Romanii au pierdut 1 miliard de euro de la BMW pentru ca nu vor "sa se spele pe dinti"!

Autor: Petrisor Peiu - analist
Duminica, 05 August 2018, ora 11:39
82853 citiri

In seara zilei de 6 februarie 1999, in timpul primei vizite in Ungaria a unui premier roman dupa 1989, seful guvernului maghiar de atunci, Viktor Orban, l-a invitat pe omologul sau de la Bucuresti la o cina intr-un celebru restaurant budapestan, Gundel, plin (ca in fiecare seara, de altfel) cu oameni obisnuiti.

In timpul ospatului cu delicioasele mancaruri unguresti impecabil preparate, Orban i-a propus lui Radu Vasile sa realizeze impreuna un coridor de autostrazi care sa lege Bucurestiul de Budapesta, pe traseul aproximativ Bucuresti-Brasov-Cluj-Napoca-Oradea-Debrecen-Budapesta.

Unul dintre putinii companioni ai lui Radu Vasile la acea cina memorabila, ministrul Transporturilor de atunci, Traian Basescu, a sarit ca ars la auzul acestei propuneri, spunand ca nu exista nicio motivatie pentru constructia unei autostrazi pe traseul indicat de Orban, deoarece valorile de trafic nu justificau o asemenea investitie.

Pentru a explica plastic cam ce spunea Basescu in 1999, putem apela la o figura de stil celebra: "Nu ma spal pe dinti, pentru ca oricum nu ma saruta nimeni. Evident, insa, ca nu ma va saruta nimeni, pentru ca nu sunt spalat pe dinti!".

Au trecut aproape 20 de ani de la acel moment si guvernele succesive ale Romaniei au ramas consecvente in a nu "se spala pe dinti": astazi, la aproape 12 ani de la aderarea la UE, avem doar 777 km de autostrada, la o suprafata a teritoriului national de 238.397 kmp si la o populatie de aproximativ 20 de milioane.

Vecina noastra Ungaria, lipsita de imaginatia bogata a lui Traian Basescu, s-a tot "spalat pe dinti" in asteptarea saruturilor: a ajuns la un numar dublu de km de autostrada (1.500), la o suprafata de 93.030 kmp si o populatie de sub 10 milioane de locuitori, adica are o densitate de autostrazi de 5 ori mai mare decat noi. De 5 ori!

Hai sa vedem cum arata cele doua retele de autostrazi comparate:

Sursa: wikipedia.org/Hotnews.ro

Nu-i asa ca cele doua imagini alaturate va dau frisoane? Ei bine, am face bine sa ne obisnuim cu aceasta comparatie, pentru ca ea ne va dicta viitorul si va indeparta pe multi dintre cei care ar dori sa ne sarute vreodata.

Cine are retele performante de transport va avea si industrie auto performanta

Batalia pentru viitor este o batalie pentru infrastructuri: de transport, de energie, de comunicatii. Fiecare zi pe care o pierdem fara sa construim un kilometru de autostrada este o zi care se adauga decalajului care desparte Romania de Europa Centrala.

Industria auto contemporana a devenit un imens lant logistic: stocuri uriase de compenente si materii prime trebuie mutate zilnic pe distante de mii de kilometri si sute de mii de autoturisme sau motoare trebuie transportate zilnic pe distante de mii si zeci de mii de kilometri.

Zeci de producatori auto se intrec sa ocupe pietele din ce in ce mai pretentioase; in aceasta competitie acerba, viteza si promptitudinea livrarilor devin atribute esentiale ale marketingului. Din acest motiv, cine are retele performante de transport va avea si industrie auto performanta.

Uniunea Europeana este al doilea cel mai mare producator auto din lume, cu aproape 17 milioane de vehicule in 2017. Cele mai importante 10 tari din industria continentala sunt:

Nu intamplator, Ungaria produce cu 30% mai multe autovehicule decat Romania. Dar asta este cea mai putin suparatoare comparatie.

Hai sa vedem ce produce Ungaria:

  • Audi produce, la Gyor, cu 4.500 angajati, 105.491 masini in 2017: 17.568 Audi TT Coupe, 4.606 TT Roadster, 72.433 Audi A3 Sedan, 10.716 A3 Cabriolet si 2.000.000 de motoare, cu o cifra de afaceri de peste 7 miliarde de euro (acelasi an, 2017)
  • Mercedes-Benz produce la Kecskemet, cu 3.500 de angajati, aproximativ 200.000 masini (B-Class, CLA si CLA Shooting Brake), cu o cifra de afaceri de peste 3,5 miliarde de euro (2017)
  • Suzuki produce la Esztergom, cu 3.000 de angajati, aproximativ 220.000 masini, cu o cifra de afaceri de aproximativ 2 miliarde de euro

Ce produce, spre comparatie, Romania?

