Cea mai scumpa autostrada din Romania

Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 11:34
5637 citiri
Cea mai scumpa autostrada din Romania
Foto: CNADNR

Lucrarile pentru portiunea de autostrada Sibiu-Pitesti ar trebui sa inceapa in 2013, daca Comisia Europeana isi va da acordul, insa costurile sunt uriase.

Potrivit informatiilor postate pe site-ul CNADNR, valoarea estimata a tronsonului este de 3,246 miliarde de euro, adica 27,8 milioane de euro pe km, devenind astfel cel mai scump proiect de infrastructura.

Finantarea acestui tronson, care are o lungime de 116,64 km, va fi facuta din fondurile europene pentru perioada 2014-2020, la fel ca si asistenta tehnica.

Potrivit autoritatilor romane, autostrada costa atat de mult pentru ca traverseaza muntii.

Totusi, este posibil ca dupa refacerea studiului de fezabilitate, valoarea estimata a proiectului sa mai scada. De asemenea, la licitatie ar putea fi adjudecat un pret pe km mai mic.

Autostrada Sibiu - Pitesti a avut initial termenul de incepere anul 2007 si termenul estimat de finalizare anul 2008.

Pana la acest proiect, cel mai scump tronson de autostrada a fost Targu Mures - Iasi - Ungheni, pentru care se vor cheltui 20 de milioane de euro pe kilometru, potrivit informatiilor publicate de CNADNR.

Standardele de cost introduse in 2010 de catre Ministerul Transporturilor vizeaza: constructia de autostrazi in zona de ses, doar pentru partea de infrastructura, respectiv corpul drumului - 3.802.000 euro/kilometru, autostrada in zona de deal costa 4.980.000 euro/kilometru, autostrada in zona de munte - 5.992.000 euro/kilometru.

Un km de autostrada din Romania costa putin mai mult decat in Germania (27 milioane euro/km), insa in aceasta suma, nemtii includ cheltuieli de administrare, indicatoare electronice de pe autostrada precum si peretii antifonici si antivibranti aflati de-a lungul autostrazii, in zonele cu locuinte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Visul românilor de a ajunge în Grecia pe o infrastructură de mare viteză. Expert: „Nu vă faceți speranțe că va fi mâine gata”
Visul românilor de a ajunge în Grecia pe o infrastructură de mare viteză. Expert: „Nu vă faceți speranțe că va fi mâine gata”
Ministrul grec al Transporturilor, Christos Staikouras, a punctat joi, 11 aprilie, importanța conexiunii dintre statul elen și România, prin extinderea unui proiect de infrastructură...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#constructie autostrada Sibiu Pitesti, #costuri autostrada Sibiu Pitesti, #autostrada Sibiu Pitesti , #infrastructura