Ziare.com

CNAIR explica de ce s-a dublat peste noapte costul autostrazii Sibiu - Pitesti

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 20:35

   

CNAIR explica de ce s-a dublat peste noapte costul autostrazii Sibiu - Pitesti
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anuntat vineri ca valoarea totala de investitie pentru autostrada Sibiu-Pitesti, de 3,3 miliarde de euro, include si TVA, costul exproprierilor si alte costuri privind proiectarea si executia proiectului, iar valoarea de 1,673 miliarde euro din Master Plan vizeaza doar cheltuielile cu investitia de baza si nu include TVA.

Reactia vine dupa aparitia in presa a unor informatii potrivit carora costul autostrazii Sibiu-Pitesti, de 3,3 miliarde euro, care apare intr-un proiect de Hotarare de Guvern lansat recent in dezbatere publica, este dublu fata de cel estimat initial.

Surpriza la Autostrada Sibiu-Pitesti: I s-a dublat pretul, fata de anul trecut - a ajuns la 3,3 miliarde euro

"Valoarea de 3,3 miliarde se refera la valoarea totala de investitie, care pe langa costurile de proiectare si de executie include valoarea TVA, costul exproprierilor terenurilor aferent acestui proiect si alte costuri privind proiectarea si excutia proiectului.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Aceasta valoare este calculata conform devizului general si a rezultat in urma unei analize detaliate si nu doar pe baza standardelor de cost", se arata in comunicat.

Totodata, valoarea de 1,673 miliarde euro din Master Planul General de Transport priveste doar cheltuielile cu investitia de baza si se refera la un traseu mai scurt cu circa 6 km, fara a include TVA, potrivit CNAIR.

"Aceasta valoare se bazeaza pe estimarea unor standarde de cost, care nu tine cont de constrangerile reale din teren si fara a se raporta la o analiza de detaliu a proiectului. Este important de precizat ca in cadrul referintei privind situatia costurilor pe km de autostrada din proiectele in curs de executie nu este cuprinsa nicio evaluare privind o autostrada care sa traverseze o zona montana, intrucat la momentul evaluarii nu exista o astfel de referinta la nivel national", se arata in comunicat.

Astfel, aceasta ultima estimare include costuri cu obtinerea terenurilor, 10% pentru "diverse si neprevazute", 5,5% costuri cu proiectarea, asistenta tehnica si consultanta si costurile suplimentare legate de "constrangerile din teren, privind relieful accidentat si aspectele de mediu", potrivit companiei.

Potrivit CNAIR, comparand valoarea din 2008 si cea estimata in 2017, rezulta o majorare de sub 3% fata de costul estimat initial, diferenta care rezulta in principal din rata inflatiei.

"Valoarea costurilor cu investitia de baza in anul 2008 a fost de 2,432 miliarde euro, fara TVA. Valoarea costurilor cu investitia de baza in anul 2017 este de 2,495 miliarde euro, fara TVA", se arata in comunicat.

La inceputul lunii iulie, CNAIR a trimis pe platforma SEAP, a licitatiilor publice, contractele pentru cele doua capete ale autostrazii Pitesti-Sibiu, considerate de specialisti cele mai usor de realizat, deoarece sunt singurele care nu traverseaza muntii, valoarea celor doua contracte fiind estimata la 560 milioane euro, fara TVA, sau circa 666 milioane euro, cu TVA.

Autostrada Pitesti-Sibiu, parte din Autostrada Bucuresti-Nadlac (A1) ar permite traficul neintrerupt pe autostrada intre Capitala si frontiera cu Ungaria. Autostrada de circa 123 kilometri ar fi prima care ar trece muntii, facand legatura intre Muntenia si Transilvania, peste Muntii Carpati. Autostrada a suferit mai multe amanari in ultimii ani din cauza efectuarii mai multor studii asupra celor cinci variante de traseu.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre dublare cost autostrada Sibiu Pitesti
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 5457 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

bai baieti, din 3,3 milioarde scadem TVA-ul 3,3-(3,3:119)*100, mai

scadem proiectarea 10%, ca mai mult nu poate fi, si exproprierile 400 milioane si ajungem la 2,1 miliarde... De lsa 2,1 pana la 1,7 miliarde unde fug banii?

 

Pai au dreptate . Atita costa autostrafda sibiu- pitesti.

Dar trebuie bani si pt sensul invers , pitesti-sibiu.
hahahahah !
Se duce unu la sibiu si nu mai vine acasa ?

Unde fug banii !??

In Brazilia !
Cum spunea Vanghelie - nimeni nu fura ca PSD ...

whei su lelor...

si cand ati trimis numarul de 1.7 miliarde la bruxelles nu ati stiut ca e 'in cu rul gol' si ca va mai trebuie pe atata sa o imbracati?
numai pentru prostia asta si cei din minister trebuiau sa fie deja zburati...

 

oricum se va dubla

si suma asta
si autostrada tot nu va fi terminata

 

De vina sunt exproprierile !

De la prima evaluare pana la a doua, multe terenuri si-au schimbat proprietarii, si pretul !

 

Desigur

Noii Proprietari baroni PSD au scumpit terenurile pt ca au venit ai noștri la putere și facem ce vrem noi.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor