Autostrada Targu Mures-Iasi-Ungheni poate primi finantare din fonduri UE. Doar sa depuna autoritatile un proiect

Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 21:18
3595 citiri

Autostrada Targu Mures-Iasi-Ungheni poate fi eligibila pentru cofinantare din Fondurile europene structurale si de investitii si este responsabilitatea autoritatilor romane sa pregateasca un proiect in acest sens, a declarat pentru AGERPRES comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu.

Un proiect de lege privind aprobarea realizarii autostrazii Iasi-Targu Mures, numita Autostrada Unirii, a fost aprobat miercuri de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

''Autostrada Targu Mures-Iasi-Ungheni poate fi eligibila pentru cofinantare din Fondurile europene structurale si de investitii, avand in vedere faptul ca este situata in reteaua TEN-T de baza si este totodata parte a Master Planului general de transport. Mai mult decat atat, accesibilitatea regiunii de nord-est a Romaniei este foarte importanta, zona urbana Iasi este cea mai populata din Romania, dupa capitala Bucuresti'', a precizat oficialul european.

In context, Corina Cretu a subliniat ca investitiile in infrastructura de transport a Uniunii Europene se axeaza pe finalizarea retelelor transeuropene de transport (TEN-T) si ca statele membre au cazut de acord sa finalizeze partile centrale si globale ale acestora pana in 2030, respectiv 2050.

''Ar fi de dorit sa se dea prioritate investitiilor care primesc fonduri nerambursabile din Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul de Coeziune si care vizeaza construirea sectiunilor romanesti ale coridoarelor TEN-T, in special construirea sectiunilor transcarpatice nefinalizate. In acest sens, merita sa i se acorde o atentie speciala Moldovei, care este o regiune situata la granita externa a Uniunii Europene. De asemenea, aceasta regiune este slab conectata la celelalte regiuni ale tarii, la vest (Transilvania) si la sud (Bucuresti si Constanta) '', a subliniat Corina Cretu.

Potrivit acesteia, in conformitate cu principiul gestiunii partajate a fondurilor structurale si de investitii europene, autoritatilor romane le revine sarcina de a selecta proiectele, de a pregati cereri de finantare, respectiv proiecte solide si de a le trimite spre aprobare serviciilor Comisiei Europene, in cazul proiectelor majore, al caror cost total depaseste 75 milioane euro.

''Este responsabilitatea autoritatilor romane sa pregateasca un proiect in acest sens, inclusiv un studiu de fezabilitate obiectiv, care sa poata recomanda daca o conexiune rutiera ar trebui sa fie sub forma unei autostrazi sau a unui drum expres; ce traseu ar trebui sa aiba si daca toate acestea ar trebui sa se realizeze intr-un termen scurt, mediu sau lung, tinand cont de asemenea de fondurile disponibile''. ''Serviciile Comisiei (DG REGIO) nu au primit inca o cerere de finantare pentru acest proiect'', a spus comisarul european.

Deoarece fondurile UE disponibile sunt limitate, atat Romania, cat si Comisia Europeana au responsabilitatea de a acorda prioritate acelor investitii care au cel mai bun raport calitate-pret, dar si cel mai mare impact, a mai spus oficialul european.

Proiectul de lege privind aprobarea obiectivului de investitii autostrada Iasi - Targu Mures (numita si "Autostrada Unirii"), initiat de parlamentari ai Partidului Miscarea Populara (PMP) si semnat de reprezentanti ai tuturor formatiunilor politice, a fost adoptat atat de Senat, cat si de Camera Deputatilor, care este for decizional.

Potrivit proiectului, Autostrada Unirii incepe la granita Romaniei cu Republica Moldova printr-un nou pod peste raul Prut si se termina printr-o conexiune cu autostrada A3 Brasov - Bors, in apropierea orasului Targu Mures.

Autostrada Unirii se finanteaza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe si din fonduri europene nerambursabile si/sau prin parteneriat public-privat. In fiecare lege bugetara anuala, pe durata implementarii proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finantare comunicat de Ministerul Transporturilor.

Ministerul Transporturilor este responsabil pentru coordonarea realizarii Autostrazii Unirii si va demara, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, procedurile necesare pentru acest obiectiv de investitii.

Cel mai mare partid european vrea să salveze industria auto a Europei, amenințată de China. Cere inversarea unei politici de mediu detestate
Cel mai mare partid european vrea să salveze industria auto a Europei, amenințată de China. Cere inversarea unei politici de mediu detestate
Cel mai puternic grup de europarlamentari, care a susținut-o pe actuala șefă a Comisiei Europene, se pregătește să slăbească principalele mecanisme prin care Uniunea Europeană țintește...
Atenție la SMS-urile pe care le primiți! Cum pot fi furate datele personale pornind de la un mesaj care oferă "job-uri online"
Atenție la SMS-urile pe care le primiți! Cum pot fi furate datele personale pornind de la un mesaj care oferă "job-uri online"
Cel mai vechi mod de a fura datele personale pentru o fraudă ulterioară, așa-numita „inginerie socială”, revine cu o nouă față. SMS-urile și mesajele Whatsapp care promit "job-uri...
  1. Cel mai mare partid european vrea să salveze industria auto a Europei, amenințată de China. Cere inversarea unei politici de mediu detestate
  2. Atenție la SMS-urile pe care le primiți! Cum pot fi furate datele personale pornind de la un mesaj care oferă "job-uri online"
  3. Vine un nou rival pentru Dacia pe piața din România. Cum arată modelul electric care se va bate cu Spring
  4. Piața imobiliară, în ape tulburi. Numărul locuințelor date în folosință a picat pentru a treia oară la rând anul acesta
  5. Inflația prinde din nou viteză și sare de 5%. Chiriile și ieșirile în oraș, mai scumpe cu peste 10% față de anul trecut
  6. Deficitul comercial, în creștere – TradeVille
  7. Se scumpește cafeaua! Prețul a ajuns deja la un nivel record din cauza secetei
  8. Decizie vitală pentru țara noastră, la Bruxelles. "România a fost în centrul discuțiilor. S-au luat decizii importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene"
  9. Minciuna grosolană devenită virală, despre băncile americane care au pariat pe prăbușirea economică a României. E promovată de un "instructor de bărbăție"
  10. Investitorii au din ce în ce mai puțină încredere în economie. Temerile managerilor din UE și din țară pentru 2025