Ziare.com

De cate mari are nevoie Romania?

de Petrisor Peiu, analist
Sambata, 22 Septembrie 2018, ora 22:38

   

De cate mari are nevoie Romania?
Petrisor Peiu
"Ce-i trebuie chelului? Tichie de margaritar"
(Petre Ispirescu - Zana muntilor)


Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Dupa ce au distrus in 20 ani tot ceea ce ne lega de Marea Neagra, politicienii nostri au capatat brusc o vocatie maritima si se extind peste 12 tari si trei mari.

Rand pe rand, guvernele de la Bucuresti au desfiintat a noua flota comerciala mondiala (cam 300 de nave), una din primele 10 flote de pescuit oceanic de pe glob (cam inca 100 de nave), au vandut in avans gazul neexploatat inca din Marea Neagra catre companiile controlate de Viktor Orban, au acoperit hotelurile de pe litoral cu buruieni, au stopat dezvoltarea portului si a orasului Constanta, au manelizat perla litoralului, Mamaia, au prapadit santierele navale si brusc s-au trezit ca avem deschidere la mare.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Ministrii si sfetnicul prezidential lucitor precum aurul, analistii si progresistii, cu totii au devenit actori in bufoneria Summit-ului celor Trei Mari, propunand nici mai mult, nici mai putin decat trei magistrale digitale si o magistrala feroviara Constanta-Gdansk!

Superficialitatea si improvizatia au stapanit prestatia Romaniei la importantul forum al Initiativei celor Trei Mari de la Bucuresti de saptamana trecuta: de la ratarea intalnirii de la aeroport a premierului cu presedintele Comisiei Europene pana la ridicolul "proiectelor romanesti" de infrastructura regionala.

De fapt, noi am aderat demult, desigur ca doar formal, la proiectele altora: Via Carpatica este un culoar prin care exporturile poloneze si maghiare vor ajunge mai repede in trei piete importante pentru acestea: Romania (in primul rand), Balcanii de Vest si Grecia, iar proiectul de tranzit al gazelor vizeaza un singur lucru: mutarea gazului de la singurul producator din regiune (Romania) la toti ceilalti (in primul rand catre Ungaria, beneficiarul final si singur al conductei RU, fosta BRUA!

Culoar feroviar Bucuresti-Gdansk ziceti? Va mai aduceti aminte de proiectul unei linii de mare viteza care trebuia sa conecteze Budapesta, Bucurestiul si Sofia, pe timpul guvernarii Boc? Acel proiect s-a impotmolit din fasa, cu atat mai mult cu cat coordonarea a fost conferita Romaniei.

Noi nu avem elementele minime de infrastructura de transport bine puse la punct, dar visam in schimb la conexiuni feroviare in lungul conceptului Intermarium. Inca nu am reusit sa finalizam portiunea romaneasca de cateva sute de kilometri a Culoarului IV Paneuropean (Curtici-Brasov-Bucuresti-Constanta) si nici nu ne-am apucat de portiunea culoarului IX (Giurgiu-Bucuresti-Pascani-Iasi-Ungheni) - la fel... parte a politicii europene pe transporturi.

Ma refer la lucrari a caror finalizare, respectiv demarare a fost intarziata cu ani de zile. Bucurestiul nu are o centura feroviara functionala si nici vorba, din pacate, de legaturi de metrou sau pe cale ferata cu aeroportul, dar vrem axa de cale ferata cu Gdansk. Inaugurarea magistralei 5 bucurestene de metrou intarzie si aceasta pana acum cu cativa ani...

Si ce sa ne aduca acel culoar feroviar? Romania are deja un deficit de 2 miliarde de dolari in relatia comerciala cu Polonia si inca 2,5 miliarde de dolari fata de Ungaria! Vrem sa crestem acele deficite? Pai noi in loc sa ne legam cu infrastructura de Vest, vrem sa ne legam de Nord? Poate or gandi mintile infierbantate ca vom aduce la noi gazul de la terminalul LNG polonez, dupa ce vom fi exportat catre unguri tot gazul din Marea Neagra...

