Gheorghe Udriste: Metroul a fost "fata saraca" a ministerului - Interviu

Marti, 04 Decembrie 2012, ora 07:35
3223 citiri
Gheorghe Udriste: Metroul a fost "fata saraca" a ministerului - Interviu

Metroul bucurestean a revenit in atentie odata cu lansarea lucrarilor la Magistrala 5, Drumul Taberei - Universitate, fiind accentuata nevoia nu doar de noi linii, dar si de modernizarea celor vechi.

In prezent, Metrorex desfasora proiecte de sute de milioane de euro, insa lucrurile avanseaza destul de greu. Gheorghe Udriste, directorul de investitii si achizitii publice al companiei, a explicat, intr-un interviu pentru Ziare.com, greutatile intampinate in obtinerea finantarii.

Care este situatia finantarii Magistralei 5 Drumul Taberei - Universitate?

Magistrala 5 de metrou Dr. Taberei - Pantelimon, cea mai mare investitie a ultimilor 22 de ani din Bucuresti, este structurata pe doua sectiuni: Dr. Tabarei - Universitate si Universitate - Pantelimon.

Finantarea este asigurata in totalitate prin doua credite, care insumeaza circa 860 de milioane de euro, obtinute de la Banca Europeana de Investitii, garantate de stat si ratificate prin lege. De mentionat ca BEI finanteaza 50% din valoarea investitiei, iar obligatia statului (guvernului) este de a finanta restul de 50%.

Creditele care asigura finantarea intregii linii de metrou sunt unul in suma de 395 de milioane de euro, contractat in anul 2010 pentru sectiunea Drumul Taberei - Universitate, si altul in suma de 465 de milioane de euro, contractat in anul 2011 pentru sectiunea Universitate - Pantelimon.

Care ar fi avantajele si dezavantajele trecerii metroului in subordinea Primariei Bucuresti, asa cum a propus premierul Victor Ponta in septembrie? Similar, care sunt avantajele si dezavantajele ramanerii metroului in subordinea Ministerului Transporturilor?

Dezvoltarea metroului este in stransa legatura cu exploatarea si intretinerea retelei actuale. Sunt exemple care au dovedit ca spargerea unei companii din sistemul feroviar si de transport cu metroul nu a fost benefica si nu este cazul ca pe infrastructura actuala a metroului sa functioneze un alt operator, avand in vedere si importanta strategica a metroului.

Activitatea de exploatare si modernizare se realizeaza in conformitate cu strategia Metrorex adoptata de catre Consiliul Tehnico - economic al M.T.I., astfel incat, sub autoritatea acestuia si cu garantia statului roman, Metrorex a incheiat urmatoarele acorduri de finantare:

- Cinci acorduri cu BEI in valoare totala de 1.110.3 milioane de euro, din care primele trei in valoare de 250,3 milioane de euro au fost finalizate cu success si alte doua acorduri sunt in derulare pentru constructia Magistralei 5 (Drumul Taberei - Pantelimon) cu o valoare de 860 de milioane de euro;

- Doua acorduri cu statul elvetian, din care unul finalizat (in valoare de 2.7 milioane de franci elvetieni) si unul in curs de implementare pentru studiul de fezabilitate al Magistralei 4 (Gara de Nord - Gara Progresu) in valoare de 7,1 milioane de euro;

- Un acord cu statul japonez JICA in valoare de 320 milioane de euro pentru linia 6 (Gara de Nord - Aeroportul Otopeni "Henri Coanda"), aflat in derulare.

In contextul celor prezentate mai sus si ca si imagine de cota de piata, Metrorex este perceputa ca o societate performanta in cadrul M.T.I., utilizarea fondurilor alocate fiind realizata constant in procent de circa 95%.

De ce s-a obtinut finantare atat de greu pentru acest proiect si, in general, pentru dezvoltarea infrastructurii Metrorex? Care sunt principalele probleme in acest sens?

Desi Metrorex este o companie de top, in subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in loc sa fie o mandrie, a fost "fata saraca" iar, dupa anul 1990, au fost mai multe incercari de a "scapa" de metrou.

Relansarea Metrorex s-a produs de-abia din anul 1997, cand Ministrul Transporturilor din acea perioada, Traian Basescu, a sprijinit compania in contractarea primelor credite financiare din fonduri externe rambursabile (BEI), pentru finalizarea Statiei Gorjului si a tronsonului Gara de Nord - 1 Mai, precum si achizitia primelor 18 trenuri de generatie noua.

In anul 2000 a fost contractat un nou credit pentru tronsonul N.Grigorescu - A. Saligny si achizitia de trenuri noi. Incepand cu anul 2009, au fost contractate noi credite care au permis relansarea activitatilor de modernizare si dezvoltare a metroului. Acum se incearca inscrierea proiectelor de metrou pe list POST pentru perioada 2014 - 2020, ca fiind proiecte eligibile spre a putea fi finantate din fonduri europene.

In afara de Magistrala 5, care sunt proiectele de investitii ale Metrorex, pe termen lung?

