Doi soferi au taiat panglica Autostrazii Urbane. Un ciot inceput in 2007 ce se opreste intr-un semafor si aglomereaza Pipera

Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 19:09
20342 citiri
Doi soferi au taiat panglica Autostrazii Urbane. Un ciot inceput in 2007 ce se opreste intr-un semafor si aglomereaza Pipera
Foto: Ziare.com

Dupa numeroase amanari, cea mai recenta chiar azi, Compania de Drumuri a deschis circulatiei cei 6,5 kilometri de "Autostrada Urbana" care fac legatura intre partea estica a Centurii Capitalei si Soseaua Petricani.

Desi inaugurarea era anuntata pentru ora 16:00, ea a fost amanata 3 ore, cei de la Drumuri incercand sa puna la punct ultimele documente. Ba chiar au montat in acest timp doua indicatoare care sa le indice soferilor sensurile de mers, la sesizarea jurnalistilor. Vitalie Cojocari de la Pro Tv povesteste ca drumarii au spus ca "au uitat" sa le monteze de la inceput, asa ca le-au fixat provizoriu cu ajutorul unor borduri.

La ora 19:00 s-a produs si momentul indelung asteptat. Panglica a fost taiata de 3 cetateni - o doamna si un cuplu, sot si sotie.

Intrebat cum se simte dupa ce a asteptat aproape 12 ani inaugurarea acestui ciot de autostrada, barbatul a raspuns: "Inghetat".

Intreaga ceremonie, la care nu a participat niciun oficial, a durat in total cateva zeci de secunde dupa care soferii s-au suit in masini, inghetati dupa atatea ore de asteptare. Si cei de la drumuri si-au vazut de ... drum, dar nu inainte de a fi siguri ca au recuperat foarfecele de la cetateni.

Soferii care aleg sa circule pe Autostrada Urbana trebuie insa sa aiba atentie maxima. Chiar daca viteza de circulatie e de 100 de km pe ora, cand ajung la capatul ei, la intersectia strazii Petricani cu soseaua Fabrica de Glucoza, ii asteapta un semafor. Autoritatile spun ca nu au putut gasi alta solutie, oricat au incercat.

Cati ani dureaza in Romania sa se construiasca 6 km de autostrada

Acest capat al Autostrazii A3 ar fi trebuit, de fapt, sa fie gata in urma cu mai multi ani. Problema a fost ca - asa cum s-a intamplat pe multe alte santiere din tara - constructorii nu s-au prea inteles cu statul roman, iar finalizarea lucrarilor a fost amanata iar si iar.

De fapt, statul a contractat inca din 2007 societatile Impressa Pizarotti si Tirenna Scavi pentru a construi un segment de 19,5 kilometri al autostrazii A3, care sa faca legatura intre Soseaua Petricani si Moara Vlasiei. Autostrada Urabana era, deci, parte a acelui proiect. Pana la urma, insa, Impressa Pizzaroti si statul roman nu s-au mai inteles, iar contractul a fost reziliat inainte ca lucrarile la segmentul din oras al soselei de mare viteza sa fie finalizat.

Traseul Autostrazii Urbane. Foto: Asociatia Pro Infrastructura

Asa se face ca, in 2015, Compania de Drumuri a contractat societatea Aktor pentru a construi ultimii 3,3 kilometri din ceea ce se numeste astazi Autostrada Urbana. In mod normal, lucrarile ar fi trebuit sa fie gata in noiembrie 2017, dar din varii motive, finalizarea lucrarilor s-a tot amanat. In consecinta, abia astazi s-a ajuns la receptia constructiei si la deschiderea traficului pe acest capat de A3.

Cat de aglomerat va fi in Pipera, dupa deschiderea autostrazii

Atat autoritatie cat si asociatiile care lupta pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din Romania sunt de acord: odata cu deschiderea acestui segment de autostrada, in zona Pipera se va produce aglomeratie. Asta, cel putin pana cand soferii se vor obisnui cu noul traseu, iar traficul se va regla. Cat de multe minute in plus vor petrece corporatistii in trafic, luni dimineata, e aproape imposibil se spus, la acest moment.

Oricum ar fi, chiar si 5.000 de soferi in plus care ar alege sa tranziteze zona Petricani, dupa deschiderea Autostrazii Urbane ar putea crea ceva probleme in zona, a explicat pentru Ziare.com purtatorul de cuvant al Companiei de Drumuri, Alin Serbanescu.

"Specialistii vorbesc despre doua posiblitati, in acest caz. Pe de o parte, este posibil ca A3 sa preia mare parte din traficul de pe DN1, pe care circula zilnic pana la 60.000 de masini. In acest caz, exista posibilitatea ca numarul de masini care circula in zona soselei Petricani sa creasca drastic, ajungand de la circa 5.000 cat e acum, la aproximativ 20.000. Sigur, nu e obligatoriu sa se intampla asa, din cauza ca nu toti cei care vor veni pe A3 se vor duce musai pe Petricani.

