Ziare.com

Seful CNAIR a decis ca angajatii sa-si dezvaluie salariile tinute pana acum la secret. Cum a fost posibil

de Gabriel Kolbay
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 08:20

   

Seful CNAIR a decis ca angajatii sa-si dezvaluie salariile tinute pana acum la secret. Cum a fost posibil
Directorul general al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Sorin Scarlat, a decis joi ca angajatii institutiei sa nu isi mai secretizeze salariile in declaratiile de avere.

In mod normal, tocmai pentru ca sunt platiti din bani publici, celor mai multi dintre angajatii statului li se cere sa mentioneze, in mod explicit, in declaratiile de avere, salariile incasate.

Din intelegerea noastra, legea este destul de clara, in aceasta privinta. Mai exact, articolul 29 din Legea 176/2010 stabileste ca:

"Nedepunerea declaratiilor de avere si a declaratiilor de interese in termenele prevazute de prezenta lege, precum si nedeclararea, in declaratia intocmita potrivit anexei nr. 1, a cuantumului veniturilor realizate, sau declararea acestora cu trimitere la alte inscrisuri constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 2.000 lei".

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Institutia care stabileste cand a fost incalcata legea prin completarea eronata a declaratiilor de avere este Agentia Nationala de Integritate (ANI).

Exista si o serie de salariati ai statului care au, totusi, dreptul sa isi secretizeze veniturile salariale incasate. Este vorba, potrivit art. 86 din Legea 153/2017, de o serie de angajati din Armata, Politie si sistem penitenciar.Potrivit unui raspuns formulat de ANI la solicitarea Ziare.com, cei care vor sa isi secretizeze salariile trebuie sa urmeze o procedura anume. Mai exact, potrivit ANI, "in cazul in care exista norme speciale sau clauze privind asigurarea confidentialitatii veniturilor declarantului sau ale membrilor familiei sale, este obligatorie dovada acestor aspecte, prin anexarea la declaratia de avere a unui document justificativ prin care se confirma existenta clauzei, respectiv prin indicarea normelor speciale care instituie obligatia de confidentialitate".

Acesta este cadrul legal in baza caruia - dupa cum Ziare.com v-a relatat deja pe larg - sefii Politiei si ai Jandarmeriei, desi platiti din bani publici, si-au secretizat salariile.

Problema este ca, cel putin in intelegerea noastra, angajatii CNAIR nu se incadreaza in categoria celor care sa isi poata secretiza salariile. Si, totusi, ei au facut-o, fara sa plateasca vreo amenda. Cum? E foarte simplu.

In 2018, pe vremea cand director general al institutiei era Narcis Neaga, conducerea a gasit o cale. Mai exact, a introdus in Contractul Colectiv de Munca (CCM) doua articole in care mentiona ca salariile angajatilor sunt confidentiale. De ce sa fie confidentiale? Din cauza ca prevederile Codului Muncii permiteau acest lucru.

CNAIR a instiintat ANI cu privire la aceasta strategie a sa. Iar ANI - de vreme ce nu a luat nicio masura privind desecretizarea - a considerat ca masura era legala.

Asa s-a ajuns intr-o situatie absurda: angajatii CNAIR si-au secretizat salariile, in vreme ce aceia din Ministerul Transporturilor (in subordinea caruia functioneaza Compania) si le publicau. Pana si ministrul si secretarii sai de stat isi dezvaluiau salariile.

Ramas fara sustinerea PSD, Narcis Neaga a demisionat din functia de director general al CNAIR pe 9 iulie 2019. Salariile angajatilor institutiei au ramas, insa, la secret.

Recent, Ziare.com a intrebat, in repetate randuri, noua conducere a institutiei - asigurata de o echipa condusa de directorul general interimar Sorin Scarlat - daca va permite ca situatia sa continue sau va publica salariile angajatilor, asa cum ar fi firesc sa o faca.

Initial, conducerea CNAIR ne-a transmis doar ca analizeaza situatia si ca va lua o decizie astfel incat legea sa fie respectata. Intrebarea era: care dintre legi urma sa fie respectata, de vreme ce - in functie de cine le interpreteaza - acestea stabileau ba ca angajatii CNAIR au, ba ca nu au dreptul sa isi secretizeze salariile?

