Comarnic-Brasov, printre cele mai scumpe autostrazi din Europa - vezi cat costa

Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 08:34
3565 citiri
Comarnic-Brasov, printre cele mai scumpe autostrazi din Europa - vezi cat costa

Autostrada Comarnic-Brasov va costa 28 de milioane de euro pe kilometru, astfel ca se plaseaza in topul celor mai scumpe din Europa.

Soseaua de mare viteaza are cel mai mare pret din tara noastra, depasind si Autostrada Transilvania (23 milioane de euro/km pentru 52 de km contstruiti), ale carui costuri au crescut in urma contractului pagubos cu americanii de la Bechtel, arata Adevarul.

Autostrada va avea 53 de kilometri plus 7 kilometri de drumuri de legatura, iar lucrarile vor incepe la sfarsitul lunii aprilie si se vor incheia in 2017, conform contractului semnat.

"Pentru o comparatie cu negocierea din 2010, informez ca pretul mediu pe km pentru constructia autostrazii de munte Comarnic - Brasov este 28 milioane de euro/km (fara TVA). Pretul negociat de PD-L in 2010 pentru aceeasi autostrada a fost de 35.281.737 euro/km (fara TVA).

Se poate observa usor ca am facut o reducere a pretului pe km fata de 2010, ca urmare a negocierilor, de peste 7 milioane Euro. Tradus in procente, inseamna mai putin cu peste 20% fata de negocierea PDL-ului", a transmis ministrul delegat Dan Sova.

Sova se lauda cu cat costa un kilometru din Autostrada Comarnic-Brasov

Mai mult, avand in vedere ca este un proiect realizat in concesiune, soferii vor fi nevoiti sa plateasca o taxa de utilizare.

Dan Sova a explicat care vor fi tarifele. "5,7 lei fara TVA, 7 lei cu TVA pentru un autoturism (acesta este tarif de utilizare pentru toti cei 60 km, de la intrarea pe podul Breaza si pana la iesirea in Cristian) ", a scris ministrul delegat pe blogul personal.

Acesta a adaugat ca pentru distante mai mici tarifele sunt reduse, in functie de numarul de km parcursi pe autostrada.

Sova, despre tarifele autostrazii Comarnic - Brasov: Cele mai mici din UE

Comparativ, cea mai ieftina autostrada construita in ultimii ani in Romania este Timisoara-Arad, unde costul pe kilometru s-a ridicat la circa 3,5 milioane de euro.

Situatia din Bulgaria si cele mai scumpe autostrazi ale Europei

Vecinii din sud au reusit sa construiasca autostrazi mult mai ieftine. De exemplu, A1, denumita si Autostrada Tracia, are 360 de kilometri si leaga Sofia de portul Burgas de la Marea Neagra, iar costurile s-au situat intre 2 milioane euro (tronsonul Tracia - Nova Zagora - Yambol) si 2,8 milioane euro (Hemus - Sofia si Yana).

Mai mult, autostrada care leaga Sofia de granita cu Grecia are 150 de kilometri dintre care 70 sunt prin munte, dar 12 tuneluri, astfel ca pretul a ajuns la 5,5 milioane de euro pe kilometru, mult mai putin decat in cazul autostrazii Comarnic-Brasov.

Totusi, in Europa exista proiecte de infrastructura pentru care s-au dat mai multi bani.

Cea mai costisitoare autostrada europeana este in Suedia - 125 de milioane de euro pe kilometru, o lungime 6 km, din care 4,7 in tunel. O suma la fel de impresionanta, 100 milioane de euro pe km, a fost cheltuita de olandezi pentru tronsonul Delft-Rotterdam, de 7 km.

O alta sosea foarte scumpa este in Slovacia, 82 de milioane de euro pe kilometru pentru Tronsonul Visňove - Dubna Skala de 8,1 km. Si in Slovenia, pentru construirea tronsonului de 5,5 km Sentvid-Koseze de pe A2 s-au cheltuit 44 milioane de euro/km.

In Franta si Grecia, cele mai scumpe sosele au costuri mai mici decat Comarnic-Brasov. A45 din Hexagon va avea pretul de 27 de milioane de euro euro/km, in timp ce elenii au dat 20 milioane de euro pe kilometru in cazul soselei Attiki Odosare.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#autostrada Comarnic Brasov scumpa, #pret autostrada Comarnic Brasov, #cele mai scupe autostrazi , #infrastructura