Aberatia zilei: Castorii ar putea "rontai" Aeroportul din Brasov

Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 16:28
6541 citiri
Aberatia zilei: Castorii ar putea "rontai" Aeroportul din Brasov
Foto: Digi24

La sapte ani de la anuntarea investitiei si dupa ce 30 de milioane de euro au fost cheltuiti in lucrari efectuate pe parcursul ultimilor doi ani, Aeroportul din Ghimbav, Brasov, risca sa dispara precum Fata Morgana, din cauza unei familii de castori.

Pentru constructia aeroportului s-au dus ani de zile batalii politice dure, iar cei care se impotrivesc proiectului pareau sa fi fost invinsi. Noroc cu cercetatorii care au descoperit la inceputul acestei luni ca la circa 600 de metri de gardul viitorului aeroport din Ghimbav isi duce traiul o comunitate de circa 35 de castori, asa ca cineva a propus declararea zonei drept arie protejata.

Propunerea s-a facut in cadrul unei dezbateri publice Natura 2000, gazduita chiar de Brasov, scrie cotidianul Buna ziua, Brasov!.

Nu se stie cum a fost descoperita comunitatea de rozatoare tocmai acum. In 2013, cand a inceput constructia aeroportului, s-au obtinut toate avizele necesare, inclusiv de la Ministerul Mediului. Acum, acelasi minister este chemat sa rezolve problema si se pare ca solutia nu va fi in favoarea brasovenilor, ci a castorilor, pentru ca Lunca Barsei ar putea fi declarata arie protejata.

"Intra in angajamentele pe care Romania si le-a luat sa protejeze specii si habitate. E un habitat important prin fauna care se dezvolta", a declarat Viorel Lascu, secretar de stat.

Localnicii sper sa aiba totusi castig de cauza. "Toata lumea merge pe traseul asta destul de greu pana la Bucuresti, ar fi o treaba buna", a declarat unul dintre ei la Digi24. "Interesele politice inteleg ca sunt altele. Ce ar fi Brasovul in centrul tarii sa aiba aeroport?", a intrebat cu subinteles un altul.

Adrian Ibanescu, arhitectul judetului Brasov, crede ca ar fi de neconceput ca toate eforturile depuse atata timp sa fie zadarnicite la final.

"Ani de zile stim cu totii s-a investit atat, s-a muncit, sunt atatea si mai ales acum cand am si reobtinut terenul in urma cu cateva luni!", s-a aratat acesta indignat.

Vicepresedintele CJ Brasov Claudiu Coman nici nu concepe ca autoritatile locale sa se inece ca tiganul la mal.

"Prima oara am crezut ca este o gluma sau ca nu am inteles bine, tinand cont ca era vorba despre o comunitate de castori. Eu zic ca intai de toate sa rezolvam problemele legate de dezvoltarea acestui judet, investitiile care aduc bani si turisti si apoi sa ne preocupam de astfel de probleme. Nu zic sa neglijam probleme de mediu, dar nici nu cred ca dupa sapte ani de la demararea lucrarilor de catre CJ Brasov se afla de aceasta comunitate de castori, iar CJ Brasov este anuntat ultimul", a subliniat Claudiu Coman.

Nu stim cat timp le-a luat castorilor ca sa gaseasca locul potrivit unde sa isi amenajeze tabara, dar stim ca autoritatile s-au chinuit foarte mult sa gaseasca un loc potrivit pentru a proiecta si construi un aeroport langa Brasov, tinand cont ca zona este inconjurata de munti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#castori Aeroport Brasov , #infrastructura