In cele din urma, CNAIR a transmis pentru Ziare.com ca managementul institutiei a luat o decizie. Mai exact:

"Avand in vedere decizia directorului general al CNAIR SA din data de 07.11.2019 si in conformitate cu prevederile legale, declaratiile de avere si de interese vor fi postate pe pagina de Internet a institutiei, in cel mult 30 de zile de la primire, prin anonimizarea urmatoarelor date:

- adresa imobilelor declarate, cu exceptia localitatii unde sunt situate;
- adresa institutiei care administreaza activele financiare;
- codul numeric personal;
- semnatura"
.

In schimb, veniturile - inclusiv cele salariale - ale personalului urmeaza sa fie publicate. Decizia nu se aplica retroactiv, potrivit CNAIR. In schimb, de la acest moment incolo, salariatii institutiei isi vor publica salariile, in declaratiile de avere afisate pe site-ul institutiei, asa cum ar fi fost normal sa o faca si pana acum.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 22207 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cine va dezvălui salariile de la multinaționale?

Salariile de la firmele private multinaționale cine le va spune? Sau vor fi ținute in secret? Șefii și managerii de țară și de compartimente de la multinaționale in Romania au salarii lunare nete de minim 2000 de euro lunar, dar sunt și de 20.000 de euro net lunar. La Vodafone, Orange, Raiffeisen Bank, P&G, Enel, Mega Image, Kaufland, Cora, etc sunt plătiți foarte mult, mai mult decat președintele, primul ministru. Noi romanii le facem vanzare, și ei ne consideră fraieri. Impozitele către paradisuri fiscale să fie impozitate mult. O să votez un președinte care va impozita suficient firmele cu putere și internaționale.

 

Razvane ,strainii s-au prins ca noi romanii avem un mare

,,talent'':ne re_gulam bine unii pe altii!De aceea ,dau salarii mari la sefi ,ca aia sa-i regu pe aia mici ,carora le dau salarii de ca+ccao!Si treaba merge bine i Romanica!Pt ei ,strainii!

Treziti-va oameni buni

...munca eficienta se plateste in lumea asta, aia care nu plateau v-au adus pe cartele si 9 grade in case (iarna ca aerul conditioant pentru vara inca nu se inventase in Romania).
A, da, si munca care inepe din clasele primare daca intelegi ce vreau sa-ti spun.

Salariile bugetarilor trebuie sa fie publice

ca sunt platite din banii nostrii (impozite, taxe). Salariile din domeniul privat, inclusiv multinationalele sunt PRIVATE, daca intelegi aceasta notiune.

Ca nu ne plac multinationalele, este alta poveste. Fara unele e greu de trait (electricitate, gaz, telefonie, banci) iar altele le preferam din comoditate (Mega Image, Kaufland, Cora, etc...).

De exemplu prefer sa iau legume de sezon (mai ales rosii) din piata, decat cele fara gust comercializate de marile lanturi de magazine.

Impozitarea multinationalelor sunt reglementate prin legile elaborate de PARLAMENT, si/sau prin ordonante de urgenta emise de GUVERN.

In ultimii ani, majoritatea parlamentara si guvernul a apartinut PSD (sprijinit de ALDE si UDMR), asa ca daca vroiau, puteau schimba sistemul de impozitare.

Privind alegerea presedintelui esti intr-o mare eroare, ca el NU impoziteaza nimic. Presedintele nu are rol executiv, el doar vegheaza la respectarea Constitutiei si mediaza intre puterile statului.

zau?

- la n0i e v0rba, cainele m0are de drum lung si pesed0seniile de grija .....

Pe

site-ul fiecărei instituții ar trebui să existe organigrama, angajații pe respectivele locuri cu cv-urile lor, data angajării și salariile. Și mențiunea că nu există relații de rudenie cu nici unul dintre șefii respectivei instituții sau cu alți angajați.

 

Aberatie....

Care numai in Romania se poate intimpla.Atita timp cit exista suspiciuni de coruptie(parerea mea-coruptia este generalizata in Toata Romania)toti cei care sunt platiti din bani publici,de la portar si femeie de serviciu si pina la ministru, prim ministru sa fie obligati sa isi publice salariile

 

Aberatie....Care numai in Romania se poate intimpla

Așa credeau pană și amerlocii, că nu poate avea cineva nesimțirea lui Bozo, de a nu-și face taxele publice...

Nu există sistem perfect, care să nu poată fi abuzat, aberații de genul ciumei PZDraknea, sau șarlatanului Dumbo se pot intampla oriunde. De la extaz la agonie e doar un pas...

Iertaaati-I !

Hai cu IEVALUAREA, mai baieti !


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor