Cabinetul Dancila a cazut, Cuc se grabeste sa semneze PPP pentru Autostrada Ploiesti-Brasov. Cu o firma chineza si una din Turcia

Duminica, 13 Octombrie 2019, ora 14:30
10433 citiri
Cabinetul Dancila a cazut, Cuc se grabeste sa semneze PPP pentru Autostrada Ploiesti-Brasov. Cu o firma chineza si una din Turcia
Foto: Arhiva Facebook/Asociatia Pro Infrastructura

Razvan Cuc - ministrul al Transporturilor in Guvernul PSD demis joi prin motiune de cenzura - sustine ca ar fi la un pas de semnarea unui contract care sa permita constructia Autostrazii Ploiesti-Brasov in parteneriat public privat. Asta, desi Viorica Dancila anuntase deja ca s-a renuntat la aceasta forma de lucru, iar autostrada se va face cu bani de la bugetul de stat.

Guvernul PSD a promis ca va construi, in PPP, 21 de obiective majore, de la hidrocentrale, la canale navigabile, statiuni de relaxare si autostrazi. Printre acestea, una urma sa lege Ploiestiul de Brasov.

De proiect s-a ocupat Comisia Nationala de Strategie si Prognoza. Aceasta a creat un document care prevedea ca, de fapt, constructorul ar fi urmat sa construiasca din bani proprii soseaua prin munte, urmand sa isi recupere banii punand taxa de acces pe drum si primind niste compensatii de la stat. Totul trebuia sa fie gata in 4 ani.

Mai multi constuctori cu renume s-au aratat interesati de proiect, dar s-au retras, unul cate unul, de la masa discutiilor. Oferte ferme nu au depus. In cele din urma, Comisia de Prognoza a anuntat ca se mai negociaza doar cu o asociere chinezo-turca numita China Communications Construction Company - Makyol Insaat Sanayi Turizm.

Apoi, Guvernul n-a mai prea vorbit despre proiect. A infiintat un nou compartiment care sa monitorizeze PPP-urile, inclusiv aceasta autostrada, finantat din bani publici si condus de un apropiat de-al lui Dan Voiculescu. Si ... cam atat.

In context, deputatul USR Catalin Drula - membru in Comisia de Transporturi a Camerei Deputatilor - a explicat ca atostrada nu se poate face in PPP, din cauza ca n-ar fi rentabil pentru privat.

In schimb, desi Guvernul din care face parte a fost dat jos, Razvan Cuc sustine, in continuare, ca autostrada se va face in PPP. Si daca nu va apuca el sa semneze contractul il va lasa, pe tava, guvernantilor care vor veni.

"Firma respectiva impreuna cu Comisia de Prognoza au ajuns la un consens. Saptamana viitoare voi livra contractul pentru PPP. S-au convenit toti parametrii si tot ce tine de partea economica si tehnica. Si termenul de implementare.

Stiti bine ca am spus ca mergem pe varianta care va iesi mai repede. Initial am mers in PPP si apoi am declarat obiectivul si de interes public national (ceea ce ar fi insemnat realizarea lui din bani de la bugetul national - n.red.)

Firmele din PPP au spus ca pana pana pe 26 septembrie vor livra contractul (gata de semnat, in acord cu Comisia de Prognoza - n.red.). Apoi, au spus ca vor mai avea nevoie de o prelungire si ca pana 16 octombrie vor livra contractul. Si asa s-a intamplat. 16 octombrie e saptamana viitoare. Va fi livrat contractul si sper ca va fi semnat cat mai curand, avand in vedere ca atat firma din Turcia, cat si cea din China au experienta.

Ieri, la ora 10.00 ne-am intanit la Minister si cu domnul Ghizdeanu si cu Bogdan Pascu si cu alti reprezentanti ai CNAIR si au spus ca poate fi semnat. Dar el trebuie aprobat si prin hotarare de Guvern. Daca vom mai avea timp si se poate da aceasta hotarare de urgenta, o vom da noi. Daca nu, trebuie sa lasam totul servit pe tava urmatorului guvern", a mai spus Razvan Cuc.

Razvan Cuc nu a pronuntat, in niciun moment, numele companiilor. Cu toate astea, din declaratiile sale reiese ca ar fi vorba despre China Communications Construction Company si despre Makyol Insaat Sanayi Turizm.

Ministrul demis al Transporturilor a mai spus si ca "bugetul statului nu va fi grevat de cheltuieli", in conditiile in care 75% din bani vor veni de la constructori. Acestora li se va permite, ulterior, sa inchirieze soseaua pentru 20 de ani, astfel incat sa isi recupereze investitia si chiar sa faca profit.

Problema este ca lucrurile nu stau chiar asa. Mai intai, din cauza ca, totusi, buna parte dintre cheltuieli ii vor reveni si statului roman (de vreme ce constructorul plateste doar 75% din cost). Iar problema este ca - doar in baza documentatiei pe care o are la dispozitie - statul nu poate stabili un cost al autostrazii. Iar asta inseamna ca, la acest moment, tot ce stie este ca va plati vreo 25% din valoare ei, dar nu si ce suma va avea, efectiv, de achitat.

"Nu ne grabim. Este munca din ultimele sase luni de zile. Nu e nicio capcana. Nu se pune problema de asa ceva. Lucrurile sunt simple, sunt transparente. Sunt conditii obisnuite pentru un PPP. Contractul va fi public, va fi aprobat prin hotarare de guvern", a declarat Razvan Cuc, la conferinta de presa de pe 13 octombrie.

Ramane sa vedem ce presupune acel contract de parteneriat public privat (PPP) pe care ministrul Razvan Cuc se grabeste sa il vada semnat, pe ultima suta de metri a mandatului sau.

Experienta statelor din regiune a demonstrat deja ca nu ajunge sa contractam un contructor chinez sau turc pentru autostrada, ci trebuie sa avem si controlul asupra proiectului. Trebuie sa stim cat costa si cum putem plati, dar si in ce conditii ni s-ar putea cere bani in plus.

Asta, ca sa nu ajungem intr-o situatie critica asa cum e cea a Muntenegrului. Aceasta tara a ajuns la un pas de a intra in incapacitate de plata din cauza ca nu mai gasea bani pentru a plati o autostrada construita cu parteneri chinezi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singuri rău printr-o metodă simplă
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singuri rău printr-o metodă simplă
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Razvan Cuc Ploiesti brasov, #parteneriat public privat ploiesti brasov, #ministru Razvan Cuc demis , #infrastructura