Apoi, mai exista si posibilitatea ca traficul sa se imparta intre DN1 si A3. La urma urmei, fiecare sofer isi va face calculele si va decide pe unde e mai avantajos sa circule. Dar asta nu inseamna ca nu va fi aglomeratie in zona. Chiar si o crestere cu 5.000 a numarului de masini care circula pe Petricani ar insemna aglomerare a traficului, fata de situatia prezenta", a declarat Alin Serbanescu.

Pe de alta parte, directorul Asociatiei Pro Infrastructura (API), Ionut Ciurea, a explicat pentru Ziare.com ca nu inaugurarea ciotului de autostrada e problema, ci faptul ca in zona lipsesc inca multe dintre investitiile care sa fluidizeze traficul.

"Nu tot traficul de pe A3 va ajunge in Petricani. Spre exemplu, traficul greu va ramane pe Centura. Apoi, in afara de nodul de pe Centura si cel de la Petricani, vor mai fi doua, la instersectia cu strada Popasului si la Gherghitei. Deci traficul se poate imparti. (...) Oricum, dupa cateva saptamani, e greu de crezut sa soferii vor insista sa circule pe un drum pe care-l stiu aglomerat, mai ales avand alternative.

Sigur ca Primaria va avea de sistematizat circulatia rutiera in zona Voluntari-Pipera. Va fi nevoie de pasaje subterane sau supraterane. Dar astea sunt lucrari destul de complicate, care ar putea dura ani.

Pe termen scurt, un transport in comun mai bine organizat ar putea fi de ajutor. Ar fi nevoie, sa spunem, de niste autobuze cat de cat curate, cu aer conditionat, care sa-i permita omului sa circule confortabil. Daca au posibilitatea sa ajunga la birou cu autobuzul - dar la timp si curati, nu transpirati din cap pana in picioare - parte dintre corporatisti ar putea fi tentati sa isi lase masina acasa. Iar asa am putea contribui, pe termen scurt, la decongestionarea traficului in zona", a mai spus Ionut Ciurea.

Tot pentru a evita aglomeratia din zona, Primaria anunta in urma cu 3 luni ca incepe in sfarsit - dupa ani de promisiuni si amanari - sa largasca strada Fabrica de Glucoza, care intersecteaza Soseaua Petricani.

Cât mai poate duce România consumul ridicat predominant din import. Economist: „Statul injectează foarte mulți bani în piață, ține economia caldă, sacrificând-o în viitor”
Cât mai poate duce România consumul ridicat predominant din import. Economist: „Statul injectează foarte mulți bani în piață, ține economia caldă, sacrificând-o în viitor”
Potrivit raportul ultimei ședințe ale Comitetului de Politică Monetară a Băncii Naționale a României (BNR), din ianuarie și până în august (n.red. a.c) inclusiv, România a importat...
Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
Guvernul României va continua plafonarea adaosurilor la produsele alimentare de bază, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, în ziua de 11 octombrie 2024, într-un mesaj postat pe Facebook....
#deschidere Autostrada Urbana, #Autostrada Urbana deschidere 2018, #decembrie 2018 inaugurare Autostrada Urbana , #infrastructura
  1. Cât mai poate duce România consumul ridicat predominant din import. Economist: „Statul injectează foarte mulți bani în piață, ține economia caldă, sacrificând-o în viitor”
  2. Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
  3. Cat de rapid si sigur se poate accesa si rambursa un împrumut pentru persoanele cu istoric negativ?
  4. Strategia României și Bulgariei pentru atragerea turiștilor. Rute comune pentru vizitarea celor țări
  5. Erste Bank: Prețurile petrolului, gazelor naturale și ale combustibililor vor împinge în sus inflația pe final de an
  6. Pragul de impozitare al microîntreprinderilor ar trebui să scadă masiv pentru a nu pierde bani din PNRR. Ciolacu: „Dacă am fi avut niște miniștri mai implicați, nu eram azi aici”
  7. Voiculescu, despre scandalul imobiliar Nordis: "O nouă familie din ramura PSD a partidului stat a nenorocit oameni"
  8. Țara europeană din care bogații se pregătesc să fugă. De la „președintele bogaților” la „stigma față de cei cu bani”
  9. Industria în care se câștigă cel mai bine în România. Salariul mediu net sare de 11.000 de lei
  10. Probleme pe piața muncii. Oferta de joburi, la cel mai mic nivel din Europa, deși șomajul este peste 5%