Deputat PNL, scrisoare deschisa catre Iohannis ca sa introduca autostrada Moldova - Transilvania in urmatoarea sedinta a CSAT

Vineri, 26 Octombrie 2018, ora 20:35
3280 citiri
Deputat PNL, scrisoare deschisa catre Iohannis ca sa introduca autostrada Moldova - Transilvania in urmatoarea sedinta a CSAT

Deputatul PNL Marius Bodea i-a trimis presedintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisa prin care ii solicita introducerea autostrazii Moldova - Transilvania ca subiect de discutie la urmatoarea sedinta a CSAT.

Potrivit scrisorii remise Ziare.com, "dezbaterile din ultima perioada cu privire la Autostrada Moldova-Transilvania au o concluzie clara: din cauza actualului Guvern, acest proiect este blocat!".

"In acest sens, va propun sa aveti in vedere o solutie concreta pentru acest proiect vital pentru intreaga regiune a Moldovei si pentru Romania: introducerea autostrazii Moldova - Transilvania (Targu-Mures - Ditrau - Targu Neamt - Iasi - Ungheni) ca subiect de discutie in cadrul urmatoarei sedinte a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii", solicita deputatul PNL in document.

Bodea aminteste de afirmatiile comisarului european Corina Cretu, care a spus ca exista bani europeni pentru a realiza acest proiect, insa Executivul nu ii acceseaza.

"Comisarul european pentru Dezvoltare Regionala, Corina Cretu, a spus clar ca exista bani pentru realizarea acestui proiect, doar ca Guvernul nu ii acceseaza. Acelasi lucru il spunem noi, la Iasi, de mai bine de 3 ani: autostrada aceasta face parte din reteaua TEN-T Core Network, adica reteaua principala de transport trans-european!

Aceasta situatie de a refuza pur si simplu banii de la Uniunea Europeana pentru a oferi sansa la dezvoltare unei regiuni cu 4 milioane locuitori este distructiva pentru intreaga Regiune a Moldovei, in conditiile in care numarul coridoarelor TEN-T se va reduce dupa 2020.

Astfel, 4 milioane de locuitori din Regiunea de Nord-Est sunt condamnati la saracie si izolare economica. Lipsa autostrazii Moldova - Transilvania (Targu-Mures - Ditrau - Targu Neamt - Iasi - Ungheni) a dus intreaga regiune la o situatie catastrofala din punct de vedere social si economic", se mai arata in scrisoarea deschisa.

Marius Bodea mai noteaza ca alaturi de alti parlamentari a initiat si votat in cadrul Comisiei pentru Transporturi si Infrastructura un Proiect de Lege privind aprobarea obiectivului de investitii Autostrada Iasi - Targu Mures - Autostrada Unirii.

"Acesta (proiectul de lege - n.red.) urmeaza sa ajunga si in plenul camerei decizionale, insa chiar si adoptat in cele din urma nu avem o garantie certa a implementarii sale, Guvernul avand la indemana institutia si obisnuinta abuzului de Ordonante de Guvern pentru prorogarea legilor.

Societatea civila din Iasi si din intreaga regiune s-a moblilizat pentru a pune presiune pe factorii decidenti sa demareze acest proiect vital. Oamenii semneaza pe liste pentru inceperea acestui mare proiect, insa stim cu totii ca, juridic, acest demers disperat nu implica o obligatie pentru decidentii zilei", argumenteaza deputatul.

Acesta mai subliniaza ca regiunea de Nord-Est este una dintre cele mai sarace regiuni din Uniunea Europeana.

"Locuitorii din Moldova castiga cu 40% mai putin decat media nationala, iar investitiile straine directe sunt insignifiante. Desi Regiunea de Nord-Est are cea mai mare populatie dintre toate regiunile de dezvoltare ale Romaniei, aportul la Produsul Intern Brut National este de aproximativ 10%.

In acelasi timp, Regiunea de Nord-Est are cel mai scazut PIB/locuitor dintre regiunile Uniunii Europene (aprox. 25%), iar 70% din valoarea exporturilor realizate in regiunea de Nord-Est sunt orientate catre statele din zona euro.

Acestea sunt cateva date care indica nevoia urgenta a unei infrastructuri care sa lege Moldova de Ardeal si Europa de Vest pentru a oferi celor 4 milioane de cetateni care locuiesc in aceasta zona sansa la o viata mai prospera si accesul la locuri de munca.

Principalul motiv pentru inapoierea economica a Regiunii de Nord-Est este, fara nicio indoiala, lipsa unei autostrazi care sa ne lege de Vestul Romaniei si Vestul Europei.

Cresterea bunastarii, atragerea investitorilor si crearea de noi locuri de munca in Regiunea de Nord-Est sunt indisolubil legate de realizarea autostrazii Moldova -Transilvania", explica Bodea in scrisoare.

In fine, deputatul PNL afirma ca realizarea autostrazii Moldova-Transilvania este un proiect convergent nu doar cu interesul national (legarea regiunilor istorice ale Romaniei si reducerea decalajelor economice dintre acestea), ci si cu politica de vecinatate a Romaniei si a Uniunii Europene.

"Va rog, Domnule Presedinte al Romaniei, sa tineti cont de toate acestea si sa sprijiniti institutional realizarea autostrazii Moldova-Transilvania prin introducerea acesteia ca subiect de discutie in cadrul urmatoarei sedinte a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Sentimentul nostru, al celor ce locuim in aceasta regiune, dupa multiple esecuri ale Guvernului Romaniei, este ca astazi numai Presedintele Romaniei, in limitele competentelor sale constitutionale, mai poate ajuta acest proiect.

Consider ca izolarea unei regiuni cu 4 milioane de locuitori afecteaza siguranta nationala si pentru ca in Regiunea de Nord-Est exodul tinerilor este masiv, iar nivelul de excludere sociala din cauza saraciei este unul ridicat.

Autostrada Moldova - Transilvania este o problema de interes national, iar in anul in care sarbatorim Centenarul Marii Uniri, avem nevoie sa unim Romania si prin retele de comunicatie, nu doar prin simtiri", potrivit sursei citate.

Vezi si:

A.D.

Citeste si:
Prima ședință de parlament după învestirea guvernului Ciucă. Premierul vrea să treacă la vot bugetul pe 2022 până de Crăciun
Prima ședință de parlament după învestirea guvernului Ciucă. Premierul vrea să treacă la vot bugetul pe 2022 până de Crăciun
Liderii coaliţiei de guvernare PNL-PSD şi UDMR, împreună cu minorităţile naţionale, se reunesc luni, 6 decembrie, la parlament, în prima şedinţă de la învestirea Guvernului Ciucă....
Şedinţe la PNL şi PSD: Se finalizează numirile de secretari de stat şi şefi de agenţii
Şedinţe la PNL şi PSD: Se finalizează numirile de secretari de stat şi şefi de agenţii
Conducerile PNL şi PSD se reunesc luni dimineaţă, 6 decembrie, după o pauză de o săptămână în care Parlamentul s-a aflat în vacanţă, după Ziua Naţională de 1 Decembrie....