Drumurile in Romania - blocheaza investitiile si industria. Ce solutii sunt?

Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 14:10
4554 citiri
Drumurile in Romania - blocheaza investitiile si industria. Ce solutii sunt?
Foto: Arhiva

O infrastructura dezvoltata este esentiala pentru a asigura functionarea efectiva a economiei, fiind un factor important in determinarea spatiului activitatii economice si a tipului de activitati sau de sectoare care pot fi dezvoltate.

In contextul unei retele de drumuri eficiente, efectul distantei se reduce, piata nationala fiind integrata si conectata cu alte tari si regiuni la costuri reduse. In plus, calitatea si gradul de dezvoltare a infrastructurii influenteaza direct cresterea economica si reduc inegalitatile dintre venituri si saracia, se arata intr-un studiu international.

Romania a cheltuit in ultimii zece ani cel mai mult, ca procent din PIB, dintre tarile europene, pentru investitii publice, insa nivelul cheltuielilor nu se reflecta in calitatea infrastructurii.

"Desi Romania a avut in perioada 2001-2011 cea mai mare cheltuiala de investitii publice in cadrul tarilor europene ca pondere in PIB, tari precum Polonia, Ungaria, Bulgaria, Slovacia si Slovenia, cu cheltuieli de investitii mai mici, au o calitate a infrastructurii mai buna, ceea ce demonstreaza eficienta scazuta a acestor cheltuieli in cazul Romaniei", se specifica in raportul anual al Consiliului Fiscal.

Formularea transparenta a bugetului de investitii, prioritizarea si alocarea finantarilor pe baza multi-anuala sunt esentiale pentru utilizarea eficienta a resurselor disponibile, in opinia Consiliului.

"Avem diferente intre drumurile judetene si drumurile nationale. Exista, in general, mult mai multa responsabilitate in reabilitarea si dezvoltarea retelelor de drumuri judetene, ceea ce inseamna ca aceasta zona este gestionata ceva mai corect de catre consiliile judetene. Aceasta realitate ar putea sa ne furnizeze solutia pentru drumurile nationale.

De ce consiliile judetene reusesc sa se mobilizeze mai bine, iar la infrastructura regionala, unde lucreaza vestitii regi ai asfaltului, platim de sase ori mai mult comparativ cu alte tari din UE?", a spus Augustin Hagiu, consultant in Transporturi, pentru Ziare.com.

In opinia consultantului, este nevoie de o schimbare radicala a sistemului bazat pe o formula centralizata, prin transferul competentelor in domeniu de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) catre consiliile judetene, dar si de masuri pentru responsabilizare.

"Singura solutie pentru a avea drumuri este desfiintarea formulei actuale numite CNADNR si trecerea retelei de drumuri nationale la consiliile judetene. CNADNR sau Ministerul Transporturilor ar trebui sa ramana in subordine cu o formula simpla care sa vizeze doar atragerea de fonduri si dezvoltarea de noi infrastructuri, drumuri expres, autostrazi", a adaugat Augustin Hagiu.

De asemenea, trebuie asigurata responsabilizarea factorilor care trebuie sa se ingrijeasca de dezvoltarea infrastructurii si intretinerea ei.

"Nimeni nu raspunde pentru nimic, nu am vazut niciun ministru care sa raspunda pentru nereguli de genul celor de la Arad-Nadlac, nicio firma penalizata pentru modul defectuos in care a realizat lucrarea sau pentru intarzierile de ani. Vorbim de miliarde de euro", a adaugat consultantul.

In asteptarea infrastructurii

Investitiile gigantului american Ford la Craiova se apropie de 650 de milioane de euro, insa fabrica are nevoie de infrastructura bine pusa la punct pentru a produce la capacitate maxima.

"Aceasta fabrica are capacitatea de a produce 1.000 de masini pe zi, la fel ca orice alta mare fabrica de acest tip din SUA. In aceasta idee, insa, daca produci 1.000 de masini pe zi, trebuie sa poti si sa expediezi si sa livrezi 1.000 de masini pe zi si pentru asta este nevoie de infrastructura, iar acest lucru il vom discuta cu primul-ministru", declara Mark Gitenstein, ambasadorul SUA in Romania, la sfarsitul lunii octombrie, dupa o vizita la uzina Ford din Craiova.

In noiembrie, reprezentantii Ford Craiova au anuntat ca productia uzinei va fi redusa la jumatate, invocand actualele conditii de piata din Europa. Practic, numarul masinilor construite va scadea de la 500 de masini pe zi la 250. Recent, Ford a inchis trei fabrici, una in Belgia si doua in Marea Britanie.

In Romania, oficialii Ford asteapta de cinci ani realizarea autostrazii Sudului, care va face legatura intre Bucuresti si Timisoara prin partea sudica a Romaniei. Potrivit premierului Victor Ponta, un astfel de proiect nu va fi facut curand.

Nici infrastructura existenta nu este suficient de dezvoltata pentru a sustine investitiile in diferite ramuri ale industriei.

"De exemplu, industria cimentului. Avem intregi zone industriale in care nu se poate ajunge cu materia prima decat daca o divizam in mai multe camioane, ceea ce inseamna costuri suplimentare. Bruma de industrie care a ramas nu are la dispozitie o infrastructura care sa asigure costuri la nivel european", a incheiat consultantul in transporturi.

La sfarsitul anului trecut, drumurile publice din Romania totalizau 83.703 km, din care 16.690 km (19,9%) drumuri nationale, 35.374 km (42,3%) drumuri judetene si 31.639 km (37,8%) drumuri comunale, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Din totalul drumurilor nationale, 6.188 km (37,1%) erau drumuri europene, iar 350 km (cu 2,1% mai mult decat in anul 2010, respectiv 18 km) insumau autostrazile.

Drumurile modernizate reprezentau putin peste 30% din structura retelei de drumuri publice.

In ceea ce priveste starea tehnica a drumurilor publice, 47,8% din lungimea drumurilor modernizate si 56,2% din lungimea drumurilor cu imbracaminti usoare rutiere aveau durata de serviciu depasita.

Fondurile europene alocate pentru Romania prin Programul Operational Sectorial Transport s-au ridicat la 4,565 miliarde de euro, din care au fost cheltuite, pana in decembrie 2011, doar 139,8 milioane de euro.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#autostrazi Romania, #proiecte infrastructura, #drumuri Romania , #infrastructura