Ce ne recomanda expertii de la Bruxelles pentru evitarea tragediilor pe sosele Interviu

Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 12:41
3638 citiri
Ce ne recomanda expertii de la Bruxelles pentru evitarea tragediilor pe sosele Interviu

Peste 2.000 de oameni mor anual in accidente de circulatie in Romania, aceasta fiind una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din Uniunea Europeana. Considerand numarul mult prea mare, expertii europeni recomanda actualizarea sistemului romanesc de transport, prin imbunatatiri aduse la toate cele trei principale elemente ale sale: infrastructura, vehicule si participanti in trafic.

Mircea Steriu, manager comunicare al Consiliului European pentru Siguranta Transporturilor (ETSC), a propus in numele organizatiei europene, intr-un interviu acordat Ziare.com, o serie de masuri menite sa creasca gradul de siguranta pe soselele din Romania, cum ar fi introducerea de bariere mediane sau dezvoltarea de drumuri din categoria 2+1, utilizarea unor dispozitive tehnologice care sa impiedice soferul sa conduca daca a baut, dar si derularea unor campanii de informare si educatie rutiera.

Romania este pe ultima pozitie din cele 31 de state monitorizate de ETSC in materie de reducere a numarului de morti in accidente ce implica autobuze sau autocare, de-a lungul perioadei 2001-2011.

Desi cauzele accidentului din Muntenegru nu sunt inca elucidate, putem vorbi in linii mari de probleme la nivelul sistemului autohton de transport, care genereaza astfel de incidente?

In cazul specific al coliziunii din Muntenegru, cauzele exacte vor fi identificate in cadrul investigatiei autoritatilor competente si vom astepta, desigur, rezultatele acestei investigatii.

Ce masuri pentru cresterea gradului de siguranta in Romania recomandati?

In Romania mor anual peste 2.000 de oameni in accidente de circulatie, una dintre cele mai mari rate de mortalitate pe sosele din Uniunea Europeana. Aceste numere sunt mult prea mari si, in opinia European Transport Safety Council (ETSC), intregul sistem de transport ar trebui sa fie adaptat astfel incat sa conduca la reducerea numarului de coliziuni si prin urmare a celui de raniti si de morti. Imbunatatiri pot fi aduse la fiecare dintre cele trei elemente principale ale sistemului de transport: infrastructura, vehicule si participanti in trafic.

- Infrastructura Din punctul de vedere al infrastructurii, ETSC considera ca reteaua de drumuri trebuie sa asigure un nivel optim de siguranta pentru participantii in trafic, satisfacand in acelasi timp volumul de transport necesar activitatilor economice si mobilitatii personale.

Limitele de viteza trebuie sa fie stabilite in asa fel incat sa asigure atat siguranta celor care circula pe sectiunea respectiva de drum, cat si un nivel de trafic constant si fluid. Spre exemplu, pe drumurile din afara localitatilor recomandam ca, in cazurile in care exista un volum mare de vehicule - ceea ce inseamna si o viteza ridicata - sensurile de circulatie sa fie separate prin bariere mediane; pe de alta parte, daca limita de viteza este una ridicata, infrastructura trebuie de asemenea sa permita depasirea in conditii de siguranta a vehiculelor care circula incet.

Practic, drumurile din categoria 2+1, in care o banda de depasire este folosita alternant, iar cele doua sensuri de mers sunt separate de o bariera ce previne coliziunile frontale, ar fi o solutie de viitor. Pe drumurile din interiorul localitatilor trebuie sa se tina seama de multitudinea de participanti in trafic si de vulnerabilitatea pietonilor, biciclistilor si a conducatorilor de motociclete si mopede. Consideram ca infrastructura in aceste zone trebuie sa ofere prioritate categoriilor vulnerabile de participanti in trafic, prin amenajarea de zone sigure pentru acestia.

Practic, ETSC recomanda ca in zonele urbane ierarhia in trafic sa aiba ca principale prioritati mobilitatea pietonilor si bicicistilor, precum si reteaua de transport public.

