Cum ar putea fi taxati transportatorii de marfuri pe autostrazi: "Fiecare plateste pentru cat duce si pe ce distanta"

Luni, 17 Mai 2021, ora 21:53

   

Cum ar putea fi taxati transportatorii de marfuri pe autostrazi: "Fiecare plateste pentru cat duce si pe ce distanta"
Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a anuntat luni, 17 mai, ca autoritatile intentioneaza introducerea unei reforme a taxarii transportului de marfuri pe autostrazi.

Masura are ca scop scaderea gradului de poluare pe termen lung, in vederea accesarii de fonduri pentru construirea infrastructurii rutiere in Romania prin Planul National de Redresare si Rezilienta.

"In cazul autostrazilor, da, ni s-a spus ca alocarea pe care Romania a propus-o, de patru miliarde de euro pentru autostrazi, este prea mare si noi am spus: o fi mare, dar noi avem nevoie de acesti bani, insistam si vom respecta planul de verde pentru ca fiecare plan trebuie sa aiba 37% din alocare pentru proiecte verzi. Respectam planul de verde si punem aceasta alocare mare pentru autostrazi.

Noi am mers pe strategia (...) unor reforme care sa justifice acesti bani de autostrazi si de aici vom face o reforma a taxarii transportului de marfuri pentru ca, pana la urma, trebuie sa avem acest principiu, fiecare plateste dupa cata marfa transporta si pe ce distanta. Acum avem un sistem de roviniete in care toata lumea plateste la fel, indiferent cat foloseste autostrazile", a declarat Cristian Ghinea, luni seara, la TVR.

Acesta a mentionat ca autostrazile pe care Romania intentioneaza sa le construiasca cu fonduri alocate prin PNRR trebuie sa aiba perdele forestiere, cabluri digitale, el dand ca exemplu autostrada A 7, care va fi prima autostrada astfel "gandita modern"."In acelasi timp, venim cu reforme, a modului in care taxam transportul de marfuri, tocmai pentru a avea o justificare foarte clara per total vom scadea si gradul de poluare pe termen lung", a adaugat ministrul.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2329 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5
Adecăăă... Nici nu 'fârșirăm founa și-ncepurăm cu jumulirea, de-o să
ședem la punctele de taxare mai mult ca-n bandă (de circulație, nu de banditism)?!
papillon
rank 5
daca truck-ul ....
care transporta marfa pe autostrada este taxat aia o va simti consumatorul ca track-ul nu este in charity business.
si de ce doar transportul de marfa?
medgidnicolai
rank 5
asta da parghie
de incurajare a capitalului privat. balandul asta adormit de la fonduri, cauta resurse in tara, pentru investitii, si evitarea atragerii de fonduri ue. acesta este principalul obiectiv al celor aflati la putere cu sustinere masiva din afara.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor