Rata anuala a inflatiei a coborat la -1,9% - in ce domenii au scazut cel mai mult preturile

Joi, 10 Septembrie 2015, ora 12:43
2409 citiri
Rata anuala a inflatiei a coborat la -1,9% - in ce domenii au scazut cel mai mult preturile

Preturile de consum au scazut cu inca 0,5% in august, fata de iulie, rata anuala a inflatiei coborand la -1,9%, de la -1,7% in luna precedenta, influentata de ieftinirea alimentelor cu 7%, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,8%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 2%, a anuntat INS.

Masurate prin indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC), preturile s-au redus cu 1,7% fata de august anul trecut.

"In luna august 2015, ponderea marfurilor si serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor, comparativ cu august 2014, este de 45,2%, cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0-2,5% detin o pondere de 30,4%. Marfurile si serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% detin o pondere de 24,4%", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (septembrie 2014 - august 2015) fata de precedentele 12 luni (septembrie 2013 - august 2014), calculata pe baza IPC, este de 0,3%. Determinata pe baza IAPC, cresterea este de 0,5%.

Reducerea preturilor la alimente: Ce se poate ascunde sub inflatia negativa

Alimentele s-au ieftinit in august cu 0,8% fata de iulie, iar marfurile nealimentare cu 0,5%, in timp ce tarifele serviciilor au ramas stabile.

Cele mai mari reduceri de preturi au fost consemnate la fructe proaspete, de 12%, urmate de subcategoria "alte legume si conserve de legume", cu -9,5%, si cartofii, care s-au ieftinit cu 6%.

In schimb, s-au scumpit ouale (+4%), citricele si alte fructe meridionale (+1,9%), uleiul comestibil (+0,4%), zaharul (+0,3%), conservele si alte produse din peste si carnea de porcine, fiecare cu cate 0,2%.

Din categoria marfurilor nealimentare, combustibilii s-au ieftinit cu 3%, iar medicamentele si articolele medicale cu cate 0,5%, pe cand frigiderele si congelatoarele s-au scumpit cu 0,3%.

Transportul aerian si serviciile de telefonie au avut preturi mai mici cu 0,4%. Serviciile de apa, canal si salubritate au avut tarife mai mari cu 0,3%.

Comparativ cu decembrie anul trecut, alimentele au fost mai ieftine cu 8% in august. Pe de alta parte, preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 1,6%, iar serviciile s-au scumpit cu 1,3%.

In iulie, preturile de consum s-au redus cu 0,2% fata de luna precedenta, iar rata anuala a inflatiei a ajuns la -1,7%, de la -1,6% in iunie, influentata de preturile alimentelor, care s-au diminuat cu 7% comparativ cu iulie anul trecut.

BNR: Preturile vor scadea in urmatoarele luni - Cat timp vom avea inflatie negativa

Rata anuala a inflatiei a ajuns in teritoriu negativ in iunie, pentru prima data in ultimii 25 de ani, la -1,6%, dupa ce preturile au fost mai mici cu aproape 3% fata de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente si bauturi la 9% de la 1 iunie.

BNR a revizuit in jos, la inceputul lunii august, prognoza pentru rata anuala a inflatiei, la -0,3% pentru finele acestui an si la 0,7% pana la sfarsitul anului viitor, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv 1,2 puncte in scadere fata de proiectia anterioara, urmand sa intre in interiorul intervalului din jurul tintei in T1 2017.

Citeste si:
Klaus Iohannis, la Congresul PNL: "Nu a fost o campanie internă așa cum mulți ne-am fi dorit. S-au spus lucruri grave"
Klaus Iohannis, la Congresul PNL: "Nu a fost o campanie internă așa cum mulți ne-am fi dorit. S-au spus lucruri grave"
Președintele României, Klaus Iohannis, participă la Congresul PNL organizat sâmbătă, 25 septembrie, la Romexpo, în urma căruia liberalii își vor desemna președintele pentru următorii...
LIVE TEXT A început Congresul PNL la care liberalii își aleg noul președinte. Klaus Iohannis a ajuns la Romexpo
LIVE TEXT A început Congresul PNL la care liberalii își aleg noul președinte. Klaus Iohannis a ajuns la Romexpo
Congresul PNL în urma căruia se va alege noul președinte al partidului are loc sâmbătă, 25 septembrie, într-un eveniment organizat la Romexpo, la care participă 5.000 de delegați din...
Sursa: MEDIAFAX
Comentarii