Magistrale digitale? Nu mai bine facem noi niste magistrale digitale reale pe la noi? De exemplu, poate terminam proiectul Ro-net sau macar ii anchetam pe cei care l-au irosit. Sau poate obligam trezoreria, ANAF si alte distinse institutii sa primeasca plati cu cardul in anul 2018.

Vazand fantasmele propuse de Guvernul Dancila si promovate de stralucitorul de la Cotroceni, ma intreb cuminte: oare ce fumeaza oamenii astia prin sedintele lor? In ce realitate traiesc?

Oare ei stiu ca la Aeroportul Bucuresti este imposibil sa iei un taxi dupa "digitalizarea" prin instalarea a trei terminale penibile care mai mult incurca decat descurca? Oare ei cand or fi mers ultima oara cu trenul (12 ore!) de la Bucuresti la Cluj? Oare atunci cand sosesc bronzati la salonul VIP de la Otopeni, apar secretarele si le lipesc abtibilduri cu romani fericiti pe lentilele ochelarilor aburiti de "single malt"-ul de la Business Class?

Meritele regilor si comunistilor

Romania moderna a devenit o natiune maritima in urma Congresului de la Berlin, incheiat la 13 iulie 1878; la acest congres, Dobrogea de Nord a fost inclusa in Regatul Romaniei, dand tarii noastre o dimensiune navala importanta, care avea sa marcheze puternic destinul romanesc in urmatoarea suta de ani. E drept ca, tot la acel congres, Rusia a smuls Romaniei litoralul pe care-l detinea pana atunci (sudul Basarabiei, incorporat Moldovei la 1856).

Inca din primii ani, in data de 15/26 septembrie 1895, a fost inaugurat cel mai mare complex de poduri din Europa acelor vremuri si al treilea ca lungime din lume, care lega Bucurestiul de Constanta; acest complex include monumentul ingineresc construit de catre Anghel Saligny si numit "podul Regele Carol I".

Regatul Romaniei a platit pentru acest complex proiect de infrastructura o suma uriasa pentru acele vremuri (35 milioane lei aur), costul intregului ansamblu feroviar care lega Dobrogea de trupul tarii a fost de peste 10% din PIB-ul anual al tarii de atunci.

Dupa 90 de ani, romanii au realizat, tot singuri, un ansamblu impresionant, unic in Europa la acea data, de doua poduri, primul pod inaugurat fiind cel peste bratul Borcea in mai 1986, urmat de cel de la Cernavoda in octombrie 1987; noua magistrala feroviara Bucuresti-Constanta era complet electrificata, automatizata si dotata cu o cale ferata dubla, permitand derularea a peste doua treimi din comertul exterior al tarii.

Constructia unei cai ferate duble si a unei sosele cu patru benzi de circulatie a fost platita de romani cu un procent din PIB-ul anului 1987, o suma uriasa pentru atunci, dar nu trebuie uitat ca se traversa astfel, in conditii economice favorabile, cel mai mare fluviu al Europei peninsulare (fara Volga ruseasca).

Realizarea inginereasca a acestui complex este impresionanta, cu atat mai mult cu cat este in totalitate opera inginerilor romani. Isi inchipuie cineva ca astazi ar mai putea vreo firma romaneasca de proiectare sau de constructii sa cumpere macar caietul de sarcini pentru o astfel de lucrare?

Doar un an dupa inaugurarea podului de la Cernavoda, la 16 octombrie 1896, regele Carol I inaugura un santier urias, pentru reconstructia si modernizarea portului Constanta, dupa ce statul roman rascumparase de la compania britanica "Danube and Black Sea Railway and Kustendge Harbour Company Ltd." instalatiile portuare deja existente la Constanta de pe vremea otomanilor.

Inginerii romani I.B. Cantacuzino, Gheorghe Duca si acelasi Anghel Saligny au condus lucrarile impunatoare, finalizate la 1909 si care permiteau manipularea a 1,4 milioane de tone de marfuri, cam un sfert din exporturile Romaniei de atunci.

