Guvernul, somat sa publice toate conditiile negociate pentru Comarnic-Brasov si nota de plata

Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 17:03
2484 citiri
Guvernul, somat sa publice toate conditiile negociate pentru Comarnic-Brasov si nota de plata

PDL condamna modul in care premierul Victor Ponta si ministrul Dan Sova gestioneaza proiectul autostrazii Comarnic-Brasov.

"Este inacceptabil ca un proiect in concesiune, lansat in procedura de licitatie cu o valoare estimata de 1,2 miliarde euro si cu o lungime de 58 de kilometri sa ajunga sa coste cu 600 de milioane de euro mai mult si sa aiba numai 53 de kilometri", considera vicepresedintele PDL Alexandru Nazare.

Negocierea proiectului s-a facut intr-o lipsa totala de transparenta, avand in vedere ca nici macar acum nu se cunoaste suma finala pe care o va plati statul roman sau care sunt bancile care vor finanta proiectul, mai sustine democrat-liberalul.

Ponta anunta cat va costa autostrada Comarnic-Brasov si care va fi taxa pentru soferi (Video)

"Premierul Ponta ne anunta senin ca a cerut Eurostat sa nu fie luat in calcul la deficit, de parca Eurostat e o institutie care poate fi pacalita de minciunile lui Sova si Ponta. Si Eurostat si romanii isi vor da seama ca trebuie platite sute de milioane de euro de la bugetul de stat in fiecare an", sustine Alexandru Nazare.

El avertizeaza ca daca USL ar fi continuat refacerea studiului de fezabilitate asa cum a inceput PDL-ul in 2012, atunci Romania ar fi avut acum un proiect la un pret corect, cu un amplasament clar stabilit.

"USL in schimb a preferat un traseu modificat dupa ureche, fara vreun studiu in prealabil. Riscam insa sa ajungem din nou ca in cazul Bechtel cu un proiect fara costuri clare, dar la care trebuie sa achitam anual nota de plata.

Mai mult, acum termenul de finalizare nu mai este 2016 - asa cum se impaunau Sova si Ponta anul trecut - ci 2017. Adica ministrul Sova nu va mai merge cu cortul pe santierul autostrazii pentru a se asigura ca premierul poate candida si in 2016 la alegerile parlamentare?", afirma vicepresedintele PDL.

Autostrada Brasov - Comarnic nu se amana, dar se modifica traseul

Cat va costa autostrada zapezii

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca autostrada Comarnic-Brasov este unul dintre proiectele de infrastructura esentiale pentru dezvoltarea economica si turistica a Romaniei.

El a spus ca lucrarile vor incepe la sfarsitul lunii aprilie si se vor incheia in 2017, conform contractului.

"Partea de proceduri, de selectare a consortiului s-a incheiat, nu au existat contestatii. Pana la Paste, pana pe 20 aprilie, sper sa putem sa semnam contractul si sa inauguram organizarea santierului. Autostrada va avea 53 de kilometri plus 7 kilometri de drumuri de legatura. Constructia incepe la sfarsitul lunii aprilie si ultimul kilometru va fi construit in 2017. Imi exprim speranta ca la sfarsitul anului 2016 o sa o dam in exploatare", a spus Victor Ponta.

Prim-ministrul a mai precizat ca autostrada va costa 1,8 miliarde de euro, iar din taxa de utilizare autoritatile vor plati ratele catre consortiul care a castigat licitatia. Ponta a precizat ca Guvernul nu va plati niciun euro pana in 2017.

"Costul de constructie, proiectare, project management, etc. este estimat la 1,8 miliarde de euro, iar efectiv constructia va reprezenta 28 de milioane de euro. Acesta va cuprinde 7 tuneluri, 18 viaducte, 15 poduri. Autostrada va avea trei noduri: Comarnic, Predeal, Rasnov.

Tariful de utilizare a autostrazii va fi stabilit de statul roman. Din taxa de utilizare Guvernul plateste ratele fixe. Daca taxa este mai mica, platim mai mult de la buget, daca taxa este mai mare, platim mai putin de la buget", a afirmat premierul.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com