După curentul electric, urmează și scumpirea polițelor RCA. Impact major asupra inflației în 2025: „Tarifele vor crește cu cel puțin 30%”

Joi, 14 Noiembrie 2024, ora 03:43
8908 citiri
După curentul electric, urmează și scumpirea polițelor RCA. Impact major asupra inflației în 2025: „Tarifele vor crește cu cel puțin 30%”
Inflația în anul 2025 va fi dictată de prețurile în creștere la curentul electric și nu numai. Foto: iStock

Rata anuală a inflaţiei a urcat, în luna octombrie 2024, la 4,67%, de la 4,62% în septembrie, iar în continuare predicțiile nu sunt deloc îmbucurătoare. Experții din domeniu prevăd pentru anul 2025 scumpiri mari la energie și gaze, dar și pentru polițele RCA, al căror preț s-a triplat în ultimii 3 ani.

Într-un comunicat al BNR se menționează că scumpirile nu se vor opri până la începutul anului 2026, creşterile semnificative fiind în semestrul 1 din 2025.

”Rata anuală a inflaţiei va creşte uşor în ultimele luni ale anului curent şi va cunoaște o fluctuaţie pronunţată în semestrul I 2025, rămânând deasupra intervalului ţintei şi peste valorile anticipate anterior, pe fondul efectelor de bază în dublu sens ce se vor manifesta pe orizontul scurt de timp, dar şi al secetei severe din 2024 şi al majorării cotaţiilor unor mărfuri, de natură să afecteze în continuare dinamicile preţurilor alimentelor şi energiei. Totodată, rata anuală a inflaţiei îşi va relua ulterior descreşterea pe o traiectorie mai ridicată decât cea din proiecţia precedentă, coborând abia în debutul anului 2026 sub limita de sus a intervalului ţintei şi rămânând în proximitatea acesteia până la finele orizontului prognozei”, se arată în comunicatul BNR.

Deja s-a anunțat faptul că milioane de români ar putea plăti din primăvară tarife duble la energie electrică. Cu toate astea, guvernanții promit că și după 1 aprilie 2025 vor exista măsuri de sprijin pentru cei cu venituri mici, care nu își permit să plătească sume mari.

”Prețul energiei influențează absolut toată economia. Așadar, vor fi costuri mai mari de transport, de întreținere a spațiilor comerciale și implicit a depozitelor, firmelor, care automat duc la creșterea prețului. Totul va fi suportat de consumatorul final dacă statul nu replafonează prețurile. Deci, dacă avem o creștere de taxe, plus creșterea costului de energie și a costului de transport, avem un scenariu de creștere a prețurilor, deci implicit creșterea inflației”, a declarat Alex Gligor, consultant financiar Mr. Finance.

Ce înseamnă creșterea prețului la gaze pentru companii

Prețurile la energie vor fi resimțite în general de categoriile defavorizate, care consumă până în 100 kw/h de curent electric, mai spun experții, ceea ce va influența economia. De anul viitor, odată cu eliminarea plafoanelor, e posibil ca toată lumea să plătească mai mult și pentru factura la gaze, preconizează specialiștii.

”În momentul de față, plătesc 0,68 lei pe kw și probabil vor plăti cu cel puțin 50% mai mult. Toate creșterile acestea de prețuri se vor vedea într-o scădere semnificativă a puterii de cumpărare. Când factura crește cu 40-50%, trebuie să tai de undeva, iar asta va influența întreaga economie, pentru că economia românească depinde foarte mult de consumul populației, de ceea ce cumpărăm în viața de zi cu zi. Pentru companii s-ar putea să fie o veste bună asta cu eliminarea plafoanelor pentru că prețul de 1 leu/kw pe care îl plătesc acum firmele din România este foarte mare raportat la ceea ce se întâmplă în regiune. Dăm, în sfârșit, posibilitatea firmelor să negocieze contracte la prețuri mai mici pentru a reuși să aibă un cost redus la energie și din această perspectivă să facă produsele românești competitive din perspectiva prețurilor. Aceeași situație este și la gaze, acolo unde, din păcate, cam toată lumea va plăti mai mult, pentru că menținerea plafoanelor de preț în momentul de față a generat ample efecte economice”, a explicat Adrian Benta, economist, pentru Ziare.com.

Tot de anul viitor ar putea crește și rata șomajului, pentru că firmele mici și mijlocii nu dispun de resurse financiare să mai treacă printr-un șoc financiar, după ce abia și-au revenit după perioada pandemiei.

Chiar dacă prețul polițelor RCA a rămas plafonat până la finalul anului 2024, anul următor tarifele vor crește cu cel puțin 30%.

”Polițele RCA cu siguranță se vor scumpi. În momentul de față, asistăm la o plafonare a acestora, care nu reflectă costurile din ce în ce mai mari pe care service-urile, companiile din domeniu le au în ceea ce privește asigurarea daunelor. Costurile de service au crescut cu cel puțin 30%, dacă nu chiar 40% față de anul trecut, au crescut salariile, inclusiv în zona asigurărilor, posturilor cu transporturile, logistica, astfel că mă aștept ca, începând de anul viitor, probabil din ianuarie-februarie, tarifele RCA să crească cu cel puțin 30%, în condițiile în care, în momentul de față, noi plătim un tarif plafonat care nu reflectă realitatea economică”, a mai spus economistul.

Anul 2025, predicții pentru sistemul economic

Totodată, ca predicții, acesta explică că vom asista la o stagnare economică ce va duce la scumpiri generale, dar și la o situație grea pentru cei din mediul de afaceri.

”Mi-e teamă că în 2025 economia va funcționa cu frâna de mână trasă. Vom asista la o economie care abia respiră, la o stagnare economică și o continuare a trendului inflaționist. Prețurile vor continua să crească cu cea mai ridicată rată din Uniunea Europeană, ne-o spune chiar și Banca Națională și, puse cap la cap, stagnarea economică și creșterea prețurilor vor genera ample probleme economice pe lanțurile de business în ceea ce privește investițiile asumate de companiile private. Mă aștept, pe de o parte, la o înrăutățire a activității, a relațiilor economice, cu facturi neplătite din ce în ce mai multe, cu o limitare a creditului comercial, cu disponibilizări de personal în rândul companiilor și cu o scumpire generalizată la nivelul serviciilor mai ales și a produselor de import, în condițiile în care nici Banca nu va mai putea să țină suflul”, a concluzionat Adrian Benta.

Ministrul Energiei anunță modernizarea Complexului Energetic Oltenia: ”În faţa agresiunii cu care România se confruntă, răspundem cu cele mai bune arme”
Ministrul Energiei anunță modernizarea Complexului Energetic Oltenia: ”În faţa agresiunii cu care România se confruntă, răspundem cu cele mai bune arme”
Ministerul Energiei semnează un contract important pentru finanţarea proiectului de reabilitare şi modernizare a microhidrocentralei cu puterea instalată de 9,9 MW de la SE Turceni, implementat...
Masa de Crăciun în 2024, cea mai scumpă din ultimele două decenii. „Mulți români se uită la produsele tradiționale de Sărbători ca la muzeu, nu și le mai pot permite”
Masa de Crăciun în 2024, cea mai scumpă din ultimele două decenii. „Mulți români se uită la produsele tradiționale de Sărbători ca la muzeu, nu și le mai pot permite”
O analiză recentă arată că românii ar putea avea parte, în acest an, de cele mai scumpe sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani. Specialiștii financiari indică faptul că, în timp ce...
#economie, #inflatie Romania, #energie , #inflatie
  1. 2024, cel mai cald an înregistrat vreodată. Avertismentul oamenilor de știință
  2. Firmele rusești din România, afectate de războiul început de Putin. Pentru afacerile directe, veniturile sunt mai mici cu sute de milioane de lei
  3. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
  4. La români se scumpește, la americani se ieftinește. La ce preț derizoriu a ajuns benzina în SUA
  5. Ministrul Energiei anunță modernizarea Complexului Energetic Oltenia: ”În faţa agresiunii cu care România se confruntă, răspundem cu cele mai bune arme”
  6. UPDATE Atac cibernetic ransomware la Grupul Electrica. Avertisment cu privire la posibile mesaje suspecte primite de clienți
  7. Euro a rupt pragul psihologic de 5 lei la vânzare. Ce prețuri afișează luni băncile și casele de schimb pentru moneda unică
  8. Motivele invocate de cei 800.000 de români care nu folosesc internetul. Unii se tem că le-ar putea fi afectată sănătatea
  9. Scenariu exploziv pentru Bitcoin. Ce s-ar putea întâmpla cu moneda digitală din 2025
  10. Ministerul Energiei vrea CfD-uri pentru capacități de stocare în baterii. Ce potențial de producție a energiei are România „pe hârtie” în următorii 5 ani