Presa internationala: Economistii americani, ingrijorati de inflatie

Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 10:28
1718 citiri
Presa internationala: Economistii americani, ingrijorati de inflatie

Masurile adoptate de Rezerva Federala americana de a pompa bani in economia americana prin intermediul cumpararii titlurilor de stat americane ar putea mari inflatia chiar daca cresterea economica va ramane moderata in 2011.

O asociatie de economisti americana, compusa din 51 de membri, a aratat ca in momentul de fata inflatia reprezitna principala ingrijorare a economiei americane. Astfel, decizia FED-ului de a introduce in circuitul economic inca 600 miliarde de dolari a fost criticata atat in SUA cat si in afara granitelor, arata Reuters.

Economistii estimeaza ca indicele principal de masurare a inflatiei - indicele de preturi pentru cheltuieli personale - va creste pana la 1.5 procente anul acesta, fata de nivelul de 1 procent, estimat.

Valoarea se pastreaza in continuare in zona de confort situata intre 1.7 si 2 procente; inflatia ramane inca la un nivel scazut, pe masura ce economia americana se reface din cea mai adanca recesiune din ultimii 70 de ani. Nivelul preturilor de consum a crescut cu 0.6 procente in ovtombrie, fata de perioada similara a anului trecut, cea mai mica crestere anuala din ultimii 50 de ani, ceea ce a marit ingrijorarea bancii centrale americane cu privire la perspectivele deflationiste.

Economia americana creste in prezent cu o rata de 2.7 procente, in loc de 2.6, insa in continuare sub nivelul de 3.5 procente, nivel considerat necesar pentru scaderea somajului.

Economistii considera ca se pot astepta la o imbunatatire graduala a pietei muncii, urmand ca in primul trimestru din 2011 inflatia din SUA sa scada sub nivelul de 9.5 procente iar pana la finalul anului sa scada sub 9.2 procente.

Portugalia incearca sa linisteasca pietele financiare

Portugalia a inceput proceduri de linistire a temerilor pietelor financiare si a presiunilor care se pun pe costurile la care investitorii sunt dispusi sa acorde imprumuturi suverane Portugaliei, aratand ca dispune de o "strategie clara" de reducere a deficitului bugetar extins si de implementare a reformelor care sa duca la crestere economica.

In urma unor eforturi de a asigura investitorii ca Portugalia nu va avea nevoie de un pachet financiar de salvare, guvernul socialist minoritar a insistat pe faptul ca Portugalia are un sistem bancar "rezistent si suficient capitalizat", informeaza Financial Times.

Ulterior, primul ministru portughez, Jose Socrates, a declarat ca tara sa nu va avea nevoie de un pachet de salvare. "Tara noastra nu are nevoie de niciun ajutor", a declarat Socrates. "Tara are nevoie sa facem ceea ce este necesar pentru a aproba bugetul si pentru a-si continua eforturile".

Declaratiile vin pe fondul afirmatiilor economistilor dupa care pachetul de salvare destinat Irlandei, in valoare de 80 - 90 miliarde euro, menis in principal la asistarea bancilor ingropate in datorii, s-ar putea sa nu reuseasca sa previna criza datoriilor suverane care se raspandeste in zona euro, economiile vulnerabile precum Portugalia urmand sa fie atinse.

"Periferia nu este inca in afara oricarui pericol iar reactiile pietelor cu privire la Spania si Portugalia sunt critice", se arata intr-un raport al Barclays Capital. "Pietele au mai multe intrebari decat raspunsuri in acest moment".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
#criza SUA, #inflatie SUA, #masuri FED, #criza datorii suverane, #salvare Irlanda, #criza Portugalia , #inflatie