Ford anunta ca va investi masiv la Craiova, in baza promisiunilor Guvernului Dancila: Este esential sa va respectati angajamentele

Luni, 18 Martie 2019, ora 14:16
8956 citiri
Ford anunta ca va investi masiv la Craiova, in baza promisiunilor Guvernului Dancila: Este esential sa va respectati angajamentele
Foto: Arhiva Facebook/Ford Ecosport

Directorul fabricii Ford de la Craiova, John Henry Oldham, a anuntat luni ca societatea va continua sa investeasca masiv in fabrica din Romania, dar ca se asteapta ca Guvernul sa isi respecte promisiunile si sa construiasca, in sfarsit, drumurile promise in zona.

"Peste numai cateva zile, Ford va sarbatori 11 ani de cand a inceput sa produca la Craiova. In acest timp, am investit aproximativ 1,3 miliarde de euro pentru a dezvolta tehnologie de ultima generatie pentru productia de autovehicule si motoare.

Astazi, am avut ocazia sa o informam pe doamna premier despre planurile noastre de afaceri si investitia noastra suplimentara de 200 de milioane de euro pentru productia unui alt model la Craiova.

Am discutat de asemenea si alte subiecte cheie cum ar fi infrastructura, care continua sa fie un dezavantaj major pentru noi. In timpul discutiilor precedente cu Guvernul, am primit angajamente clare privind finalizarea primelor doua loturi ale drumului expres Craiova-Pitesti si drumurilor de centura ale oraselor Stalina si Bals.

De asemenea, am primit angajamente privind prezentarea unui calendar clar de lucru pentru tronsoanele 3 si 4 ale acestui drum. Am subliniat inca o data ca este esential ca Guvernul sa isi indeplineasca angajamentele.

In plus, pe langa constructia drumului expres, am mai cerut si prezentarea unui calendar de lucru clar pentru finalizarea Autostrazii Sibiu-Pitesti si pentru reabilitarea legaturilor feroviare Timisoara-Craiova si Craiova-Calafat.

Investitiile noastre - in special investitia cea noua de 200 de milioane de euro - se bazeaza pe angajamentele Guvernului roman privind imbunatatirea infrastructurii de transport", a spus John Henry Oldham.

La acest moment, la Craiova, Ford produce modelul EcoBoost Sport, dar fabrica si motorul EcoBoost 1.0. Vanzarile merg bine, in conditiile in care, in 2018 - potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) din Romania - Ford Craiova si-a triplat productia, ajungand sa livreze 141.507 autoturisme (in cea mai mare parte la export).

In repetate randuri, conducerea fabricii a anuntat ca ar putea produce mult mai mult de atat, dar ca drumurile inguste si calea ferata imbatranita nu-i permit sa transporte masinile, in timp util, pana la granitele tarii.

Premierul Viorica Dancila a sustinut, luni, ca aceasta crestere masiva a productiei Ford (insotita de majorarea productiei de automobile Dacia) arata ca "suntem pe drumul cel bun". In plus, Dancila a spus ca Guvernul sustine dezvoltarea industriei auto si e convinsa sa ministrul Razvan Cuc va veni cu vesti bune in ceea ce priveste drumurile din zona Craiovei.

Din pacate, in ziua in care Ford si-a reconfirmat intentia de a investi masiv la Craiova si de a angaja inca 1.700 de oameni pana la finele anului, Cabinetul Dancila n-a facut decat sa promita, din nou, constructia unor sosele, fara sa stie cand le va putea realiza, de fapt.

In loc de sosele, noi balbaieli administrative si promisiuni

Au trecut deja ani buni de cand Ford Romania cere constructia unor sosele de mare viteza care sa ajunga pana la Craiova. In prima faza, autoritatilor le-a luat o multime de timp sa decida daca in zona ar fi mai buna o autostrada sau un drum expres. In cele din urma, au ales a doua varianta, iar lucrurile pareau, in sfarsit, ca se indreapta in directia potrivita. Din pacate, procedurile pentru realizarea soselei s-au miscat cu viteza melcului.

Asa se face ca abia la finele anului trecut Compania de Drumuri a contractat contructia a 57 dintre cei 120 de kilometri ai drumului express Craiova-Pitesti. Lucrarile ar urma sa fie gata in urmatorii 3 ani.

Din pacate, nimeni n-ar putea spune momentan cand vor incepe lucrarile si a la doua jumatate a drumului expres. Motivul: unul dintre constructorii interesati de proiect - adica societatea Strabag - a contestat modul in care era intocmita documentatia de atribuire a lucrarilor. CNAIR n-a asteptat decizia instantei - fiind absolut sigura ca va castiga - si a mers mai departe cu licitatia.

Problema este ca, ulterior, societatea Strabag a castigat procesul, obligand CNAIR sa anuleze intreaga procedura. In consecinta, nu stim cand va incepe si nici cat va dura constructia drumului.

La solicitarea Ziare.com, purtatorul de cuvant al Companiei de Drumuri, Alin Serbanescu, a declarat ca licitatiile pentru a doua jumatate a drumului expres vor fi reluate pana in luna mai. Joi, ministrul Cuc a venit cu o estimare si mai optimista: cele doua licitatii pentru loturile 3 si 4 ale drumului expres vor fi relansata inca din luna aprilie.

"Loturile 3 si 4, doamna prim-ministru, o sa le lansam pana la sfarsitul lunii aprilie. Vor fi lansate pe SICAP. Sper sa nu mai avem probleme, mai ales dupa ce vom face aceste modificari la legislatia pe achizitii", a declarat Razvan Cuc, la Craiova, potrivit Agerpres.

Nici termenul de finalizare a Autostrazii Sibiu-Pitesti, lunga de 122 de kilometri, nu e cert. Soseaua e impartita in 5 loturi, astfel: lotul 1 (Sibiu-Boita), lotul 2 (Boita-Cornetu), lotul 3 (Cornetu-Tigveni), lotul 4 (Tigveni-Curtea de Arges) si lotul 5 (Curtea de Arges-Pitesti).

Pana acum, doar loturile 1 si 5 au fost scoase la licitatie si doar pentru lotul 1 a fost ales un constructor.

Ramane de vazut, in aceste conditii, cat de mult isi va putea creste Ford productia, in conditiile in care, in mod clar, in urmatorii ani nu va putea circula pe drumurile pe care Guvernul i le tot promite de ani buni.

Eveniment Quarterly Report

Românii, fruntași când vine vorba de internet. Procentul covârșitor de gospodării cu acces la rețea de acasă
Românii, fruntași când vine vorba de internet. Procentul covârșitor de gospodării cu acces la rețea de acasă
Ponderea gospodăriilor care au acces la reţeaua de internet de acasă a fost de 85,7%, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). ”Din totalul gospodăriilor din...
FMI recomandă României noi reforme fiscale: impozitarea progresivă, impozitul pe cifra de afaceri și eliminarea privilegiilor fiscale
FMI recomandă României noi reforme fiscale: impozitarea progresivă, impozitul pe cifra de afaceri și eliminarea privilegiilor fiscale
Fondul Monetar Internațional (FMI) recomandă României reforme fiscale suplimentare pentru a strânge încă 2% din Produsului Intern Brut (PIB). Printre sugestii se numără, în primul...
#Ford Craiova investitie drumuri Viorica Dancila, #Dancila promite iar drumuri Craiova, #Craiova drum expres autostrada Ford , #infrastructura
Comentarii
Poza untermensch
untermensch
rank 5
veorica va face drumuri nationale din noroaie