In 1937, dupa noi lucrari de modernizare, traficul atinge 6,2 milioane tone in 1937, cifra care situa Constanta intre primele cinci porturi europene.

In 1967 incepe un efort titanic de doua decenii care include extinderea portului spre Sud, finalizarea canalului Dunare-Marea Neagra in 1984 si dezvoltarea a peste 3900 hectare de infrastructura portura, care plasa Constanta intre primele trei porturi europene, cu un varf de trafic in 1988 de 62,3 milioane de tone marfuri. Spre comparatie, in 2016 traficul total a atins 59,4 milioane de tone, iar anul trecut 58,4 milioane de tone.

In 1895 se infiinteaza Serviciul Maritim Roman, companie de navigatie de stat, care deservea rutele maritime Constanta-Istanbul-Izmir-Pireu-Alexandria - Haifa - Beirut si care a pierdut toate cele 16 vase ramase in 1945, vase confiscate de catre sovietici si incluse in "firma mixta" Sovromtransport.

Am avut o flota redutabila

Abia in 1954, Romania recupereaza activele firmei Sovromtransport, care devine Navrom, un nume de legenda pe marile lumii.

Romania a desfasurat, cu tenacitate si talent, o istorica ofensiva navala, reusind sa se plaseze, in anii '80, printre primele zece natiuni maritime ale lumii, avand a noua flota comerciala de pe glob (288 nave active, 311 in total) si a patra din Europa! Flota de pescuit oceanic era de peste 100 de nave, ceea ce ne plasa pe locul cinci in Europa. 80 de nave se aflau in constructie in cele 12 santiere navale din tara (cinci la Marea Neagra si sapte la Dunare).

Flota comerciala avea o capacitate de 5,6 milioane tdw, din care jumatate (aproape 3 milioane tdw) o reprezentau cele 70 de mineraliere si inca o cincime cele 12 tancuri petroliere.

Nu aveam nave vechi, asa cum indelung s-a mintit de catre politicieni: o treime aveau intre 10 si 15 ani vechime, un sfert intre 5 si 10 ani vechime si 10% erau mai tinere de 5 ani. Mai putin de o cincime din vasele romanesti erau mai vechi de 20 de ani. Navrom, compania care detinea cea mai mare parte a flotei comerciale, avea o datorie simbolica in 1990, de doar 29 milioane de dolari, contrar versiunii celor care deplangeau ineficienta noastra proverbiala.

Flota a fost facuta "pierduta"

Inca din 1990, Guvernul a vandut repede-repejor 24 de nave si a divizat Navrom in 3 companii (Petromin, Navrom si Romline), astfel incat in 1993 ramasesera 244 de nave. Ei bine, in 2001 mai erau abia 45, cu o capacitate de doar 560.000 tdw: in 10 ani flota comerciala s-a redus, adica, la 10% fata de cea din 1990, iar astazi nu mai avem decat 3 (trei) nave maritime amarate, si alea neautorizate.

Si ca sa nu mai credem lacrimile de crocodil ale celor care plangeau vechimea flotei noastre, sa notam ca in decembrie 2010 se aflau in exploatare peste 110 nave (cargouri, mineraliere si petroliere construite in perioada 1971-1990) din fosta flota comerciala maritima a Romaniei, toate acestea fiind sub pavilioane straine si in proprietatea a diversi armatori!

In toata aceasta perioada, flota a fost facuta "pierduta" de catre FPS, institutie condusa de catre Emil Dima, Sorin Dimitriu si Radu Sarbu (trei oameni care sigur habar nu au unde se afla DNA), iar ministrii Transporturilor au fost Paul Teodoru, Aurel Novac, Traian Basescu, Anton Ionescu si Anca Boagiu.

Dar flota de pescuit oceanic a Romaniei, mandria noastra? Compania Romana de Pescuit Oceanic (CRPO) a fost vanduta de F.P.S., care detinea 51% din actiuni, catre doi cetateni greci (Ioannis Dimakos si Theodoros Lades), pentru suma ridicola de un milion de dolari, catre sfarsitul anului 1997.

