Ziare.com

Rata anuala a inflatiei, la un pas de a iesi din tintele BNR

Joi, 10 Iunie 2010, ora 16:51

   

Rata anuala a inflatiei, la un pas de a iesi din tintele BNR
Institutul National de Statistica a dat publicitatii comunicatul privind indicele preturilor de consum in luna mai 2010.

Daca inflatia lunara in luna precedenta a fost de 0,35%, dupa recordul din ianuarie 2010, 1,68%, inflatia lunara in mai 2010 a fost 0,15%, in scadere fata de luna anterioara.

Inflatia anuala a crescut la 4,42%, fata de 4,28% in luna precedenta, asa cum se poate observa din graficul de mai jos. Este a doua crestere consecutiva a inflatiei anuale.Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

In a doua imagine, am reprezentat inflatia lunara (cu verde) si media mobila a Indicelui Preturilor de Consum (cu portocaliu), valoare care intra in cadrul criteriilor de convergenta nominala pentru admiterea in zona euro.

In luna mai 2010, aceasta medie mobila (media inflatiilor anuale in ultimele 12 luni fata de precedentele 12 luni) s-a situat la 4,80%, in scadere de la 4,90%, cat s-a inregistrat in aprilie 2010.Inflatia lunara a fost cauzata, in mai 2010, de cresterea preturilor marfurilor nealimentare cu 0,11% si a tarifelor serviciilor cu 0,47% si a scaderii preturilor marfurilor alimentare cu 0,09% fata de luna precedenta.

Inflatia anuala inregistrata, de 4,42%, se gaseste in interiorul tintei de inflatie stabilite de BNR, de 3,5% +/- 1 punct procentual, insa foarte aproape de limita superioara. In conformitate cu ultimele evolutii, este foarte probabil ca tinta de inflatie sa fie ratata si in acest an.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1743 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor