Parte din traseul "Autostrazii Ford" trebuie modificat. Vor intarzia lucrarile? Ce spune Compania de Drumuri

Joi, 09 Mai 2019, ora 08:36
11432 citiri
Parte din traseul "Autostrazii Ford" trebuie modificat. Vor intarzia lucrarile? Ce spune Compania de Drumuri
Foto: Arhiva Facebook/Asociatia Pro Infrastructura

Compania de Drumuri trebuie sa refaca traseul unui tronson al Drumului expres Craiova-Pitesti, din cauza ca in calea soselei au aparut niste sonde de gaze.

Drumul express Craiova-Pitesti - care momentan exista doar pe hartie - ar urma sa aiba 120 de kilometri. El a ajuns sa poarte numele de "autostrada Ford" dupa ce, in repetate randuri, producatorul de autoturisme care are o fabrica la Craiova a reclamat ca lipsa drumurilor, in zona, ii limiteaza dezvoltarea.

Ani la rand, statul s-a multumit sa asculte cum Ford - dar si soferii care pierdeau timp pretios in trafic, in zona Bals - cer constructia unei sosele de mare viteza.

Apoi, pe indelete, a inceput sa intocmeasca un plan. Initial a decis sa construiasca o autostrada care sa lege Craiova de Pitesti. Apoi, s-a razgandit si a hotarat sa faca doar un drum expres (care, spre deosebire de autostrada, nu are banda de urgenta si permite schimbarea sensului de mers pe fiecare dintre cele patru benzi).

Pentru a fi mai usor de construit, traseul de 120 de kilometri al drumului expres a fost impartit in 4 tronsoane.

Pe data de 3 decembrie, Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anuntat ca, prin licitatie, a desemnat constructorii pentru primii 57 dintre cei 120 de kilometri ai drumului. Mai exact, societatea Tirrena Scavi S.p.a a fost aleasa sa construiasca primul tronson de drum (incepand de la Craiova), in vreme ce UMB Spedition urma sa construiasca al doilea tronson.

Ambii antreprenori aveau la dispozitie, incepand din decembrie, un an pentru proiectarea tronsoanelor de drum si apoi inca doi ani pentru constructia lor efectiva.

Din pacate, nici bine n-a inceput proiectarea, ca s-au ivit si primele probleme. Mai exact, potrivit CNAIR, o parte din traseul primului tronson trebuie refacut fata de modul in care a fost el trasat, in studiul de fezabilitate din 2007. Motivul: intre timp, in culoarul drumului, in comuna Ghercesti (judetul Olt) au aparut niste sonde de gaze.

Din pacate, modificarea traseului drumului expres inseamna noi lucrari de proiectare, exproprieri in plus, dar si obtinerea altor aprobari de la autoritatile de mediu. In mod evident, toate acestea vor incetini constructia drumului.

Purtatorul de cuvant al CNAIR, Alin Serbanescu, sustine, insa, ca problema poate fi rezolvata destul de repede.

"Se va reface traseul, iar cel nou va fi deviat spre nord-vest si va fi mai scurt cu 300-350 de metri. Antreprenorul nu are de ce sa fie nemultumit. Pentru proiectare se va plati in plus, chiar daca suma suplimentara de achitat va fi mica, in conditiile in care proiectarea nu costa mult, raportat la valoarea realizarii tronsonului (circa 76 de milioane de euro).

In plus, antreprenorul va construi o sosea mai scurta pe aceiasi bani. Nu-i putem taia din bani, de vreme ce nu e vina lui ca se schimba traseul. Deci, oricum ar fi, el castiga (in defavoarea statului roman -n.red.).

Despre intarzieri nu poate fi vorba. Suntem in perioada de proiectare a drumului. Daca si autoritatile de mediu ne vor ajuta si ne vor da la timp revizuirea acordului de mediu, documentatia se va reface in timp util. Problema exproprierilor suplimentare estimam ca o vom termina in aceasta vara. Deci totul e in grafic...

De fapt, atat Tirenna Scavi, cat si UMB Spedition ar fi vrut sa termine mai repede proiectarea (nu in 12 luni, cum scrie in contract -n.red.) si sa se apuce de constructia soselei. Ramane sa vedem daca acest lucru va mai fi posibil in cazul tronsonului I, al carui traseu trebuie modificat", ne-a explicat Alin Serbanescu.

Daca optimismul CNAIR se va dovedi intemeiat sau nu ramane sa vedem. Pentru moment, intrebarea este: de ce s-a ajuns in aceasta situatie si de nu a stiut CNAIR din timp ca suprafata ocupata de sonde se va extinde, la Ghercesti?

"La momentul la care Search Corporation a facut acel studiu de fezabilitata a fost avertizata, din cate stiu, ca zona de sonde urma sa se extinda, in comuna respectiva. De ce n-a tinut cont de avertizare si nu a trecut asta in studiul de fezabilitate? Nu stiu...

Am vazut ca ne tot acuza diverse voci din randul ONG-urilor ca platim prea putin pe studiile de fezabilitate si, de aceea, sunt ele atat de superficiale. Eu nu stiu daca acesta e motivul... La urma urmei, ce garantie avem ca o companie care face un studiu superficial pe 1 milion de euro, sa spunem, ar face unul mai amanuntit daca ar primi mai multi bani? Nu avem nicio garantie! Si atunci cum sa dam banii?

In plus, daca banii dati de CNAIR sunt putini, de ce se mai inscriu societatile la licitatiile pentru intocmitea studiilor de fezabilitate? Daca ar considera ca nu merita", a declarat Alin Serbanescu.

Din pacate, CNAIR are si alte probleme cu constructia Drumului expres Craiova-Pitesti. Mai exact, din cauza erorilor pe care le-a facut, trebuie sa reorganizeze licitatiile pentru tronsoanele 3 si 4. Iar asta inseamna ca pana la desemnarea constructorilor si inceperea lucrarilor poate trece destul de mult timp...

Asta, in conditiile in care Ford a anuntat deja ca mai intai vrea sa vada daca drumul va fi gata pana in 2021, cum a promis Guvernul, si abia apoi va lua decizia de investi pe termen lung, in fabrica de la Craiova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#drum expres Craiova Pitesti traseu drum, #drum express Craiova Pitesti intarzieri, #drum express Craiova Pitesti , #infrastructura