  • Renault produce, la Pitesti, cu 14.000 angajati, 313.000 masini, cu o cifra de afaceri de 5,1 miliarde de euro
  • Ford produce, la Craiova, cu 4.500 de angajati, cateva zeci de mii de masini, cu o cifra de afaceri de un miliard de euro

Si, acum, sa tragem linie si sa comparam: Ungaria are 11.000 de angajati in trei fabrici de autoturisme care produc o cifra de afaceri agregata de peste 12 miliarde de euro, iar Romania are cu 50% mai multi angajati (18.500) care produc, in doua fabrici, o cifra de afaceri agregata de peste 6 miliarde de euro, adica abia jumatate din cat produc ungurii!

Sa explicam acum ce inseamna asta: ungurii nu s-au falit, cum noi am facut-o, cu "forta de munca ieftina", ci cu infrastructura de calitate si, astfel, au reusit sa aduca investitii in tehnologie moderna, performanta, care sa permita o cifra de afaceri dubla, cu doua treimi din angajatii din Romania; dupa cifre, se pare ca noi ne-am ales cu ceea ce ne-am propus, prosteste: investitii in tehnologie de o generatie mai veche, cu valoare adaugata scazuta. De aici si productivitatea scazuta si salariile mai mici de la noi...

Saptamana trecuta, am aflat ca decalajul fata de vecinii unguri nu se va micsora, asa cum ne tot promit politicienii, ci se va adanci: BMW a anuntat ca va investi 1 miliard de euro intr-o noua fabrica in Ungaria, unde 1.000 de angajati vor produce 150.000 de masini electrice pe an, modelele iX3 si iX8; fabrica se va construi la Debrecen, adica acolo unde se termina autostrada maghiara si de unde nu mai pleaca nicio autostrada spre Oradea, punctul terminus al unei autostrazi romanesti la care noi am renuntat demult, se pare....

Acum, sa stam stramb si sa judecam drept: toate partidele politice promit o viata mai buna, doar ca unii se si straduiesc sa o faca.

Exista doua cai de a cuceri electoratul: cea simpla, in care iei toti banii pe care ii ai si maresti pensiile si salariile angajatilor la stat, sau cea complicata in care "te speli pe dinti" (adica dezvolti infrastructura) si te bucuri apoi de saruturile unor investitori care maresc ei salariile celor multi (care nu lucreaza la stat neaparat), de unde si contributii marite la fondurile de pensii.

Politicienii nostri au ales, se pare, prima varianta: au crescut salariile si pensiile din varful pixului, tara s-a umplut de hyper si super-market-uri, soselele inguste si vechi s-au umplut de Mercedes-uri si Audi-uri produse in Ungaria.

Ungurii, mai "iliberali" si mai fraieri, au ales varianta complicata: au facut autostrazi, si-au cheltuit banii cu zgarcenie pe masinute mici si ieftine, dar se pare ca au salarii mai bune si o industrie in plin avant.

Daca la ei vin noi investitori, care vor construi fabrici cu valoare adaugata mare, nici noi nu stam cu bratele incrucisate, ci prapadim si ce mai avem.

Iata, de exemplu, cum a evoluat productia de la Dacia din 2013 incoace:

  • 2017: 313.883 unitati
  • 2016: 320.457 unitati
  • 2015: 339.204 unitati
  • 2014: 338.593 unitati
  • 2013: 342.620 unitati

Parca nu e prea bine, totusi.

Problema infrastructurii gatuie, literalmente, industria auto romaneasca. Daca Renault plange din 2004 dupa mult promisa autostrada Pitesti-Sibiu, devenita o adevarata "Fata Morgana", Ford are norocul de a se afla la Craiova, conectata la o magistrala feroviara importanta, putand astfel sa exporte, pe calea ferata, 90% din productie: in acest moment drumul din vama Curtici pana la Craiova dureaza 11 ore, iar daca trenul rateaza un slot, poate dura si 24 de ore, avand o miraculoasa viteza medie de circulatie de 15 km/h!

Dar guvernul nostru nu are timp de asemenea flecustete, el lupta cu indarjire cu cei mai mari inamici istorici: nemiloasa gramatica si cumplita geografie; cei care deja au invins aceste inspaimantatoare incercari gasesc resurse pentru nebanuite originalitati: ba trimit pensionarii in concediu in Grecia pe banii stransi din taxele prostilor de romani, ba platesc comisii monstruoase (de 27 de membri!) sa mimeze ca negociaza, timp de 4 ani, un contract care nu se va semna niciodata, pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda...

Inchei, totusi, cu un sfat simplu, dar spus din inima: Puneti, oameni buni, mana si va spalati pe dinti cat mai des!

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004) . Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN) .

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#autostrazi Romania Ungaria, #industrie auto Romania Ungaria , #infrastructura