Desi trebuia sa se termine intr-un an, constructia Centurii Mihailesti va dura cel putin un deceniu

Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 18:22
16392 citiri
Desi trebuia sa se termine intr-un an, constructia Centurii Mihailesti va dura cel putin un deceniu
Foto: Arhiva Facebook/Asociatia Pro Infrastructura

Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) ii trebuie aproape un deceniu pentru a construi un capat de autostrada lung de doar 3 kilometri, la marginea orasului Mihailesti (jud. Giurgiu).

De ani buni, orasul Mihailesti este sufocat de trafic. Motivul: in lipsa unei centuri ocolitoare, toate masinile care circula prin zona, inclusiv cele de mare tonaj, trec prin mijlocul localitatii, pe Drumul National (DN) 6.

Ministerul Transporturilor si CNAIR stiu despre existenta acestei probleme si au inceput sa lucreze la rezolvarea ei acum aproape ... un deceniu. Povestea - am zice incredibila, dar la ritmul in care se construieste infrastructura la noi in tara ii spunem mai bine doar povestea - incepe cu intocmirea unei documentatii pentru constructia unei centuri ocolitoare.

Apoi, in primavara lui 2011, CNAIR (numita la acea vreme CNADNR) a lansat o licitatie pentru a alege un constructor.

Traseul viitoarei variante de ocolire a orasului Mihailesti - Foto: Arhiva Facebook/Asociatia Pro Infrastructura

Dupa aproape un an, in primavara lui 2012, Compania i-a contractat pe spaniolii de la Contrat Ingineria Y Obras pentru a construi centura ocolitoare de 3,18 kilometri, cu doua benzi pe fiecare sens si parapete despartitoare pe mijlocul soselei.

Spaniolii n-au construit, insa, nimic. Asa ca, dupa numai cateva luni, adica in octombrie 2012, Compania a reziliat contractul cu spaniolii. Intregul proiect al centurii orasului Mihailesti a ramas in asteptare.

Potrivit Companiei de Drumuri, spaniolii n-au construit nimic pe Centura Orasului Mihailesti

CNAIR a avut nevoie de inca trei ani pentru a contracta un nou constructor care sa preia aceasta centura. In cele din urma, insa, in aprilie 2016, au fost contractati spaniolii de la Copisa Constructora Pirenaica SA.

Din pacate, nici de aceasta data lucrurile n-au mers asa cum ar fi trebuit. Desi lucrarea ar fi trebuit sa dureze doar un an, spaniolilor le-au luat 2 ani ca sa execute doar un sfert din ce aveau de facut.

Motivele acestui nou esec au fost explicate pe larg de Asociatia Pro Infrastructura, inca de acum un an si jumatate. Pe de o parte, de vina a fost CNAIR, care a gresit exproprierile si n-a rezolvat alte probleme birocratice.

Vazand ca nu isi primeste intregul amplasament, nici constructorul nu s-a mobilizat si n-a lucrat cum ar fi trebuit.

In cele din urma, "proiectul s-a intepenit in birocratie (relocari de utilitati, exproprieri, canale evacuare ape pluviale) si mobilizarea slaba a constructorului, care au generat dispute surde intre CNAIR si antreprenor (lucrari necertificate si neplatite, pasarea responsabilitatii, acuzatii reciproce)", sustine Asociatia.

In primavara acestui an, fostul ministru al Transporturilor, Razvan Cuc, a mers pe santierul centurii Mihailesti si - cu un gest teatral si gratuit - a rupt in fata presei contractul incheiat cu spaniolii de la Copisa. La acel moment, Cuc a sustinut ca "va intra CNAIR pe santier" si va termina lucrarile in regie proprie.

O luna mai tarziu, Pro Infrastructura publica imagini cu santierul abandonat.

La acel moment, surse din sistem au explicat pentru Ziare.com ca, intr-adevar, CNAIR are posibilitatea de a finaliza aceste lucrari, dar numai daca isi va dezvolta antrepriza de constructii pe care o infiintatse inca din 2017.

In caz contrar, lucrarea trebuia din nou scoasa la licitatie. Iar acest lucru insemna ca alegerea unui nou constructor putea dura nedorit de mult, de vreme ce procedurile de achizitie publica se blocheaza adesea din cauza contestatiilor.

Ulterior, peste santierul soselei de centura a orasului Mihailesti s-a asternut, din nou, tacerea.

Cine si cand urmeaza sa finalizeze lucrarile? Iata ce spune CNAIR

La solicitarea Ziare.com, CNAIR a oferit, insa, o serie de lamuriri. Mai exact, CNAIR a transmis ca nu ia in calcul, la acest moment, incredintarea directa a contractului de lucrari la Centura Mihailesti catre antrepriza sa.

Cu alte cuvinte, nu va termina soseaua in regie proprie, asa cum a promis fostul ministru Razvan Cuc, atunci cand a rupt, teatral, contractul cu spaniolii de la Copisa.

Dimpotriva, "lucrarile ramase de executat vor face obiectul unei proceduri de achizitie publica deschisa", a transmis CNAIR. Cu alte cuvinte, se va organiza probabil o noua licitatie, chiar daca in acest fel exista riscul sa apara contestatii, iar selectarea unui nou constructor sa dureze.

Totodata, am intrebat CNAIR si cat considera ca vor dura lucrarile. La urma urmei, acestea trebuiau initial sa fie gata in 2012. Apoi in 2017. Si cu toate astea, suntem deja la finele lui 2019, iar drumul este realizat doar in proportie de 30,7%.

Compania ne-a raspuns ca "termenul estimat de finalizare a lucrarilor este primul semestru al anului 2021".

In cazul in care nu vor aparea noi intarzieri, ar trebui, deci, ca soseaua sa fie gata in mai putin de un an si jumatate. Sau - privind la o scara mai larga - constructia drumului care ar fi trebuit sa dureze un an se va finaliza abia dupa un deceniu!

Aceasta intarziere cauzeaza doua tipuri de probleme. Inainte de toate, ea le scade calitatea vietii giurgiuvenilor din Mihailesti, obligati sa locuiasca, in continuare, intr-un oras aglomerat si foarte poluat de masini.

In plus, intarzierea creeaza o imagine nefavorabila atat pentru CNAIR, cat si pentru Ministerul Transporturilor care, pe de o parte, vorbesc despre constructia de autostrazi prin munte (cum sunt Comarnic-Brasov si Targu Mures - Ditrau), dar pe de alta parte nu sunt in stare sa termine, intr-un deceniu, un capat de sosea de 3 kilometri care s-ar fi putut construi intr-un singur an.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Centura Mihailesti deceniu nefinalizata, #CNAIR esec Centura Mihailesti abandonata, #Centura Mihailesti, #santier abandonat , #infrastructura