Cu toate acestea, grecii au reusit sa valorifice patrimoniul CRPO, in urma unui acord semnat de ei cu conducerea F.P.S., inca de la jumatatea anului 1997. La acea data, fusese demarata procedura de declarare a falimentului societatii, pentru ca aceasta nu putea onora o datorie de (tineti-va bine!) 8 milioane de dolari catre o banca austriaca. La conducerea FPS, atunci, se afla Sorin Dimitriu...

Turismul de litoral a devenit o gluma proasta

Turismul de litoral a devenit o gluma proasta: daca in anii '70 aveam 1,5 milioane de turisti straini si peste 100 de zboruri charter in fiecare weekend la aeroportul Mihail Kogalniceanu, anul trecut am avut 62.000 de turisti straini, atrasi mai mult de frumusetile siliconate care populeaza cluburile gigantice din Mamaia decat de plaja sau de hoteluri. In anii '70, a opta parte din PIB-ul national provenea din turism...

Daca peste statiunile din sudul litoralului domnesc inca balariile, Mamaia a fost transformata de catre Radu Mazare intr-un club imens in care vin doar cei care pot sa cheltuie un salariu pe weekend.

Saracii romani din clasa medie au fost alungati pe plajele bulgaresti, grecesti, turcesti sau spaniole, facand loc la ei acasa urbanismului manelist si sultanului Murad I, acaparatorul tuturor ecranelor TV si proiectat primar peste ce-a mai ramas din Constanta.

Asa ca degeaba i-am adus la Bucuresti pe un Juncker, aflat la un final trist de cariera, liderul unei Uniuni Europene care tremura de frica lui Viktor Orban si pe secretarul american al Energiei, Rick Perry, caruia am pierdut un bun prilej sa ii spunem ca ar fi bine sa aduca si o investitie in petrochimie pentru a completa conditiile exceptionale cerute pentru ExxonMobile, incluzand autorizarea terminalului de tratare a gazelor de la Tuzla, la doar 800 de metri de tarm in zona singurilor 17 km de plaja virgina care ne-a mai ramas.

A fost doar o stire oarecare in ziua in care presedintele polonez Andrezj Duda stralucea la Casa Alba, propunand ridicarea unei fortarete, "fort Trump", in Polonia...

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004) . Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN) .

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11596 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
19 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Grandomanie...

Domnule Peiu, sinteti baiat destept, nici vorba, scrieti bine, dar totusi suferiti de ramasitele grandomaniei comuniste si ale nationalismului securist.
Pai ce importanta are daca (ma refer la perioada comunista) aveam si flota, si cai ferate, si poduri (drumuri tot nu prea), si toate alea, daca totusi aveam datorii internationale in crestere?!
Puteti sa ne explicati si cit a costat staul roman sa construiasca si sa intretina acea flota (care functiona cu motoare uzate moral, care consumau cu mult mai mult combustibil decit navele moderne, pentru ca noi cumparam tot timpul licente expirate de multi ani, pentru a construi acele motoare demodate).
Asa ca sa lasam grandomania, pentru ca de aia a cazut comunismul: cheltuieli mai mari decit cistigurile, bani care se risipeau in urma unor decizii ingineresti luate de cizmari si ciobani, risipa tipica cooperativei "Munca in zadar". Le stim, acele vapoare (la care am lucrat si eu), si stim cum mergeau si uriasele combinate (un bun exemplu este cel de la Calarasi, dar nu numai), iar canalul Dunare-Marea Neagra, da, ne putem mindri cu el, dar care au fost costurile pentru a fi realizat, cind, tot asa se lucra cu utilaje uzate moral? Daca aveam o flota asa de grozava, de ce nu am reusit sa platim datoriile externe ale Romaniei din pestele prins de pescadoare, din otelul produs de combinate, din marfurile carate cu acele nave?
Inca o data, si v-as ruga sa scrieti si despre acest adevar galactic: comunismul a cazut din cauza ca a facut risipa de bani, ca nu a fost eficient, competitiv, ca se baza pe gindirea cizmarului si a filatoarei, in loc de cea a inginerilor. Flota era mare dar ineficienta (costa mai mult decit producea), la fel si combinatele, ca sa nu mai vorbim de lucrarea iubita de toti idiotii comunisti de dupa 1989 (cum ar fi Elena Udrea), canalul Dunare-Bucuresti.
Incetati grozaveala cu moretia comunista! Chiar nici acumk nu intelegem ca trebuie sa concuram, si sa invingem concurenta?! Cum s-o invingem? Sau cu produse exceptionale (nu e cazul), sau cu salarii mai mici. Si lasind deoparte vorbaria si batutul cu pumnul in piept. In loc de a utiliza timpul pentru aceste manifestari teatraliste, mai bine ne-am apuca de treaba...

 

@maGarica.

Nu mi-au placut nic comunismul, nici conducerea cizmarului. Dar hai sa fim seriosi. Economia producea in dracci, si Ceausica nu numai ca a platit toata datoria tarii, dar ne-a facut independenti de toti. Sigur ca pentru aceste realizari a strins surubul prea tare si acum fierbe in smoala.
Bun articol, Dr. Peiu.

minune! ti-au venit mintile la cap!

trec peste toate si-ti dau 2x5...

Vazand fantasmele propuse de Guvernul Dancila si promovate de stralucitorul de la Cotroceni, ma intreb cuminte: oare ce fumeaza oamenii astia prin sedintele lor? In ce realitate traiesc?... taiesc in realitatea micilor cu bere... de aia nu ne trebe 3 mari ci mici s-o bere

@mugurica (bine zis maGarica)

Nu ai inteles, sau vrei sa arunci vorbe strambe, speramd ca ca la unii prind...
Articolul nu este despre maretia comunismului, asa cum spui, cat despre "grandomania comunista si nationalismul securist", bati campii. Este desore ticalosia si nevolnicia din postcomunismm, despre prostie si hotie.
Daca toate acele tradari de tara nu te-au sensibilizat, de ce m-as mira ca poporul i-a tolerat si ca ii tolereaza?
Eu as include articolul intr-un manual de educatie civica, o disciplina care ar trebui sa fie obligatorie in toate facultatile din toate universitatile din Romania.

mugurica...

tu ai pus vreodata piciorul pe un vapor , ai vazut un petrolier romanesc de 150000 t afara de poze construit la galatazi ?
ce stii tu de valoarea economica a canalului dunare-marea neagra? ce stii tu de aportul economic al combinatelor de care pomenesti? nu-i de mirare ca ai sfarsit la capsuni sau spalat masini in UE.

Și totuși presa straina a considerat reuniunea un succes prezidentia

Tovarasul Peiu nu știe probabil ca orarele domnilor presedinte CE și secretar de stat, ce sa vorbim de cei 20depresedinti de națiuni prezenților București, sunt f incărcate și nu au timp de plimbări. Articolul tovarasului Peiu servește perfect guvernarea psdista. Care se orientează către cartițe ca Tov Peiu.r

 

succes?...

lenea e cucoană mare,spune-un vechi,frumos dicton,cel ce-a spus-o stia oare
că... cucoana e cucon?....

Asta

este...stim ca suntem condusi de incompetenti, dar nu ne pasa. Sa vina ajutorul social la timp si-o scoatem cumva si luna asta...

 

Ca de obicei, articol bun.

Concluzia după mai multe articole ale domnului Peiu este că ne conduce o clasă de politicieni corupți, incapabili și ne-romani. Toți luptă pentru familiile lor, iși trimit la studii copii in străinătate, unde le cumpără proprietăți pentru a fi puși la adăpost de privirile și intrebările din țară. Din păcate ajung la vorba lui Brucan doar că trebuie Vantu avea dreptate cand spunea "intăriți-vă statul!". Statul trebuie să controleze averile și nu o face. Aceasta e soluția ca să nu se mai fure, nu bani și "speciale" pentru parlament, justiție, DNA, servicii, armată. Trebuie doar un Fisc puternic și independent! Altfel hrănim in continuare o mulțime de paraziți ineficienți, care se mai și bagă-n seamă și ne imbolnăvesc. Ciuma e aceeași indiferent de culoare.

 

Avem ocazia rara de a citi relatarea unor FAPTE, nu a unor pareri !

Cu ajutorul nostru, al celor dintre noi ce considera ca toti politicienii sunt hoti, motiv pentru A NU NE PREZENTA LA VOT, am ajuns un bantustan, o colonie africana calarita de o grupare infractionala, care a ridicat hotia la rang de actiune nepedepsita de lege !!!

 

D-le Petrișor Peiu, in perioada in care au fost vandute pe nimic

flota comercială și cea de pescuit oceanic dv. ați ocupat funcții importante in aparatul guvernamental al Romaniei. Pentru acele pierderi și pentru multe altele nu sunt de vină Klaus Iohannis și Bogdan Aurescu. Cui folosește că-i atacați pe aceștia pentru organizarea la București a Inițiativei celor trei mări?

 

In articol, Santa Klaus si Aurescu nu sunt facuti vinovati ptr

distrugerea (nu "vanzarea")flotei; de fapt Peiu a dat nume si prenume; cei de la Fondul FSP si ministrii transporturilor. Deci nu este fair sa ii pui in spate ceea ce omul nu a declarat.
Referitor la santa klaus si aurescu, aia sunt luati in deradere despre ce gogomanii grandioase declara; gogomanii care nu au nici o acoperire in fapte. De fapt Peiu insira priecte ratate in ultimii 20 de ani. In plus, Peiu sustine ca prioectele la care s-a angajat Klaus si Aurescu de fapt sunt daunatoare romaniei. Si Kalus si Aurescu au fost prezenti in vara cand s-a pus de vandut gazul din marea neagra ungurilor, pentru (ca si cu flot), o suma de nimic (este adevarat, si parlamentul a fost partas, dar nu l-am auzit pe klaus si aurescu sa se opuna)

@stef49:

Nu cred ca i-a atacat. Doar a deplans inutilitatea, poate ca sa-i ambitioneze...
Si pe mine m-a revoltat uneori pasivitatea lui Klaus Iohannis. Poate ca nu e pasivitate, e calcul? Sau e egoism, sau stie ca o atitudine transanta ar duce la catastrofa, sau e si una si alta...
Presedintele, macar realizeaza ceva: ne da un exemplu de cumpatare si de rigoare in respectarea legii si ne mantine in Europa. Avem nevoie de un asemenea model de conducator.
Dar noi avem nevoie si de un conducator foarte patriot, foarte curajos si hotarat, care sa convinga natiunea, care sa dea de pamant cu clasa politica incapabilla si ticaloasa. Sa schimbe legile si sa faca ordine.
Ideal este un binom: un presedinte calculat si un premier curalos, care sa conlucreze. Presedinre calculat avem. Ne mai trebue premierul.

