Guvernul taie patru miliarde de lei alocate proiectelor cu fonduri UE, din care peste un miliard de lei de la autostrazi

Sambata, 27 Septembrie 2014, ora 22:34
6895 citiri
Guvernul taie patru miliarde de lei alocate proiectelor cu fonduri UE, din care peste un miliard de lei de la autostrazi
Foto: Arhiva

Guvernul taie, prin a doua rectificare bugetara din acest an, aproape 4 miliarde lei (circa 900 de milioane euro) din cheltuielile bugetului de stat prin care sunt cofinantate proiecte care beneficiaza de fonduri externe nerambursabile postaderare, din care peste un miliarde lei de la autostrazi.

Cheltuielile bugetului de stat vor fi diminuate, pe sold, cu 1,6 miliarde lei, cu o crestere la transferuri intre unitati ale administratiei publice (2,4 miliarde lei), bunuri si servicii (282,9 milioane lei), subventii (212,3 milioane lei), capital (202,3 milioane lei) si Fondurile de rezerva (500 milioane lei) si scadere la capitolul privind dobanzile (557,3 milioane lei), proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare (3,9 miliarde lei), asistenta sociala (223,5 milioane lei), programele cu finantare rambursabila (404,7 milioane lei).

Din cele 3,9 miliarde lei luate de la proiectele cu fonduri UE, peste un miliard de lei va fi taiat de la Secretariatul General al Guvernului, care gestioneaza, prin Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, marile proiecte de infrastructura, in principal constructia de autostrazi.

Rectificare bugetara. Guvernul ia de la Educatie si Presedintie si da la servicii

In acelasi timp, Guvernul anticipeaza deja o diminuare, pe sold, a veniturilor bugetului de stat, cu 1,47 miliarde lei, respectiv la taxa pe valoarea adaugata (unde rezulta un minus de 813,1 milioane lei la bugetul de stat dupa ce Guvernul va transfera insa 1,16 miliarde lei din aceasta resursa catre bugetele locale), venituri nefiscale (471,2 milioane lei), sume primite de la UE in contul platilor efectuate (305,7 milioane lei), taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati (94 milioane lei).

Din sumele prezentate rezulta ca Executivul reduce cu 3,6 miliarde lei banii alocati cofinantarii proiectelor care beneficiaza de fonduri UE nerambursabile, intrucat din cele 3,9 miliarde lei circa 305 milioane lei reprezinta nerealizari din sume primite de la UE.

Premierul promitea finantarea infrastructurii

Premierul Victor Ponta a declarat, in mai multe randuri, ca banii care vor fi colectati din acciza suplimentara de 7 eurocenti pe litru de benzina si motorina, aplicata de la 1 aprilie, vor fi utilizati la finantarea sau cofinantarea marilor proiecte de infrastructura.

Principalele venituri ale bugetului de stat majorate in urma rectificarii sunt impozitul pe profit (190,5 milioane lei) si impozite si taxe pe proprietate (19,7 milioane lei).

Veniturile bugetului general consolidat sunt diminuate, pe sold, cu 1,4 miliarde lei, cheltuielile bugetare sunt reduse, tot pe sold, cu 1,4 miliarde lei, iar deficitul bugetului general consolidat scade cu 48 milioane lei, de la de la 14.760,0 milioane lei la 14.712,0 milioane lei, mentinandu-se ca pondere in PIB la 2,2%.

#Guvern taie bani infrastructura, #Guvern rectificare bugetara infrastructura, #rectificare bugetara Ponta infrastructura , #infrastructura