A fost ales primul constructor al Autostrazii Sibiu Pitesti. Cand ar putea incepe lucrarile

Miercuri, 06 Martie 2019, ora 18:31
18678 citiri
A fost ales primul constructor al Autostrazii Sibiu Pitesti. Cand ar putea incepe lucrarile
Foto: Arhiva Facebook/Asociatia Pro Infrastructura

Compania de Drumuri a ales, intr-un final, un constructor pentru primii 13 kilometri ai Autostrazii Sibiu - Pitesti, a carei realizare ar fi trebuit sa inceapa in urma cu mai bine un deceniu.

Ca sa fie mai usor de facut, proiectul Autostrazii Sibiu Pitesti - sosea care ar urma sa aiba 122 de kilometri - a fost impartit in cinci loturi.

Mai exact, drumul care trece prin judetele Sibiu, Valcea si Arges a fost impartit astfel: lotul 1 (Sibiu-Boita), lotul 2 (Boita-Cornetu), lotul 3 (Cornetu-Tigveni), lotul 4 (Tigveni-Curtea de Arges) si lotul 5 (Curtea de Arges-Pitesti).

Pana acum, doar loturile 1 si 5 au fost scoase la licitatie.

Miercuri, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiera (CNAIR) a anuntat ca, in urma analizarii ofertelor depuse, a selectat compania Porr pentru a construi lotul 1 al soselei.

Daca in urmatoarele 10 zile atribuirea nu va fi contestata, CNAIR si Porr vor putea semna contractul, iar proiectarea lotului de sosea de mare viteza va putea incepe. Daca vor fi contestatii, acestea vor trebui solutionate inainte ca institutia sa ii poate atribui societatii Porr lucrarea.

In context, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a declarat ca va da publicitatii numele companiilor care s-ar incumeta sa conteste alegerea societatii Porr ca sa vada si romanii "care sunt firmele care blocheaza infrastructura in Romania"

"In 2017 s-au lansat foarte multe proiecte in cadrul ministerului si iata ca astazi m-a informat domnul director Neaga (directorul CNAIR, n.r.) ca a fost desemnat castigatorul pentru Sibiu-Boita, firma Porr a castigat licitatia. L-am rugat pe domnul Neaga sa faca toate demersurile pentru ca pe data de 23 martie sa semnam si contractul de proiectare-executie, 12 luni pentru proiectare si 36 de luni executie. Sper sa nu apara nicio contestatie.

Daca va aparea, pe 23 martie fie vom fi bucurosi ca vom semna contractul, daca nu, va voi informa care sunt firmele care blocheaza infrastructura in Romania, pentru ca desemnarea castigatorului se face in urma unei evaluari foarte clare de catre o comisie care evalueaza si tehnic si financiar.

Deci avem primul lot de pe Sibiu-Pitesti adjudecat si avem castigatorul dat", a declarat Razvan Cuc, citat de Agepres.

Daca Porr se va apuca de treaba si va finaliza proiectarea in 12 luni, asa cum prevede contractul, e posibil ca in primavara lui 2020 sa inceapa constructia efectiva a primului capat al autostrazii.

O adevarata opera inginereasca

Traseul acestui segment de autostrada va incepe in zona localitatii Selimbar (de la intersectia cu Centura Sibiului) si va ajunge pana la Boita, unde, printr-un nod rutier temporar, se va lega de DN 7. Lucrarile ar trebui sa dureze 48 de luni si sa coste circa 129 de milioane de euro. Cu alte cuvinte, pretului metrului de autostrada se va ridica la 9,7 milioane de euro fara TVA.

Din Acordul de Mediu al autostrazii Sibiu Pitesti reiese ca intreaga sosea ar urma sa fie o adevarata opera inginereasca, avand 71 de poduri, 58 de viaducte, 10 pasaje, 9 tuneluri si 8 noduri rutiere.

De-a lungul intregii sosele urmeaza sa se monteze garduri inalte de 3 metri, care sa nu permita accesul pe carosabil al animalelor mari, cum ar fi ursii.

De asemenea, pe anumite portiuni, de o parte si de alta a autostrazii se vor ridica garduri de 60 de centimetri care sa impiedice reptilele si broastele sa ajunga pe sosea.

In acelasi document sunt mentionate si 51 de zone in care terenul s-ar putea tasa si ar putea aluneca, in cazul in care constructorii nu vor face lucrari de consolidare.

Cât mai poate duce România consumul ridicat predominant din import. Economist: „Statul injectează foarte mulți bani în piață, ține economia caldă, sacrificând-o în viitor”
Cât mai poate duce România consumul ridicat predominant din import. Economist: „Statul injectează foarte mulți bani în piață, ține economia caldă, sacrificând-o în viitor”
Potrivit raportul ultimei ședințe ale Comitetului de Politică Monetară a Băncii Naționale a României (BNR), din ianuarie și până în august (n.red. a.c) inclusiv, România a importat...
Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
Guvernul României va continua plafonarea adaosurilor la produsele alimentare de bază, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, în ziua de 11 octombrie 2024, într-un mesaj postat pe Facebook....
#CNAIR alege constructor autostrada Sibiu Pitesti, #primul constructor autostrada Sibiu Pitesti, #Porr autostrada Sibiu Pitesti , #infrastructura
  1. Cât mai poate duce România consumul ridicat predominant din import. Economist: „Statul injectează foarte mulți bani în piață, ține economia caldă, sacrificând-o în viitor”
  2. Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
  3. Cat de rapid si sigur se poate accesa si rambursa un împrumut pentru persoanele cu istoric negativ?
  4. Strategia României și Bulgariei pentru atragerea turiștilor. Rute comune pentru vizitarea celor țări
  5. Erste Bank: Prețurile petrolului, gazelor naturale și ale combustibililor vor împinge în sus inflația pe final de an
  6. Pragul de impozitare al microîntreprinderilor ar trebui să scadă masiv pentru a nu pierde bani din PNRR. Ciolacu: „Dacă am fi avut niște miniștri mai implicați, nu eram azi aici”
  7. Voiculescu, despre scandalul imobiliar Nordis: "O nouă familie din ramura PSD a partidului stat a nenorocit oameni"
  8. Țara europeană din care bogații se pregătesc să fugă. De la „președintele bogaților” la „stigma față de cei cu bani”
  9. Industria în care se câștigă cel mai bine în România. Salariul mediu net sare de 11.000 de lei
  10. Probleme pe piața muncii. Oferta de joburi, la cel mai mic nivel din Europa, deși șomajul este peste 5%