nu e de mirare

sa aflam de dezastrul si batjocura descrise in articol, fiindca "profesionistii" romani de azi doar la asta se pricep, la adancirea dezastrului. Se studiaza, oare, in vreo scoala romaneasca de economie aceasta situatzie (asa cum e descrisa in articol), pentru cunoasterea cauzelor, daca orice reparatzie este imposibila (afara de pedepsirea ministrilor vinovatzi si numitzi in clar in articol, chiar daca au ajuns chiar si in functzia de presedinte al tzarii) ? Parlamentul actual, care geme de dragul romanilor si al Romaniei are in vedere discutarea acestui grav act de devalizare a economiei natzionale, pe lamga gogoshile cu cresterile de pensii, ajutoare si salarii din resurse care nu exista (unele tocmai din cauza distrugerii economiei, asa cum e descrisa in articol0 ? E mai important un referendum pe flacul de tema nesemnificativa ce se va tzine curand, in loc de un referendum pe tema distrugerii flotei sia a pedpesirii - chiar doar formale - a celor responsabili, mai ales ca, unii, au fost implicatzi si sunt anchetatzi si pentru crime impotriva umanitatzii ? De ce doarme Parlamentul fatza de aceasta problema ? Iata de ce: fiindca totzi parlamentarii au facut averi din activitatzi neproductive (adica din insushirea fara merit a banilro din bugetul public, asa cum arata starea de inapoiere extrema in ceea ce priveste autostrazile si caile ferate) si pentru ca nu exista nici macar un singur profesionist in Parlament care sa poata intzelege si propune solutzii in aceasta situatzie (cu toata ploaia de doctorate cu care au fost miluitzi de invatzamantul romanesc falimentar la toate capitolele) de dezastru natzional... la care nu se uita NIMENI si pe care nu-l vor recunoaste in veci si pururi daca nu sunt "scuturatzi" in Justitzie. Sa ne mai rugam lui Dumnezeu pentru mai binele natziunii romane ? De ce ar face-o Stapanul Suprem, de vreme ce el ne-a dat o minte fiecaruia, de care nu suntem in stare sa ne folosim in mod cinstit ? Cap ai, minte... ce-ti mai trebuie !

 

Economie in draci...

@matapsd. Daca mergea in draci, asa cum bati tovarasia ta cimpii, atunci de ce stateam la coada la butelii, la piine, la faina, la malai, la carne, la unt, la mezeluri, la lapte, la alune chinezesti, la toate alea (la peste nu stateam, ca nu se gasea deloc)?! Poate d-ta nu ai stat la coada, pt. ca luai de la magazinul Securitatii...

 

Dreptate...

Dar, da, va dau totala dreptate in ceea ce priveste prima parte a articolului... Tot vorbarie goala, toate aceste conferinte si planuri supranationale. O sa se opreasca si aceste autostrazi poloneze, cum se opresc si cele unguresti: la granita, sau citiva pasi mai incolo, si se vor prabusi si aceste ciosvirte, inainte de a fi construite continuarile.

 

Comunism...

Deci, sa recapitulam: pe vremea comunismului se muncea (uneori chiar din greu, dar nu peste tot, si nu mereu), dar eram total ineficienti, la nivel national. Acuma nu se pune problema sa fim ineficienti, pentru ca nu producem mai nimic, in afara taiatului frunzelor la ciini.
Iliescu (tot in stilul grandoman comunist) visa sa ajungem ca Elvetia... Pai ca Elvetia nu e foarte greu, comparativ cu visul de a ajunge precum Coreea de Sud, de exemplu. Asta, da, exemplu de urmat! E adevarat, au vreo 60 de milioane de locuitori (suprafata insa e mai putin de jumatate din cea a Romaniei), dar au impinzit lumea cu produsele lor de virf.
Ar trebui deci sa incercam sa ajungem precum Coreea de Sud, pentru a fi siguri ca vom ajunge macar ca Portugalia (scuze Portugaliei).

 

Construesti o tara in sute de ani si o distrugi intr-o clipa,

fara cataclism, fara razboi, fara bombe atomice, doar cu o mana de escroci pusi in functii cheie. Traiasca FSN-PSD, care ne conduce spre victoria finala si-n ziua de azi!

 

De ce, oare de ce?

Un articol zdrobitor! Tot ce am citit, scris de dl Peiu este si bine documentat, si plin de simtire, dar acesta e coplesitor.
Ce fel de conducatori am avut in acesti 29 de ani? Ce au fost ei, niste mamaligi su niste ticalosi?
Ce i-a determinat pe toti acei criminali de dupa 1989 sa vanda si sa distruga tot ce avea Romania? Cat a fost intentie si cata prostie? Si de ce continua inca sa o vanda? De ce Orban aduna pentru tara lui iar ai nostri imprastie?
Unde am fost noi, dragi romani, in acesti 29 de ani? Unde suntem acum?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor