Ministerul Transporturilor anunta ca in 2022 am putea circula pe primii kilometri ai Autostrazii Sibiu-Pitesti. 35% din primul tronson, finalizat intr-un singur an

Marti, 16 Martie 2021, ora 14:23
4636 citiri
Ministerul Transporturilor anunta ca in 2022 am putea circula pe primii kilometri ai Autostrazii Sibiu-Pitesti. 35% din primul tronson, finalizat intr-un singur an
Lucrari la autostrada Sibiu-Pitesti FOTO Facebook Cosma Horatiu

Stadiul lucrarilor la tronsonul 1 al autostrazii Sibiu-Pitesti, Sibiu - Boita, care masoara 13 kilometri, a ajuns la 35% stadiu fizic, la un an de la debut, a anuntat intr-o postare pe Facebook secretarul de stat din cadrul Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Horatiu Cosma, care a mai spus ca anul acesta mizeaza pe un progres semnificativ pe toate fronturile, astfel incat in 2022 sa se poata circula pe primii kilometri ai Autostrazii Sibiu-Pitesti.

"La finalul saptamanii trecute am facut o vizita pe tronsonul 1 de 13 km intre Sibiu si intrarea in defileul Oltului de la Boita. La un an de la debutul lucrarilor, santierul a ajuns la 35% stadiu fizic, constructorul este bine mobilizat, fiind concentrat in special pe podurile si viaductele ce insumeaza aproximativ 2 km lungime. Anul acesta mizam pe un progres semnificativ pe toate fronturile, astfel incat in 2022 sa putem circula pe primii kilometri ai Autostrazii Sibiu-Pitesti", a scris secretarul de stat, poatarea sa fiind distribuita si de ministrul Transporturilor Catalin Drula.

Firma care se ocupa de realizarea primului lot al autostrazii este firma austriaca Porr.

Licitatii in desfasurare pe tronsoanele 2 si 3

Potrivit lui Cosma, pe tronsoanele 2 si 3 (cele mai dificile ale Autostrazii Sibiu-Pitesti ce strabat Valea Topologului si Valea Oltului) licitatiile sunt in plina desfasurare, au fost depuse ofertele, iar Compania Nationala de Administare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) le evalueaza cu prioritate.

Pe tronsonul 4 al autostrazii Sibiu Pitesti, sectorul de 10 km cuprins intre Tigveni si Curtea de Arges, CNAIR a anuntat la inceputul lunii martie castigatorul licitatiei. "Ne dorim sa semnam contractul de proiectare si executie in cel mai scurt timp, dupa solutionarea contestatiilor", a mai spus secretarul de stat.

Tot compania Porr este cea care a castigat licitatia pentru constructia lotului 4. "Daca nu vor fi contestatii contractul de 2 miliarde lei poate fi semnat in luna martie. Costul ridicat se datoreaza tunelului de 1,3km ce realizeaza trecerea de pe Valea raului Topolog pe Valea Argesului",a anuntat la inceputul lunii martie Asociatia Pro Infrastructura.

Astaldi lucreaza pe lotul 5

Potrivit Asociatiei, in continuarea autostrazii, de construirea lotului 5 Curtea de Arges - Pitesti se ocupa firma italiana Astaldi. Contractul a fost semnat in martie 2020. Ordinul de incepere al lucrarilor a fost dat in urma cu 7 luni, si contine perioada de proiectare de 12 luni.

Pe tronsonul 5 dintre Curtea de Arges si Pitesti (30 km), antreprenorul lucreaza la proiectarea de detaliu, iar in aprilie reprezentantul ministerului Transporturilor sustine ca vrea sa obtina toate aprobarile si autorizatiile necesare, astfel incat la finalul primaverii sa fie demarate primele lucrari si pe acest sector.

Potrivit Asociatiei, cel mai intarziat tronson este lotul 2, intre Boita si Cornetu. "Procedura de licitatie cu pre-calificare a fost lansata abia in luna decembrie 2020. Autostrada are 31 km de-a lungul defileului Oltului, cu un cost estimat de 4,6 miliarde lei", au mai precizat reprezentantii Asociatiei la inceputul lunii martie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
Guvernanții lansează în consultare publică un proiect de hotărâre care vizează deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, la Beba Veche, în județul Timiș. Trecerea în Ungaria...
Visul românilor de a ajunge în Grecia pe o infrastructură de mare viteză. Expert: „Nu vă faceți speranțe că va fi mâine gata”
Visul românilor de a ajunge în Grecia pe o infrastructură de mare viteză. Expert: „Nu vă faceți speranțe că va fi mâine gata”
Ministrul grec al Transporturilor, Christos Staikouras, a punctat joi, 11 aprilie, importanța conexiunii dintre statul elen și România, prin extinderea unui proiect de infrastructură...
#autostrada Sibiu Pitesti, #Ministerul Transporturilor, #circulatie , #infrastructura