Legea pentru constructia Autostrazii Unirii a fost adoptata. Cand e obligat Ministerul Transporturilor sa se apuce de treaba

Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 12:28
20943 citiri
Legea pentru constructia Autostrazii Unirii a fost adoptata. Cand e obligat Ministerul Transporturilor sa se apuce de treaba
Foto: Arhiva Pixabay

Cu 261 de voturi pentru, 2 impotriva si 5 abtineri, Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, ca for decizional, legea care prevede constructia Autostrazii Unirii Targu Mures-Iasi-Ungheni.

Legea merge acum la promulgare la presedintele Klaus Iohannis. Apoi, in termen de doar 30 de zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial, Ministerul Transporturilor e obligat sa demareze procedurile de realizare a autostrazii.

Promisa de mai bine de un deceniu, soseaua de mare viteza ar urma sa fie prima care, plecand din Ardeal, ar tranzita Moldova, ajungand pana la granita cu Republica Moldova.

Ideea autostrazii A8 Targu Mures-Iasi-Ungheni - numita si "a Unirii" tocmai pentru ca e gandita sa faca legatura intre provincii - a aparut in urma cu mai bine de un deceniu. Inca din 2007 Compania de Autostrazi a inceput intocmirea documentatiei necesare pentru constructia soselei de mare viteza.

Pana in 2010, cu o cheltuiala de circa 4,8 milioane de euro, se intocmise deja si studiul de fezabilitate. Practic, in teorie, se ajunsese la etapa alegerii unui constructor, asa ca n-ar mai fi trebuit sa treaca multa vreme pana la inceperea lucrarilor.

Cu toate astea, s-au scurs doi ani fara ca cineva sa miste un deget.

Asteptarea parea sa fi meritat, insa, in momentul in care, in 2012, Comisia Europeana (CE) si-a exprimat acordul de a cofinanta constructia drumului. Cu o conditie: documentatia sa fie revizuita. Motivul: CE considera ca era nevoie de o pregatire mai buna a constructiei, mai ales ca buna parte din autostrada urma sa fie realizata in zone dificile, muntoase.

In consecinta, in 2015, Compania de Autostrazi a contractat Aecom Ingenieria SRL - Consitrans SRL - Search Corporation SRL ca sa revizuiasca studiul de fezabilitate pe care aceeasi societate il intocmise deja, cu cativa ani inainte. Apoi a suspendat contractul, din cauza ca a ramas fara bani.

Abia in 2016 s-a reluat lucrul la revizuirea documentatiei. Si, din pacate, nici de aceasta data lucrurile n-au fost duse la bun sfarsit. Motivul: in 2017, Curtea de Conturi a sesizat DNA cu privire la faptul ca se cheltuiesc multi bani pe revizuirea unui studiu de fezabilitate care deja costase o avere.

La acel moment, societatea care intocmea revizuirea a acceptat inclusiv sa renunte la suma pe care o incasase in 2010, numai sa fie lasata sa isi continue lucrarile, iar proiectul sa nu se blocheze.

Cu toate acestea, proiectul tot s-a blocat, in luna ianuarie a acestui an, cand Compania de Autostrazi a reziliat contractul de revizuire a documentatiei.

Intre timp, autoritatile au inceput sa prezinte tot soiul de planuri care risca sa ingroape definitiv proiectul Autostrazii A8. Spre exemplu, s-a propus ca partea din Moldova a autostrazii sa fie realizata in parteneriat public privat (PPP) . Asa cum deputatul USR Catalin Drula a explicat pentru Ziare.com, acest sistem are sanse minime sa functioneze nu numai in Romania, ci in restul Europei.

Apoi, s-a vehiculat ideea renuntarii la A8 si realizarea, in schimb, a autostrazii A13 Bacau-Brasov.

De fapt, in Master Plan - document care ar trebui sa stabileasca strategia de dezvoltare in Transporturi, in Romania, pentru mai multi ani - e prevazuta realizarea ambelor autostrazi. Deputatul USR Catalin Drula considera, insa, ca la acest moment constructia A8 ar trebui sa fie prioritara.

Intuind ca statul ar putea incerca sa scape, la un moment dat, de responsabilitatea construirii A8, 70 de deputati si senatori (membri ai PNL, PSD, USR, PMP si UDMR) au initiat, inca din 2017, un proiect de lege care sa determine Ministerul Transporturilor sa continuie planul Autostrazii Unirii.

Proiectul celor 70 a fost adoptat de Senat, a ajuns in Camera Deputatilor, unde a fost modificat cu amendamente ale Comisiei de Transporturi.

Catalin Drula (USR): Legea va pune borne importante pentru A8

Deputatul USR Catalin Drula a precizat pentru Ziare.com ca - in opinia sa - legea e importanta inainte de toate pentru ca ofera predictibilitate in ceea ce priveste investitiile in constructia autostrazii.

Traseul Autostrazii A8 - Foto: Ministerul Transporturilor/Editare Alexandru Nistor

"Aceasta lege va pune niste borne importante pentru acest proiect. Prin intermediul amendamentelor, se stabileste termenul pe care Ministerul Transporturilor il are pentru demararea procedurilor.

In plus, se pune capat fanteziei ca de sectorul din Moldova al Autostrazii A8 se va ocupa Comisia de Prognoza.

Legea este, totodata, expresia clara a faptului ca legiuitorul din Romania considera aceasta autostrada o prioritate si ea trebuie construita.

In plus, unul dintre amendamente obliga statul sa aloce anual de la bugetul de stat banii pentru autostrada, conform necesarului solicitat de Ministerul Transporturilor. Sigur, o lege a bugetului de stat ar putea deroga de la asa ceva. Dar cine ar face derogarea ar suporta costurile politice si de imagine aferente.

Toate acestea sunt masuri care pot stopa tergiversarile privind realizarea autostrazii, care tin de 2 ani de zile", ne-a spus Catalin Drula.

Punctul de vedere este sustinut si intr-o postare pe pagina de Facebook a deputatului USR.

Puteti citi aici textul proiectului de lege, pe articole, si amendamentele aduse de deputatii din Comisia de Transporturi.

In varianta votata de Senat se prevedea ca autostrada ar urma sa fie gata in urmatorii 4 ani. Deputatii au adus, insa, un amendament, inlocuind aceasta prevedere. In noua forma, articolul de lege nu stabileste o limita de timp pentru constructia autostrazii.

In schimb, obliga Ministerul Transporturilor sa demareze procedurile de realizare a acesteia la 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii.

PNL: E un moment istoric pentru infrastructura romaneasca

Dupa votul din plen, presedintele Comisiei de Transporturi din Camera Deputatilor, Lucian Nicolae Bode (PNL), a apreciat ca data de 7 noiembrie este una istorica pentru infrastructura romaneasca.

"Dupa atatea tergiversari, avem in sfarsit aceasta lege. E un moment special. Parlamentul a adoptat legea, iar Executivul va trebui sa o puna in practica", a declarat Lucian Bode.

Intrebat de jurnalisti daca PSD are dreptate cu privire la faptul ca varianta de constructie a autostrazii in parteneriat public privat e mai buna, Bode a spus spus ca Puterea nu stie, de fapt, despre ce este vorba.

"Daca cei de la PSD sustin in continuare ca e preferabila variata realizarii in parteneriat public-privat a autostrazii, inseamna ca nu stiu ce vorbesc. Le-a spus foarte clar doamna comisar Corina Cretu: pana in 2021 avem acces la fonduri pentru proiectare si executie, iar din 2021, doar fonduri pentru executie", a spus Bode.

Un obstacol in calea aplicarii legii l-ar putea constitui faptul ca - cel putin din punctul de vedere al Guvernului - aceasta ar fi neconstitutionala. Motivul, potrivit Guvernului: legea nu este facuta pentru a fi aplicata intr-un numar nedeterminat de cazuri, ci a fost creata doar pentru constructia unei autostrazi. Iar acest fapt ar face ca legea sa fie in dezacord cu principiul separatiei si echilibrul puterilor in stat.

Deputatul USR Catalin Drula sustine, insa, ca este optimist cu privire la sansele ca legea sa ajunga sa se aplice.

"Nu e o premiera nici macar in Romania. S-au mai dat legi in perioada interbelica si antebelica pentru a crea cadrul realizarii unor mari investitii. Iar in Austria se procedeaza constant in acest fel: Parlamentul aproba mari proiecte de investitii, iar Executivul le realizeaza.

Pana la urma, aceasta lege tine de natura relatiilor sociale. Eu cred ca societatea romaneasca considera importanta conectarea Ardelului cu Moldova si a Republicii Moldova cu spatiul UE. Sunt optimist, din acest punct de vedere", a subliniat Catalin Drula.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#deputatii voteaza Autostrada A8, #vot lege Autostrada Unirii , #infrastructura