CNAIR în război cu Asociația Moldova Vrea Autostradă. Grupul civic, interzis de la sedințele săptămânale pe tema autostrăzilor Moldovei

Marti, 23 Noiembrie 2021, ora 17:55
3945 citiri
CNAIR în război cu Asociația Moldova Vrea Autostradă. Grupul civic, interzis de la sedințele săptămânale pe tema autostrăzilor Moldovei
Imagine din timpul unui protest al asociației FOTO Facebook/ Moldova vrea autostradă

Asociaţia Moldova Vrea Autostradă acuză Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) de lipsă de transparenţă, după ce reprezentanţii societăţii civile au fost informaţi că nu vor mai avea acces la şedinţele săptămânale pe tema autostrăzilor Moldovei, care au loc de peste un an la sediul companiei naţionale.

Conducerea asociaţiei civice ieşene a transmis, marţi, 23 noiembrie, o scrisoare deschisă premierului desemnat Nicolae Ciucă, liderilor PNL, PSD şi UDMR, Florin Cîţu, Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor, precum şi preşedinţilor USR şi AUR, Dacian Cioloş şi George Simion, în care "îşi exprimă indignarea faţă de hotărârea Ministerului Transporturilor - CNAIR de a renunţa la transparenţă şi dialog cu reprezentanţii societăţii civile care monitorizează demersurile pentru construirea de autostrăzi".

"Cunoaşteţi de mulţi ani lupta noastră pentru dezvoltarea regiunii în care trăim prin investiţii în infrastructură mare, pentru că de ani de zile ne adresăm dumneavoastră guvernanţilor, dumneavoastră politicienilor cerându-vă ca Moldova să fie legată de vest prin A8 - autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş.

Nu a fost program politic sau guvernamental care să nu menţioneze necesitatea acestei investiţii, care însă înaintează greu şi este continuu deprioritizată în faţa unor interese de grup.

Din acest motiv, am început să monitorizăm fiecare demers, să ţinem calendarul fiecărei achiziţii sau lucrări, să fim pe teren deopotrivă cu prestatorii de studii şi foraje", susţin reprezentanţii asociaţiei Moldova Vrea Autostradă.

Totodată, şefii asociaţiei civice arată că în ultimele 15 luni, la solicitarea continuă a societăţii civile, CNAIR a organizat săptămânal şedinţa de progres, permiţând prezenţa politicienilor şi societăţii civile care şi-a asumat misiunea monitorizării progresului făcut în realizarea marilor investiţii de infrastructură să fie informaţi direct de la sursă.

Ce li s-a comunicat membrilor asociației

"De astăzi însă ni s-a comunicat că nu ne este permisă prezenţa la aceste şedinţe şi că se va emite un comunicat de presă bilunar. Domnilor, noi refuzăm să considerăm că suntem externi unui proces de care depinde bunăstarea familiilor noastre, afacerile noastre, viitorul copiilor noştri.

Noi suntem cei care plătesc un întreg aparat de stat, pentru ca acesta să lucreze eficient şi transparent pentru noi. Prin urmare vă solicităm să faceţi demersuri, fiecare din poziţia pe care o ocupă, pentru menţinerea transparenţei procesului de lucru în Ministerul Transporturilor şi CNAIR şi participarea noastră ca observatori la luarea deciziilor, ca parte direct interesată de rezultat.

Vom continua să fim atenţi la modul în care dumneavoastră răspundeţi necesităţilor şi dorinţelor zonei Moldovei în care trăiesc peste patru milioane de români", se arată în scrisoarea deschisă adresată de Asociaţia Moldova Vrea Autostradă atât premierului desemnat, cât şi liderilor partidelor parlamentare", a anunțat asociația.

Comentarii