Cum mai stam cu autostrazile - in ciuda declaratiilor oficiale, lucrarile avanseaza cu viteza melcului

Vineri, 17 August 2018, ora 11:34
13273 citiri
Cum mai stam cu autostrazile - in ciuda declaratiilor oficiale, lucrarile avanseaza cu viteza melcului
Foto: Arhiva Pixabay

In ultimele 30 de zile au fost date in folosinta doua loturi de autostrada, care insa ar fi trebuit terminate de acum doi ani. In plus, lucrarile la celelalte sosele de mare viteza din tara noastra se misca cu viteza melcului. Ca de obicei.

Ziare.com a consultat stadiul lucrarilor aferent lunii august, document publicat de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Vezi AICI situatia lucrarilor in luna iulie

La tronsonul Campia Turzii - Gilau (ce cuprinde un pod peste raul Somesul Mic si un canal), care face parte din autostrada Brasov - Bors, gradul fizic de executie a ajuns la 74% in august, de la 55% - cat era in iulie. Stadiul financiar se afla, insa, la nici 22%.

Portiunea are mai putin de un kilometru, iar termenul estimat pentru finalizarea lucrarii este sfarsitul lunii octombrie. Valoarea contractului este de aproximativ 26 de milioane de lei, constructorul fiind firma italiana Tirrena Scavi.

La lotul 2 al tronsonului Targu Mures - Ogra din Autostrada Brasov - Bors, lucrarile au ajuns la 76,35%, in aceasta luna, de la 69,11%. Constructorul este firma austriaca Strabag, care s-a ocupat in ultimele 30 de zile cu relocarea retelelor electrice. Lucrarea are valoarea de 251,35 milioane de lei si 10 km lungime, iar termenul de finalizare este luna octombrie a acestui an. Primul lot e in procedura de relicitare si nu are nimic construit.

Gradul de executie a lucrarilor pe lotul 1 al tronsonului Ogra - Campia Turzii a ajuns in august la 82%, in timp ce in luna anterioara era de 75,8%. Constructorul este Asocierea SC GEIGER TRANSILVANIA SRL & WILHELM GEIGER GmbH & Co.KG, valoarea lucrarii e de 55,78 milioane de lei, lungimea fiind de 3,6 km. Termenul de finalizare a ramas septembrie 2018. De notat este faptul ca, de trei luni incoace, de cand monitorizam indeaproape stadiul lucrarilor, la capitolul "observatii" sunt trecute aceleasi doua motive pentru care lucrarile nu s-au derulat mai repede: obtinerea cu intarziere a acordului de mediu, necesar obtinerii autorizatiei de construire, dar si relocarea unei conducte Transgaz.

La lotul 2 al acestui tronson lucreaza Asocierea ASTALDI SpA - Max Boegl Romania SRL - Astalrom S.A. - Consitrans SRL - Ogra Campia Turzii. Gradul de executie a ajuns de la 37% la 45,75%. Valoarea contractului ajunge la 437 de milioane de lei pentru cei aproape 18 km de sosea de mare viteza. Termenul de finalizare a ramas trimestrul al doilea din 2019.

Motivele pentru care lucrarile nu merg mai repede sunt:

  • Obtinerea cu intarziere a acordului de mediu, necesar obtinerii autorizatiei de construire
  • Exproprieri suplimentare
  • Autorizarea lucrarilor de utilitati

In cazul lotului 3, de care se ocupa Asocierea SC STRACO GRUP SRL & SPECIALIST CONSULTING SRL & SC TOTAL ROAD SRL, gradul de executie a ajuns la 15,30%, de la 12,84%. Motivul prezentat pentru lentoarea lucrarilor este, si in acest caz, obtinerea cu intarziere a acordului de mediu, necesar obtinerii autorizatiei de construire.

Lotul 2 al Autostrazii Lugoj-Deva e construit de Asocierea SALINI IMPREGILO SpA si S.E.C.O.L. - Societa Edile Construzioni e Lavori - S.A - SECOL Societa Edile Construzioni Opere e Lavori S.P.A.

Gradul de finalizare a ramas aproape de 96% (portiunea km 27+620 - km 42+070 e gata), dar se renegociaza realizarea unei sectiuni, astfel ca va fi cu totul gata abia in 2021. Cei 28,6 km costa in total peste 562 de milioane de lei. Potrivit informatiilor publicate de CNAIR, nu exista nicio modificare a situatiei de trei luni incoace.

La Lotul 3, termenul de finalizare a ramas luna octombrie. Constructorul este Asocierea S.C. Teloxim Con S.R.L. - COMSA S.A. - Aldesa Construcciones S.A. - Arcadis Eurometudes S.A., iar termenul de executie a ajuns la 84,50%, de la 83%, daca luam in calcul lucrarile suplimentare impuse prin acordul de mediu. Costul total ajunge la 579 milioane de lei pentru 21 km. Iata ce lucruri sunt notate la capitolul "observatii/probleme":

  • 1. Modificare la contract (Ecoduct 57+710);
  • 2. Modificare la contract (Descarcare Holdea);
  • 3. Lipsa exproprierilor si implicit a Autorizatiei de Construire pentru lucrarile aferente descarcarii traficului in zona Holdea.
  • 4. Obtinerea Autorizatiei de Construire pentru Pasajul km 59+505 peste autostrada din zona descarcarii Holdea.
  • Gradul de executie a lucrarilor pe lotul 4 al Autostrazii Lugoj-Deva a ajuns la 88,94%, de la 84%, Asocierea S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. - S.C. SPEDITION UMB S.R.L. fiind constructorul. Termenul de finalizare este trimestrul patru al anului. Costul total ajunge la 419 milioane de lei pentru cei 22 km.

    Dupa amanari repetate, loturile 3 si 4 ale Autostrazii Sebes-Turdaau fost date in sfarsit in folosinta. Potrivit datelor CNAIR, stadiul fizic al lucrarilor este de 100%, insa platile nu au fost facute integral, stadiul financiar fiind de 88,98%, respectiv 93,05%.

    La primele loturi, lucrarile se misca incet. La primul au avansat de la 48,7% la 50,50%, iar la cel de-al doilea - de la 44,56% la 45,69%.

    Cat despre Varianta de Ocolire Constanta, gradul de executie e tot la 93,5%, constructorul lucrarii de 531 milioane de lei fiind FCC Construccion SA/Astaldi SpA JV.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
    Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
    Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
    Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
    Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
    Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
    #autostrazi grad executie, #lucrari autostrazi, #autostrazi Romania , #infrastructura