Autostrada Soarelui a ramas neterminata - francezii sunt de vina?

Joi, 14 Aprilie 2011, ora 14:39
2258 citiri
Autostrada Soarelui a ramas neterminata - francezii sunt de vina?
Foto: Arhiva

Autostrada Soarelui nu va fi terminata in acest an, avand in vedere rezilierea contractului cu firma franceza Colas, un lucru pe care analistii il considera un fel de razbunare la adresa companiilor din Franta, dupa ce aceasta a votat impotriva intrarii Romaniei in zona Schengen.

"Sunt prea multe coincidente franceze. Dupa ce Franta a votat impotriva intrarii Romaniei in Schengen, a urmat un val de proaste tratamente asupra companiilor franceze", a declarat, pentru Bloombiz.ro, Ionel Blanculescu, fost sef al Ministerului Controlului, in Guvernul Nastase.

Contractul cu firma Colas valora 224 de milioane de euro si este primul incheiat cu un constructor strain de autostrazi pe care statul roman l-a reziliat.

Potrivit lui Eusebiu Popa Manea, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, vina o poarta constructorii, care, dupa ce semneaza contractul, gasesc "tot felul de tertipuri, de smecherii, prin care depun 'claim-uri'". "De multe ori, constructorii au intarziat cu proiectele. Este adevarat ca am avut probleme cu exproprierea terenurilor, dar acum s-a rezolvat", a precizat Manea.

In schimb, Blanculescu sustine ca modul in care statul roman trateaza companiile straine este un "barbarism economic". Analistul mentioneaza si cazul Vinci, dar si neacceptarea tehnologiei franceze la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

"A plecat GDF Suez, o companie franceza foarte mare, care are cifra de afaceri de peste 40 de miliarde de euro, mai mare decat bugetul statului roman", a comentat el.

La randul sau, Silviu Prigoana este de parere ca francezii nu pot fi parteneri buni de afaceri. "Din punctul meu de vedere cu francezii am facut cele mai proaste afaceri din toate timpurile. Francezii sunt comunisti pana in maduva spinarii. Pe mine nu ma prea incanta relatiile comerciale cu Franta, fiindca tot timpul am avut numai de pierdut. Franta a venit, s-a urcat gramada pe noi pe partea de servicii, ne-a luat distributia de apa, de gaze, de energie, lucruri pe care puteam sa le facem noi, romanii", a spus Prigoana.

Potrivit acestuia, nu infrastructura din Romania este neaparat un impediment, pe cat este legislatia, care se modifica saptamanal si "ameteste" investitorii.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#autostrada soarelui, #finalizare autostrada soarelui , #infrastructura