Caruselul autostrazilor

Luni, 05 Iunie 2017, ora 08:48
5440 citiri
Caruselul autostrazilor

Cred ca suntem tara cu cele mai marete proiecte de autostrazi din Europa si totodata cu cele mai putine autostrazi construite. Mai exact, nu avem niciuna gata, de la cap la coada.

Segmentul Bucuresti-Pitesti nu se leaga cu nimic altceva, iar Autostrada Soarelui, cu care ne falim atata, nu ne scoate din tara, ca sa ne duca undeva, pe alte meleaguri europene. In rest, avem loturi, fragmente, bucati si segmente: de la Ploiesti pana langa Bucuresti, de la Timisoara la Nadlac, sectiuni intre Timisoara si Sibiu, plus bucata lasata de Bechtel, care leaga o pasune de langa Cluj cu o comuna de langa Turda.

Cate guverne s-au perindat in fruntea tarii de la inceputul anilor '90 pana acum, tot atatea programe am privit la televizor, trasate pe harta tarii cu creioane colorate. Le-a trasat Traian Basescu cand era ministru, le-a continuat Anca Boagiu, a mai continuat Miron Mitrea anuland tot ce trasase Anca Boagiu, iar Berceanu tot ce era trasat de Mitrea.

Poate mi se pare, dar in opinia mea, daca nu se dadea de-a azvarlita cu contractul Bechtel si cu lucrarea deja inceputa, astazi am fi circulat cu masina de la Bucuresti, pe la Bors, pana la Budapesta si chiar la Viena.

Din cauza ambitiei de a anula ce facusera "ceilalti", ne-am ales cu o frumusete de autostrada proiectata si cu un ciot realizat, cel de langa Cluj si Turda. Plus contractul cu Bechtel pierdut in conditii misterioase, din care nici n-am inteles bine daca l-au pierdut altii si nu l-a gasit Sova, sau dimpotriva l-a pierdut Sova si nu l-a mai gasit nimeni.

Recent, ministrul Razvan Cuc a expus alte planuri colorate, din care inteleg ca tocmai ne opintim sa continuam caruselul autostrazilor.

Cine se uita la program, se cruceste: vrem sa facem in patru ani tot ce incercara ceilalti in douzeci si sapte, dar nu reusira. Prevad ca abia daca pridideste Dragnea, impreuna cu Grindeanu si cu ministrul Cuc sa taie atatea panglici.

Prioritatea consta in coridorul IV, pe care se va circula snur de la Constanta la Nadlac. Inclusiv segmentul Lugoj-Deva cu termen 2017, inclusiv cel Pitesti-Sibiu, prevazut in program prioritar dar fara niciun termen, inclusiv varianta ocolitoare a Bucurestiului, exclusiv inchiderea inelului de centura. Bine si asa.

La punctul doi avem finalizarea autostrazii Transilvania, cea inceputa de Nastase cu Mitrea, continuata de Boagiu, abandonata de Berceanu, cu contractul pierdut de Sova si gata sa fie reluata de Dragnea cu Grindeanu si cu Cuc.

Autostrada incepe de acolo de unde s-a oprit din senin si continua pana la Bors, unde face legatura cu Ungaria. La capatul celalalt continua spre Bucuresti, trecand pe la Brasov. Totul pana in 2019-2020, cu exceptia portiunii Comarnic-Brasov, care este lasata pe cincinalul urmator si a segmentului Comarnic-Ploiesti, ramas sine die. Super!

Dar asta nu e tot. Cu un entuziasm de nedescris, programul Dragnea se mai lauda si cu o a treia autostrada, de la Pitesti la Craiova, cu termen 2021, plus inca una, Montana, pe traseul: Campia Turzii-Targu Mures-Targu Neamt-Iasi-Ungheni. Termen partial pe la sfarsitul mandatului si termen final nu se stie cand.

Programul de guvernare este emotionant, sublim, dar nu rezulta de nicaieri ca, la intocmirea bugetelor anuale, va sti cineva sa gaseasa si resurse financiare, pentru ca in faza in care ne gasim nu ne-a mai ramas maruntis nici macar de niste ambulante, darmite de cogeamite autostrazi.

Cu toate acestea nu-mi fac prea multe griji pe tema banilor. Pana acum, guvernele anterioare n-au dus lipsa de bani. Fondurile europene, prevazute tocmai pentru asa ceva, au ramas necheltuite, dar noua ne-a lipsit intelepciunea de a face ce ne-am propus, profesionalismul, ambitia, plus o oarecare preocupare si pentru altceva decat interesul si vointa politica.

Noi ne-am incurcat in formalitatile noastre: studii de fezabilitate, proiecte, exproprieri, defrisari, lipsa solutiilor pentru ocrotirea faunei (ursi, lilieci, arici), plus licitatiile la care n-am aflat niciodata ce interese oculte ascund ele.

Cine citeste cati kilometri de autostrada s-au facut la noi in ultimii 27 de ani si vede cati ne-am pus in gand pentru urmatorii patru isi zice desigur ca nu suntem normali. Mai ales ca, asa cum spuneam la inceput, fiecare nou ministru si-a inceput mandatul improscandu-l cu noroi cat a putut pe cel vechi.

Iar dupa ce si-a manjit astfel precedesorul, s-a apucat sa termine ce incepuse acesta si sa taie el singur panglica de inaugurare, fara ca macar sa-i invinte la paharul cu sampanie pe cei care au asudat pregatind lucrarea, finantand-o, demarand lucrarile si executand greul lor, fara sa ajunga la finalizare.

De 27 ani, la putinele taieri de panglica, nu i-am prea vazut printre invitati pe cei care au tras din greu ca sa le ofere pentru ca altii sa culeaga aplauze. Nu stiu daca domnii Cuc, Grindeanu si Dragnea ii vor invita la inaugurari pe domnii Ciolos, Ponta, Ungureanu sau Boc, plus ministrii lor.

Daca o vor face, inseamna ca intram in normal. Daca nu, inseamna ca si panglica o taiem tot cu vointa politica.

Citeste si:
Ciolacu: ”PSD e mai Steaua, PNL e mai Dinamo. Când mergeau la echipa naţională toată lumea lucra pentru ţelul comun”
Ciolacu: ”PSD e mai Steaua, PNL e mai Dinamo. Când mergeau la echipa naţională toată lumea lucra pentru ţelul comun”
Marcel Ciolacu a comparat PSD şi PNL cu Steaua şi Dinamo, explicând că cele două rivale atunci când jucătorii lor ajungeau la echipa naţională conlucrau pentru ţelul comun....
Fugarul Cristian Rizea, viață de lux în Republica Moldova. Ce afaceri intenționează să facă fostul deputat PSD peste Prut VIDEO
Fugarul Cristian Rizea, viață de lux în Republica Moldova. Ce afaceri intenționează să facă fostul deputat PSD peste Prut VIDEO
Ex-deputatul PSD, Cristian Rizea, condamnat definitiv în România la închisoare pentru corupţie, s-a refugiat în Republica Moldova unde şi-a procurat o casă de peste 450.000 de euro. Mai...