-Vehicule La nivelul vehiculelor, ETSC sustine folosirea si implementarea sistemelor de siguranta care sprijina conducatorii auto sa adopte un comportament corect in trafic.

Printre aceste tehnologii mentionam Intelligent Speed Assistance (tehnologie care avertizeaza soferii cand depasesc limita de viteza - n.red.), sistemul 'alcohol interlock' (sistem automat de control folosit pentru a preveni condusul sub influenta alcoolului, practic, motorul se opreste atunci cand "masina" simte ca soferul a consumat alcool - n.red.), precum si sistemele de avertizare pentru purtarea centurii de siguranta pe toate locurile pentru pasageri.

Beneficiile acestor tehnologii sunt bine recunoscute la nivel european, atat in materie de prevenire a accidentelor, cat si a reducerii consecintelor lor. Consideram ca avantaje fiscale, dar si in polita de asigurare pot facilita raspandirea acestor tehnologii in parcul auto.

-Participantii la trafic Nu in ultimul rand, la nivelul participantilor in trafic, cunoasterea si respectarea regulilor de circulatie, precum si asumarea responsabilitatii in cazul incalcarii lor, este absolut necesara pentru imbunatatirea sigurantei rutiere in Romania.

Prin campanii de informare si educatie rutiera trebuie sa se explice scopul clar al regulilor de circulatie de a reduce numarul de accidente, precum si rolul politiei rutiere de a preveni accidentele prin implementarea legislatiei.

Care este gradul de siguranta in Romania in ceea ce priveste transportul de pasageri comparativ cu alte tari din Europa si care sunt cauzele care determina aceste diferente?

Din pacate, Romania este pe ultima pozitie din cele 31 de state pe care le monitorizam (EU+ Elvetia, Israel, Norvegia si Serbia) in materie de reducere a numarului de morti in accidente ce implica autobuze sau autocare.

De-a lungul perioadei 2001-2011, numarul de morti in astfel de accidente a crescut in medie cu 1,8% pe an, spre deosebire de media la nivelul uniunii europene unde am observat o scadere medie de 6,4% pe an. Din pacate, acest trend este similar cu cel al evolutiei numarului total de morti pe soselele din Romania.

Este important de remarcat ca 16% - din nou peste media UE de 12% - din aceste morti sunt pasageri ai autobuzelor sau autocarelor, majoritatea deceselor fiind in randul pietonilor, 32% fata de 29% media UE, si a ocupantilor de masini (soferi+pasageri), 41% fata de 37% media UE. ETSC considera ca aceste date arata ca, desi numarul de morti in accidente ce implica autobuze si autocare este relativ mic, comparat cu numarul total de morti pe sosele, siguranta acestor vehicule are un impact semnificativ asupra altor participanti in trafic.

Pe de alta parte, faptul ca autobuzele si autocarele sunt conduse intr-un context de transport profesionist ofera un numar de oportunitati pentru imbunatatirea sigurantei rutiere. Operatorii de transport pot juca un rol foarte important in asigurarea conditiilor propice pentru respectarea legislatiei rutiere, precum si a legislatiei referitoare la timpul de munca si cel de odihna.

****

Consiliul European pentru Siguranta Transporturilor (ETSC) este o organizatie independenta non-profit cu sediul la Bruxelles, al carei obiectiv este reducerea numarului victimelor si vatamarilor din sectorul european al transporturilor. ETSC furnizeaza consultanta specializata Comisiei Europene, Parlamentului European si statelor membre ale Uniunii Europene.

In 2009, ETSC a lansat proiectul PRAISE (Preventing Road Accidents and Injuries for the Safety of Employees - Prevenirea accidentelor si Vatamarilor Rutiere pentru Siguranta Angajatilor) care recomanda angajatorilor din sectorul transporturilor o serie de masuri pentru sporirea sigurantei pe sosele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#experti masuri reducere accidente, #siguranta transport Romania , #infrastructura