Autostrada Unirii, ingropata de birocratie: Abia peste vreun an si jumatate vom afla daca o putem construi

Joi, 07 Februarie 2019, ora 08:05
10284 citiri
Autostrada Unirii, ingropata de birocratie: Abia peste vreun an si jumatate vom afla daca o putem construi
Foto: Ministerul Transporturilor/Editare Alexandru Nistor

Desi statul ne-o promite de mai bine de un deceniu, Autostrada Unirii (A8) - care ar urma sa lege Targu Mures de Iasi - risca sa ramana tot in stadiu de proiect, ani buni de acum incolo. Asta, cu toate ca, in urma cu numai cateva luni, Parlamentul a dat o lege prin care a obligat Ministerul Transporturilor sa inceapa in regim de urgenta procedurile pentru constructia autostrazii.

Ideea unei autostrazi care sa lege Ardealul de Moldova pe traseul Targu Mures - Iasi - Ungheni nu este noua. De fapt, autoritatile au inceput inca din 2010 sa faca studii de fezabilitate in baza carora sa o poata construi. Problema este ca documentatia n-a fost suficient de detaliata, asa ca a trebuit revizuita. Pana la urma, contractul de revizuiri a intrat in atentia Curtii de Conturi, iar proiectul autostrazii a fost abandonat intr-un sertar.

In cele din urma, insa, cu insistentele societatii civile si la initiativa a 70 de parlamentari, pe 7 noiembrie, Parlamentul a adoptat o lege prin care obliga Ministerul Transporturilor sa demareze de urgenta procedurile pentru constructia Autostrazii Targu Mures-Iasi-Ungheni. Aceeasi legea prevede si ca Ministerul Transporturilor urma sa primeasca, anual, sumele pe care le cere pentru constructia soselei de mare viteza.

Dupa doar o luna, insa, ministrul Transporturilor de la acea vreme, Lucian Sova, a declarat ca - desi demareaza procedurile pentru realizarea Autostrazii Unirii - n-ar fi exclus ca, pana la urma, in locul ei sa se construiasca o autostrada intre Brasov si Bacau.

Ce s-a intamplat, pana la urma? Ministerul Transporturilor - prin Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) - a demarat, intr-adevar, procedurile pentru constructia Autostrazii Targu Mures-Iasi-Ungheni. Cu toate astea, specialistii in infrastructura consultati de Ziare.com spun ca primele masuri luate de autoritati pentru constructia autostrazii sunt gresite. Iar asta risca sa ne coste alti ani de asteptare, pana sa putem incepe macar constructia autostrazii.

Pro Infrastructura: E nevoie mai multi bani si de optimizari de traseu!

CNAIR a anuntat, pe 6 februarie, ca a lansat o licitatie pentru revizuirea studiilor de fezabilitate in baza carora ar urma sa se construiasca Autostrada Unirii.

Potrivit datelor oferite de institutie, societatea care va castiga licitatia va primi aproape 30 de milioane de lei pentru a actualiza, in 14 luni, studiul de fezabilitate al A8. Problema - sustine Asociatia Pro Infrastructura - este ca suma pe care CNAIR o ofera pentru revizuire este prea mica. Iar asta inseamna ca documentatia ar putea fi refacuta de mantuiala, cauzand noi intarzieri in proiect si atragand noi costuri.

"Din pacate nu este o veste buna, pretul estimat (pentru revizuire - n.red.) fiind mult prea mic, mai ales comparand cu bugetele oferite la revizuirile din anul 2014: 76 milioane lei atunci fata de doar 30 milioane acum pentru 210 km. Exista riscul major sa se faca rabat de la calitate sau, asa cum s-a intamplat la revizuirea SF pe A1 Sibiu-Pitesti, sa se livreze doar o parte din servicii si apoi sa se rezilieze contractul!

Mai mult, viteza de proiectare in zona de munte este 120 km/h (viteza cu care se va putea circula pe sosea -n.red) , rezultand solutii tehnice extrem de costisitoare. Cerem insistent optimizari de traseu si structuri, cat si implementarea etapizata (semi-profil. Fara aceste masuri, Autostrada A8 nu va deveni niciodata realitate fiindca e prea scumpa!", solicita Asociatia Pro Infrastructura.

CNAIR: Nu e nimic batut in cuie! Studiul de fezabiltate va spune daca putem construi autostrada

Purtatorul de cuvant al Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Alin Serbanescu, a declarat pentru Ziare.com ca ingrijorarile exprimate de Pro Instratructura i se par nefondate, ca multe alte pareri privind proiectul Autostrazii A8 circula in spatiul public.

"I-am urmarit si eu pe unii si pe altii spunand ca nu sunt bani prevazuti in bugetul pe 2019 pentru Autostrada A8. Si n-am inteles la ce se refera. Am lansat deja o licitatie pentru revizuirea studiului de fezabilitate al autostrazii. Pentru acest proiect s-a prevazut buget, cu toate ca nu stim cand se va face atribuirea. S-a dat dovada de bunavoita, din acest punct de vedere, Daca apar contestatii, ar putea dura mai mult pana la atribuire. Iar durata proiectului e de 14 luni, deci oricum nu se finalizeaza in 2019. Daca asta este etapa de parcurs acum, pentru ce sa mai prevezi in buget si alte sume, stiind ca nu vei ajunge sa le folosesti?

Iar in legatura cu bugetul pentru revizuirea studiului, nu vad care e problema. Sunt aproximativ 6 milioane de euro acolo. E un buget chiar generos, as zice. Cat despre solutiile tehnice care s-ar preta acolo, cu semi-profil... Nu stiu ce sa zic. Am impresia ca s-a inteles ceva gresit. Ce-ar trebui sa facem? Sa construim jumatate de autostrada, adica una cu doar 2 benzi? N-ar fi autostrada si nici macar drum expres. Sa facem asa, un fel de DN2 prin munte, intr-o zona in care orice greseala ii poate fi fatala soferului? Nu prea pare o solutie!", a spus Alin Serbanescu.

Una peste alta, ar putea trece ani pana sa se inceapa lucrul la autostrada. Nu se

stie cat va dura licitatia pentru revizuirea studiului de fezabilitate. La fel cum nu se stie nici cand va fi lansata si nici cat va dura licitatia pentru alegerea unui constructor. Asta, daca nu cumva, intre timp, statul va renunta din nou la ideea de a construi Autortrada Unirii, pe care ne-o promite deja de peste un deceniu.

"Rostul unui studiu de fezabilitate este sa iti spuna si daca se poate face si in ce conditii. Iar daca nu se poate face, rostul sau este sa recomande alternative.

Pana nu avem finalizat studiul de fezabilitate, nu putem sa spunem cu siguranta nici daca se poate construi, nici in ce conditii se poate construi. Au fost discutii privind media zilnica anuala a vehiculelor, prea mica pe acest traseu, si costurile mari de realizare. Au aparut discutii si privind afectarea unor situri Natura 2000. Acest studiu de fezabilitate vine sa lamureasca problema intr-un sens sau in altul", a conchis Alin Serbanescu.

Cu alte cuvinte, nu doar ca nu vor circula prea curand pe Autostrada Unirii, dar mai avem de asteptat cel putin inca vreun an si jumatate pana sa aflam daca, totusi, vom putea construi sau nu aceasta sosea de mare viteza.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Autostrada Unirii lege, #Autostrada Unii studiu fezabilitate ieftin, #Autostada Unirii studiu constructie , #infrastructura