Cine vrea sa construiasca Autostrada Ploiesti-Comarnic-Brasov. "E doar o mascarada penibila", atentioneaza Asociatia Pro Infrastructura

Marti, 18 Decembrie 2018, ora 11:25
7998 citiri
Cine vrea sa construiasca Autostrada Ploiesti-Comarnic-Brasov. "E doar o mascarada penibila", atentioneaza Asociatia Pro Infrastructura
Foto: Arhiva Facebook/Asociatia Pro Infrastructura

Cinci constructori din China, Turcia, Austria si Spania au depus oferte pentru a realiza, in parteneriat public privat, autostrada Ploiesti-Comarnic-Brasov.

Procedura de selectie a unui constructor - pe care Asociatia Pro Infrastructura a numit-o "o mascarada penibila" - este, insa, abia la inceput, asa ca n-am putea spune momentan daca vreunul dintre constructori va ajunge, intr-adevar, sa realizeze soseaua.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, in dupa-amiaza zilei de luni 17 decembrie, Guvernul a emis un comunicat de presa prin intermediul caruia anunta ca la licitatia lansata de Comisia de Prognoza s-au inscris 5 constructori. Acest fapt, sustine Guvernul, "arata atat interesul deosebit al investitorilor pentru proiectele strategice ce urmeaza sa fie realizate in parteneriat public-privat, cat si increderea mediului de afaceri in economia romaneasca", cu toate astea Executivul n-a facut publice numele societatilor interesate sa construiasca.

Totusi, oricine poate afla identitatea constructorilor care au depus oferte, accesand Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) . Potrivit informatiilor prezentate pe aceasta platfoma, constructorii interesati sunt:

Faptul ca acesti constructori s-au inscris la licitatie si si-au exprimat intentia de a lucra, in parteneriat public-privat, cu statul pentru a construi cei 100 de kilometri de autostrada nu inseamna neaparat ca vor ajunge sa o si faca, intr-adevar.

Motivul: potrivit Guvernului, urmeaza o procedura complicata de selectie a constructorului autostrazii dintre cei 5 inscrisi. Mai exact, informeaza Executivul, urmeaza:

1. Comunicarea, in aproximativ cinci zile, a candidatilor selectati, in vederea depunerii ofertei tehnice si financiare;

2. Depunerea ofertelor detaliate in termen de 60 de zile de la comunicarea acceptarii;

3. Negocierea competitiva a clauzelor contractului de parteneriat public-privat;

4. Desemnarea partenerului privat castigator si a variantei de contract de parteneriat public-privat ce va fi supus aprobarii Guvernului;

5. Semnarea contractului de parteneriat public-privat aprobat de Guvern;

6. Constituirea societatii de proiect de catre CNAIR si partenerul privat.

Abia dupa parcurgerea tuturor acestor etape se va putea incepe lucrul la sosea.

In aceste conditii - sustine Asociatia Pro Infrastructura (API) - tot ce s-a intamplat pana acum n-a fost decat "o mascarada".

"Toate clauzele contractului pot fi negociate la o etapa ulterioara! Nu este necesara nicio garantie de buna executie pe perioada derularii lucrarilor.

Mai mult, CNSP nu detine un studiu de trafic, nu poate spune cine isi asuma neatingerea prognozelor de trafic, nu are studiul de fezabilitate, analiza cost-beneficiu, nici macar traseul aproximativ al viitoarei autostrazi!

Nu exista culoar expropriat, analize financiare de risc, acord de mediu, nu se cunoaste nimic despre ecoducte, nu au informatii despre cum s-au facut estimarile de cost, habar nu au despre conditiile geologice/geotehnice, viteza de proiectare sau fonduri europene.

Cu alte cuvinte, CNSP NU STIE NIMIC! Toate clauzele contractuale pot fi negociate ulterior, total netransparent si subiectiv. Pe langa riscul evident de coruptie, incertitudinea este flagranta", transmit specialistii API, prin intermediul unei postari pe o retea de socializare.

Anterior, parlamentarul USR Catalin Drula, membru al Comisiei de Transporturi, a explicat pe larg pentru Ziare.com de ce aceasta sosea de mare viteza nu poate fi construita in PPP.

Va reamintim ca, in vara acestui an, Cabinetul Dancila a renuntat la un contract negociat de Guvernul Tudose cu Banca Mondiala pentru pregatirea documentratiei de realizare a Autostrazii Comarnic-Brasov. De fapt, Banca Mondiala a aflat din presa ca Guvernul Romaniei nu mai are nevoie de ajutorul sau, intrucat s-a hotarat sa incerce, pentru a patra oara, sa realizeze soseaua ca urmeaza sa treaca prin munti in PPP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#constructie autostrada Comarnic Brasov, #Comarnic Brasov parteneriat public privat, #constructie autostrada parteneriat public privat , #infrastructura