In afara proiectului Magistralei 5, care are finantare asigurata in procent de 100% si a carui executie a inceput in toamna anului 2011, as enumera:

1. Linia 4 - extensie pe tronsonul Parc Bazilescu - Lac Straulesti:

Este un proiect la care contractul de executie a fost semnat si la care lucrarile au si demarat, estimandu-se ca in circa 2 ani jumate vor fi finalizate, finantarea fiind asigurata de la bugetul statului.

2. Linia 6 de metrou, de legatura a retelei de metrou cu Aeroportul Otopeni:

Finantarea este asigurata partial printr-un credit al Bancii Japoniei (Jica). Se estimeaza ca lucrarile vor incepe in anul 2013 si ca vor fi finalizate in mai putin de 7 ani.

3. Pregatirea proiectului liniei 7, Bragadiru -Centru - Colentina -Voluntari, in parteneriat public privat.

Multe orase europene au construit sau transformat statiile de metrou in atractii turistice. Exista planuri similare si pentru cele din Bucuresti?

Exista asemenea intentii si pentru unele din statiile metroului de la Bucuresti. De exemplu, amenajarea in statia Politehnica a unui "Muzeu de 3 minute". In granitul utilizat la pardoseala peronului statiei se gasesc insertii ale unei specii de rudisti (constructori de recifi calcarosi) cu o vechime de peste 65 milioane de ani. Granitul provine dintr-o cariera din localitatea Savadisla, din vecinatatea Municipiului Cluj - Napoca. Si asemenea initiative mai pot fi si poate chiar in viitorul apropiat la noua statie Academia Militara, care se afla in curs de executie si evident, pe alta tema.

Foarte multe statii de metrou arata destul de prost in acest moment. Care sunt planurile de renovare?

Dupa cum bine se stie, recent (19 noiembrie 2012) metroul din Bucuresti a aniversat 33 de ani de exploatare si in oarecare masura finisajele unora dintre statii sunt partial degradate sau par foarte vechi. Sunt in curs de evaluare costurile, care uneori sunt destul de mari, si, in functie de sursele de finantare, modernizarea acestora poate demara.

In ce priveste modernizarea instalatiilor tehnlogice, acest proces a inceput deja, in prim plan aflandu-se cele energetice si cele de siguranta circulatiei, cele de scari rulante si de montaj lifturi. Necesitatea montajului de lifturi si platforme in statiile de metrou a fost determinata de nevoia de a crea conditii de acces in metrou tuturor categoriilor de utilizatori.

In ultimii 2 ani reclamele din statiile de metrou au fost din ce in ce mai putine si situatia nu pare sa se remedieze. Cat a pierdut Metrorex din aceasta cauza? Care este situatia in prezent si cum credeti ca va evolua in viitorul apropiat (2012 - 2013)? Cat la suta din veniturile Metrorex vin din reclame, cat din tarifele pentru calatorii si cat din alte surse?

Si publicitatea din metrou se adapteaza evolutiei starii economiei pe care o reflecta foarte bine, in conditiile crizei pe care o parcurgem, veniturile din publicitate au fost mai reduse. Situatia pare a fi pe cale de a se imbunatati. Veniturile de baza ale Metrorex provin din transportul de calatori (cca 35 - 40%), din subventie de la stat pentru taxa de calatorie (cca 60 %) si venituri din alte activitati precum cele de publicitate, exploatare spatii comerciale (in procent de pana la cca 5%).

De unde a venit ideea abordarii de implicare in comunitate a Magistralei 5 de metrou, prin proiecte dedicate locuitorilor sectoarelor 5 si 6 ale Capitalei, precum competitia de handbal mixt reunita sub sloganul "Impreuna suntem o echipa"?

Actiuni de implicare in comunitatea a Magistralei 5 de metrou precum competitia de handbal mixt reunite sub sloganul "Impreuna suntem o echipa" sau o alta care urmeaza, denumita "Martea de lectura", vizeaza construirea unei relatii pe termen lung cu comunitatea in mijlocul careia se implementeaza proiectul noii linii de metrou.

Citeste si:
Traian Băsescu, către consilierii prezidențiali care l-au însoțit în Egipt: "Mă, dacă aveți chef de văzut piramide, luați-vă vacanță!"
Traian Băsescu, către consilierii prezidențiali care l-au însoțit în Egipt: "Mă, dacă aveți chef de văzut piramide, luați-vă vacanță!"
Adriana Săftoiu, fost consilier al lui Traian Băsescu, rememorează un episod din timpul vizitei făcute de fostul președinte în Egipt în cursul anului 2007. Istorisirea este spusă de...
Klaus Iohannis, în alb imaculat alături de soție la piramidele din Egipt. Turiștii, ținuți la distanță pentru liniștea cuplului prezidențial
Klaus Iohannis, în alb imaculat alături de soție la piramidele din Egipt. Turiștii, ținuți la distanță pentru liniștea cuplului prezidențial
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
Sursa: Ziare.com