Ziare.com

Autostrada Targu Mures-Iasi-Ungheni poate primi finantare din fonduri UE. Doar sa depuna autoritatile un proiect

Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 21:18

   

Autostrada Targu Mures-Iasi-Ungheni poate fi eligibila pentru cofinantare din Fondurile europene structurale si de investitii si este responsabilitatea autoritatilor romane sa pregateasca un proiect in acest sens, a declarat pentru AGERPRES comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu.

Un proiect de lege privind aprobarea realizarii autostrazii Iasi-Targu Mures, numita Autostrada Unirii, a fost aprobat miercuri de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

''Autostrada Targu Mures-Iasi-Ungheni poate fi eligibila pentru cofinantare din Fondurile europene structurale si de investitii, avand in vedere faptul ca este situata in reteaua TEN-T de baza si este totodata parte a Master Planului general de transport. Mai mult decat atat, accesibilitatea regiunii de nord-est a Romaniei este foarte importanta, zona urbana Iasi este cea mai populata din Romania, dupa capitala Bucuresti'', a precizat oficialul european.

In context, Corina Cretu a subliniat ca investitiile in infrastructura de transport a Uniunii Europene se axeaza pe finalizarea retelelor transeuropene de transport (TEN-T) si ca statele membre au cazut de acord sa finalizeze partile centrale si globale ale acestora pana in 2030, respectiv 2050.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

''Ar fi de dorit sa se dea prioritate investitiilor care primesc fonduri nerambursabile din Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul de Coeziune si care vizeaza construirea sectiunilor romanesti ale coridoarelor TEN-T, in special construirea sectiunilor transcarpatice nefinalizate. In acest sens, merita sa i se acorde o atentie speciala Moldovei, care este o regiune situata la granita externa a Uniunii Europene. De asemenea, aceasta regiune este slab conectata la celelalte regiuni ale tarii, la vest (Transilvania) si la sud (Bucuresti si Constanta) '', a subliniat Corina Cretu.

Potrivit acesteia, in conformitate cu principiul gestiunii partajate a fondurilor structurale si de investitii europene, autoritatilor romane le revine sarcina de a selecta proiectele, de a pregati cereri de finantare, respectiv proiecte solide si de a le trimite spre aprobare serviciilor Comisiei Europene, in cazul proiectelor majore, al caror cost total depaseste 75 milioane euro.

''Este responsabilitatea autoritatilor romane sa pregateasca un proiect in acest sens, inclusiv un studiu de fezabilitate obiectiv, care sa poata recomanda daca o conexiune rutiera ar trebui sa fie sub forma unei autostrazi sau a unui drum expres; ce traseu ar trebui sa aiba si daca toate acestea ar trebui sa se realizeze intr-un termen scurt, mediu sau lung, tinand cont de asemenea de fondurile disponibile''. ''Serviciile Comisiei (DG REGIO) nu au primit inca o cerere de finantare pentru acest proiect'', a spus comisarul european.

Deoarece fondurile UE disponibile sunt limitate, atat Romania, cat si Comisia Europeana au responsabilitatea de a acorda prioritate acelor investitii care au cel mai bun raport calitate-pret, dar si cel mai mare impact, a mai spus oficialul european.

Proiectul de lege privind aprobarea obiectivului de investitii autostrada Iasi - Targu Mures (numita si "Autostrada Unirii"), initiat de parlamentari ai Partidului Miscarea Populara (PMP) si semnat de reprezentanti ai tuturor formatiunilor politice, a fost adoptat atat de Senat, cat si de Camera Deputatilor, care este for decizional.

Potrivit proiectului, Autostrada Unirii incepe la granita Romaniei cu Republica Moldova printr-un nou pod peste raul Prut si se termina printr-o conexiune cu autostrada A3 Brasov - Bors, in apropierea orasului Targu Mures.

Autostrada Unirii se finanteaza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe si din fonduri europene nerambursabile si/sau prin parteneriat public-privat. In fiecare lege bugetara anuala, pe durata implementarii proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finantare comunicat de Ministerul Transporturilor.

Ministerul Transporturilor este responsabil pentru coordonarea realizarii Autostrazii Unirii si va demara, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, procedurile necesare pentru acest obiectiv de investitii.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2933 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor