Ziare.com

Strategia de dezvoltare teritoriala a Romaniei: Autostrazi care sa lege tara de la un capat la altul si alte proiecte mari

Miercuri, 05 Octombrie 2016, ora 23:15

   

Strategia de dezvoltare teritoriala a Romaniei: Autostrazi care sa lege tara de la un capat la altul si alte proiecte mari
Guvernul a adoptat miercuri strategia de dezvoltare teritoriala a Romaniei, care se intinde pana in anul 2035.

Printre obiective se numara doua autostrazi care sa traverseze tara de la nord la sud si de la est la vest, o cale ferata de mare viteza peste Carpati, transformarea Bucurestiului intr-un pol competitiv la nivel european, diverse metode pentru a scoate din saracie unele localitati, dar si construirea mai multor piste de biciclete.

Prin strategie, Guvernul propune ca dezvoltarea teritoriului Romaniei in perspectiva anului 2035 sa fie concentrata pe "asigurarea unui teritoriu functional, administrat eficient, astfel incat sa fie asigurate conditii atractive de viata si locuire pentru cetatenii sai si sa aiba un rol important in dezvoltarea zonei de sud-est a Europei".

Documentul remis Ziare.com vizeaza "cresterea accesibilitatii catre zonele dezvoltate din centrul Europei si valorificarea pozitiei geografice a teritoriului national si deschiderea la Marea Neagra, pentru o repozitionare a tarii noastre ca actor-cheie in circuitele economice intre spatiul european vestic si spatiul estic".

2021 vine cu discounturi de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!

Iohannis, dupa CSAT: Marea Neagra, declarata regiune de interes strategic asemenea Atlanticului de Nord

Obiective pe termen lung

Pe termen lung, Guvernul are in vedere:
 1. realizarea a 2 autostrazi complete, care sa traverseze tara nord-sud si est-vest,
 2. realizarea a 2 autostrazi la exteriorul Carpatilor,
 3. realizarea unui pod nou peste Tisa (la Sighetu Marmatiei),
 4. realizarea a cel putin unei autostrazi de legatura intre Moldova si Transilvania,
 5. realizarea a cel putin o trecere de cale ferata de viteza sporita peste Carpatii Orientali
 6. realizarea a minimum 5 platforme intermodale de transport,
 7. asigurarea navigabilitatii pe Dunare pe tot parcursul anului,
 8. realizarea a minimum 5 sisteme de infrastructura de transport intre orasele cu potential de pol transfrontalier,
 9. modernizarea retelei de transport feroviar,
 10. modernizarea retelei de transport rutier,
 11. transformarea Bucurestiului intr-un pol competitiv la nivel european,
 12. proiecte de investitii pentru cresterea stocului de locuinte sociale la nivel de unitate administrativa,
 13. reabilitarea a 10 centre istorice,
 14. realizarea de lucrari de impadurire.


Obiective pe termen mediu

Pe termen mediu, Guvernul propune in document sa se realizeze cel putin doua noi sisteme de traversare peste Dunare si a altor doua peste Prut.

De asemenea, o alta prioritate este sa existe piste de biciclete in minimum 10 resedinte de judet, sa se faca cel putin 4 zone metropolitane competitive la nivel european, dar si sa se creasca numarul locuintelor racordate la sistemul de canalizare, printre altele.

Obiective pe termen scurt

Pe termen scurt, strategia a identificat, ca actiuni prioritare, negocierea si semnarea documentelor tehnice si politice necesare racordarii Romaniei la retelele paneuropene de transport de energie, adoptarea Strategiei locuirii, realizarea de harti de risc pentru toate tipurile de risc, pe intreg teritoriul Romaniei si elaborarea de planuri de preventie, pregatire si interventie etc.

Ce se va intampla cu strategia

Strategia de dezvoltare teritoriala a Romaniei va avea un plan de implementare, care trebuie dezvoltat de Ministerul Dezvoltarii si aprobat in urmatoarele 6 luni. Acesta se va actualiza la fiecare 3 ani.

De asemenea, tot in cadrul Ministerului Dezvoltarii se va constitui o unitate de monitorizare si evaluare a implementarii strategiei, care va fi verificata si reactualizata anual, pentru a include noile reorientari strategice ori de politici.

C.P.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9300 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

am mai cititit si auzit despre similare strategii nationale...

...pe durata de cel putin 6 cincinale. problema este ca guvernele astea strategiste (azi ie unu' - maine-i altu') tot schimba strategia si tot iese ceva in care nu crede nimenea.
gargara ieftina de adormit pisoiasi si iepurasi cu plata babana pentru "espertii" nevoiasi.

 

Inteleg ca se darama autostrazile actuale...

...ca sa se faca Vaslui - Arad si Suceava - Giurgiu?

 

minciuni,minciuni,povesti ,dezinformare,manipulare....

...citirea acestui eseu dat de guvernanti te duce cu gandul la epoca comunista cand la congresele pcr se luau angajamente aberante,nerealizabile in timp.vedeti ca la propunerile pe termen scurt,nu se gaseste nimic concret,ci numai povesti,studii si alte chestiuni de cheltuirea banilor fara a apare ceva palpabil.pe termen mediu,vrem poduri peste dunare..de ce?vom muta romania?autostrazi,sosele europene,infrastructura feroviara..nimic,nimic...la calendrele grecesti!!!!!pe termen lung.cat de lung besmeticilor guvernanti ,o fi acest termen?halal guvern.halal presedinte care vad aplauda toate ineptiile guvernului ciolos.vai de noi!!!!!!

 

Nu zic

ca nu ai dreptate,da termenii astia lungi sunt numai asa directii(o perioada de 50 -70 de ani,sau pe romäneste chiar Pastele caiilor)se implica si acumulare de fonduri pentru asa ceva,acum chestia aia cu 4 metropole in plus,fata de Bucuresti,Arad Timisoara si Constanta, ar fi fain de tot,iar pe termen scurt inchipuie-ti cutremurul ala barosan care vine din 40 in 40 de ani si care are scadenta,ne asteapta cu chilotii in vine,debandada iari ca in 1977,totusi isi fac meseria zic io.

2035????

de ce nu spune pana in anul 2500??
care mai de care vine cu bazaconii de "strategii" !!!
IMPUSCATI nene!!! ce procese , ce judecari. pac si gata!
cred ca acelasi "tratament" ar trebui si pentru cei care fac "proiecte de tara"! o alta mare tampenie! daca nu esti stapan pe ce ai in tara, ce proiecte, strategii sa mai faci?

 

Nu v-așteptați ca Mitici' să vă mai dea vreun ban pentru așa-ceva,

cand ei vă papă bugetu' pană și ca să se-ncălzească!
Mai bine, puneți cate-o echipă de mineri, care tot sunt in șomaj, de-o parte și de alta a unui munte care desparte 2 județe să vadă dacă se-ntalnesc la mijloc și atunci Mitici' nu vor mai avea ce face și vor aduce otoșușeaua un'e treb'e!

 

"si alte proiecte mari"...:)))

Nu uitati sa le dati pe toate Bechtel-ului...:))))

 
 

sa-l scoata din nou la suprafata pe....

..."ministrul marilor proiecte" coman sova dan. sa vezi atunci cum va scoate coman sova dan cu Bechtel contractul original....


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor