Rata anuala a inflatiei a scazut in octombrie la 4,3%. Cel mai mult s-au scumpit cartofii

Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 09:55
2010 citiri
Rata anuala a inflatiei a scazut in octombrie la 4,3%. Cel mai mult s-au scumpit cartofii
Foto: Ziare.com

Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a scazut in octombrie la 4,3%, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).

In septembrie, rata anuala a inflatiei a scazut la 5,03%, dupa ce, in august, aceasta a crescut la 5,1%.

In octombrie, fata de aceeasi luna a anului trecut, marfurile alimentare s-au scumpit cu 3,73%, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 5,27%, iar preturile serviciilor au crescut cu 2,73%.

Fata de decembrie 2017, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in octombrie, la cartofi (29,11%), serviciile postale (21,54%), alte legume si conserve de legume (21,48%), gazele naturale (16,61%) si transportul aerian (16,27%).

Pretul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preturi, a crescut, in octombrie fata de decembrie, cu 8,58%.

Banca Nationala a Romaniei a mentinut prognoza de inflatie pentru finalul acestui an la 3,5%, a anuntat saptamana trecuta guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

In schimb, pentru sfarsitul lui 2019 prognoza de inflatie a fost revizuita in crestere, de la 2,7% la 2,9%.

Mugur Isarescu a precizat ca prognoza este influentata de factori exogeni cum ar fi pretul titeiului, al combustibilului, dar si in urma tensiunilor de pe piata muncii, sau a salariilor care pot fi impinse dincolo de cresterea productivitatii.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#rata inflatie, #inflatie octombrie , #inflatie