Desi n-a construit niciun capat din autostrazile promise, Guvernul sustine ca va face si linii de tren de mare viteza

Joi, 28 Februarie 2019, ora 09:52
10014 citiri
Desi n-a construit niciun capat din autostrazile promise, Guvernul sustine ca va face si linii de tren de mare viteza
Foto: Arhiva Pixabay

Cu toate ca n-a demonstrat ca ar fi stare sa construiasca, asa cum a promis, autostrazi si canale navigabile in parteneriat public-privat (PPP), Cabinetul Dancila anunta ca are de gand se se apuce si de linii ferate de mare viteza, care sa lege intre ele regiunile tarii.

In principiu, regimul PPP presupune ca un privat construieste din bani proprii o sosea, un canal navigabil sau o cale ferata si isi recupereaza investitia percepandu-le, apoi, taxe celor care folosesc respectiva infrastructura. E un mod de lucru adoptat in special in tarile cu mari aglomerari urbane.

La noi, Compania de Drumuri a incercat de 3 ori sa construiasca Autostrada Ploiesti - Brasov in regim PPP, dar n-a reusit. Motivul: dupa cum a explicat pentru Ziare.com deputatul Catalin Drula (USR), in Romania - o tara cu valori de trafic relativ reduse - privatul nu isi poate recupera, intr-o perioada rezonabila, investitia facuta intr-o autostrada.

In consecinta, nici metoda PPP nu are cum sa functioneze, la noi.

In aceste conditii, pe vremea cand premier era Mihai Tudose, Guvernul a cerut ajutorul Bancii Mondiale (BM) pentru a realiza documentatia necesara constructiei autostrazii Comarnic-Brasov, pe care apoi sa o realizeze printr-o schema clasica de finantare.

Tocmai cand acest proiect incepuse sa prinda contur, PSD a schimbat Guvernul. Iar Cabinetul Dancila, proaspat investit, a renuntat la colaborarea cu BM si si-a asumat contructia unor obiective mamut de infrastructura prin PPP, in ciuda faptului ca aceasta metoda isi dovedise deja ineficienta.

Ce a promis Guvernul si ce a facut, de fapt, prin PPP

Primul proiect pe care Cabinetul Dancila a promis ca il va realiza in PPP este Autostrada Ploiesti-Brasov. Constructia va fi dificila, in conditiile in care soseaua, desi construita in zona de munte, va trebui sa fie, totusi, una de mare viteza.

Pentru acest proiect, Comisia de Prognoza a lansat o licitatie pentru semnarea unui contract de PPP, la care s-au inscris 5 societati. Procedura este in curs, dar se mai pot inca formula contestatii. Oricum, pana ca unul dintre cei 5 constructori sa ajunga efectiv sa faca un metru de autostrada vor mai trece ani.

Ulterior, Cabinetul Dancila a mai promis ca, tot printr-un proiect in PPP, va transforma Bucurestiul in port la Dunare. La jumatatea lunii decembrie, s-a lansat in dezbatere publica studiul de fundamentare pentru acest proiect.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, sansele ca acest proiect sa se realizeze sunt nule. Cu toate acestea, simpla lui existenta influenteaza constructia altor obiective de infrastructura. Spre exemplu, CFR SA e obligat sa faca la Gradistea un pod peste Arges mai mare decat ar trebui, astfel incat sa nu stanjeneasca navigatia prin zona a navelor de croaziera pe care Cabinetul Dancila spune ca le va aduce in zona, pe Canalul Dunare-Bucuresti.

In plus, Cabinetul Dancila vrea sa mai faca, tot in PPP: autostrada Targu-Neamt - Iasi - Ungheni si inca o autostrada care sa urmeze ruta Bucuresti - Craiova - Calafat - Drobeta-Turnu Severin - Lugoj.

Mai mult, Guvernul mai vrea sa construiasca, de asemenea in PPP, un "'mini oras' medical in zona Mogosoaia", care sa contina un spital de urgenta cu 3.000 de paturi, facultate de medicina, campus universitar etc.

Pe langa toate aceste proiecte uriase pe care promite ca le va realiza in PPP, Cabinetul Dancila vrea acum sa isi mai asume unul. Este vorba despre o linie de tren de mare viteza, care sa ajunga de la Ploiesti tocmai pana la Siret, in nordul tarii.

Pro Infrastructura: Linia de mare viteza, inca o poveste prin care autoritatile mimeaza munca!

Potrivit unui proiect de hotarare lansat in dezbatare publica de Comisia de Prognoza, Cabinetul Dancila urmeaza sa construiasca, tot prin PPP, linia de cale ferata de mare viteza Ploiesti - Buzau - Focsani - Bacau - Pascani - Iasi - Suceava - Siret (Vicsani), cu o lungime totala de circa 505 kilometri.

Aceasta linie ar urma sa fie gata in 4 ani si, potrivit notei de fundamentare a proiectului, ar "conduce la atragerea unui numar insemnat de calatori de la transporturile aeriene si rutiere catre transportul feroviar, la atragerea turistilor, a tinerilor cu inalta calificare dornici de a lucra in centrele universitare/de cercetare/industriale, care exista/se vor dezvolta pe traseu, dar si a investitorilor straini, prin crearea unor sectoare industriale specializate".

Constructorul care va realiza calea ferata o va putea inchiria vreme de 16 ani pentru a-si scoate investitia si a face profit. In plus, acelasi constructor va primi niste bani sub forma de subventii de la stat.

Directorul executiv al Asociatiei Pro Infrastructura (API), Ionut Ciurea, a explicat pentru Ziare.com de ce acest proiect este, de fapt, o simpla promisiune si nu se va realiza, intr-adevar, niciodata.

"Pe calea ferata de mare viteza - 'high speed railway' cum mai este numita - viteza maxima de deplasare poate sa ajunga la 200 de km/h. Ce-i drept, calea ferata e mai ingusta decat o autostrada. Dar are mai multa infrastructura, iar costul de realizare este comparabil, daca nu chiar mai mare in anumite situatii, decat al unei autostrazi.

Iar aici vorbim despre peste 500 de kilometri de cale ferata de mare viteza? Sa presupunem ca fiecare kilometru ar costa doar vreo 5 milioane de euro. Tot am ajunge o valoare a proiectului de 2,5 miliarde de euro.

Cat ar trebui sa costa un bilet de tren ca privatul sa isi scoata banii? Sa ne gandim acum ca romanii vor plati averi ca sa ajunga de la Ploiesti la Siret?

E simplu sa anunti un proiect. Ba, poti ajunge chiar sa organizezi si o licitatie. Dar asta nu inseamna ca se va construi vreodata calea ferata de mare viteza care, pur si simplu, nu e rentabila", a explicat Ionut Ciurea.

Reamintim ca Romania are deja o retea de cale ferata de aproximativ 10.000 de kilometri. In mare parte, insa, infrastructura este imbatranita si ar trebui modernizata urgent. Chiar fostul ministru al Transporturilor, Lucian Sova, sustinea, in 2018, ca trenurile CFR nu mai circula nici macar cu viteza pe care o atingeau la inceputul anilor '90...

In aceste conditii, in loc sa promita trasee de tren de mare viteza pe care nu are cu ce sa le construiasca, Cabinetul Dancila le-ar face un mai mare bine romanilor daca ar stimula investitiile in modernizarea cailor ferate existente.

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#Dancila face tren mare viteza, #Dancila tren mare viteza, #Dancila parteneriat public privat tren , #infrastructura