Posibil cartel la licitatiile pentru drumuri: Concurenta a demarat patru investigatii la "regii asfaltului"

Joi, 29 August 2013, ora 13:02
3357 citiri
Posibil cartel la licitatiile pentru drumuri: Concurenta a demarat patru investigatii la "regii asfaltului"

Consiliul Concurentei a inceput ancheta, joi, in ceea ce priveste licitatiile desfasurate de CNADNR pentru constructia unor drumuri.

Potrivit Digi 24, institutia a demarat patru investigatii.

"Noi am facut o analiza a intregului sector de constructii de drumuri, dar in timpul desfasurarii anchetei am descoperit unele indicii, astfel ca avem suspiciuni privind nereguli in modul in care companiile s-au prezentat la licitatiile de realizare a unor drumuri regionale din Timisoara, Brasov si Craiova.

A patra investigatie se bazeaza pe informatiile remise CNADNR, care suspecteaza cartel la firmele ce comercializeaza materiale de constructie", a declarat presedintele Consiliul Concurentei, Bogdan Chiritoiu, la acelasi post de televiziune.

El a adugat ca ancheta va dura pana la inceputul anului viitor si daca vor fi gasite vinovate de o intelegere de tip cartel, companiile respective vor fi amendate cu 10% din cifra de afaceri.

"E vorba de companiile mari implicate in constructii", a spus Chiritoiu, anume Romstrade, detinuta de Nelu Iordache, acuzat de deturnare de fonduri, Spedition UMB, controlata de Dorinel Umbrarescu, si Delta ACM, a omului de afaceri Florea Diaconu.

Institutia a publicat, miercuri, un raport in ceea ce priveste situatia consturctiilor de drumuri si autostrazi din Romania.

In acest document sunt mentionate si cele patru investigatii, anume extractia/prelucrarea si comercializarea de agregate minerale de balastiera, participarea cu oferte trucate la licitatiile organizate de catre DRDP Craiova, impartirea pietei intre unele companii active pe piata lucrarilor de constructii de drumuri aflate in administrarea DRDP Brasov, respectiv DRDP Timisoara.

Ancheta la autostrazi: Actele aditionale duc chiar si la dublarea preturilor

In plus, CC a constat ca actele aditionale incheiate cu companiile care au construit autostrazi au dus si la dublarea valorii contractului si a semnalat o variatie semnificativa a preturilor medii pe kilometru de autostrada.

Spre exemplu, la zona de ses, in Romania preturile au variat intervalul 2, 68 mil. euro (tronsonul Fetesti- Cernavoda) si 11,61 mil. euro (varianta de ocolire Pitesti), in Bulgaria intre 2 mil. euro (tronsonul Tracia - Nova Zagora - Yambol) si 2,8 mil. euro (Hemus - Sofia si Yana), iar in Polonia in intervalul 4,6 mil. euro (Zgorzelec - Krzyzowa) - 12,4 mil. euro (Zgorzelec - Krzyzowa).

De altfel, ca in Romania variatia pretului mediu pentru un kilometru de autostrada construit in aceeasi forma de relief este cea mai mare (45,86%), fata de Polonia (36,42%) si Bulgaria (14,22%). Comparativ cu Bulgaria, pretul mediu/km de autostrada construit in zona de ses este de aproape 3 ori mai mare.

Deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu, fost ministru de Finante, a declarat ca exista o multime de nereguli in legatura cu licitatiile si cu contractele de atribuire a proiectelor de constructie a autostrazilor.

Un fost ministru de Finante dezvaluie ilegalitatile din contractele pentru autostrazi (Video)

"Daca se analizeaza multe licitatii, vom vedea ca multe firme au obtinut subcontractari. Mai exact, ca sa nu faca contestatie, firmele care au pierdut au beneficiat totusi de niste lucrari, obtinute de la castigator. E bine sa fie sanctionate ilegalitatile", a declarat Ialomitianu, la B1 Tv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#Consiliul Concurentei ancheta licitatii drumuri, #ancheta licitatii drumuri , #infrastructura