Incepe constructia "Autostrazii Ford". Iata cand ar urma sa fie gata prima jumatate a soselei de mare viteza

Luni, 03 Decembrie 2018, ora 14:49
15064 citiri
Incepe constructia "Autostrazii Ford". Iata cand ar urma sa fie gata prima jumatate a soselei de mare viteza

Compania de Drumuri anunta ca a semnat luni contracte cu societatile care urmeaza sa construiasca aproape jumatate din drumul expres Craiova-Pitesti, pana la finele lui 2021.

Drumul express Craiova-Pitesti - care momentan exista doar pe hartie - a ajuns sa poarte numele de "autostrada Ford" dupa ce, in repetate randuri, producatorul de autoturisme care are o fabrica la Craiova a reclamat ca lipsa drumurilor ii limiteaza dezvoltarea. Mai exact, Ford a sustinut ca isi poate dubla capacitatea de productie, ajungand sa fabrice pana la 1.000 de autoturisme pe zi. Nu o face, insa, din cauza ca drumurile din zona nu-i permit sa livreze, in timp util, atat de multe masini.

In aceste conditii, inca din primavara, Ford a inceput sa faca presiuni asupra Guvernului, cerandu-i sa spuna clar cand incepe sa construiasca soseaua care sa-i permita sa faca livrari masive si in cat timp o va termina.

Guvernul a decis, pana la urma, ca "autostrada Ford" va fi doar un drum expres. Iata diferenta. O autostrada are cel putin 2 benzi de mers pe sens, plus banda de urgenta si parapeti pe mijloc. Drumul express, in schimb, este doar o sosea cu 4 benzi, pe care sensul de mers poate fi alternat, in functie de cat de aglomerat este traficul.

Daca un drum expres este suficient pentru a fluidiza traficul, in zona Craiovei, ramane de vazut. Oricum ar fi, statul se apuca deja sa construiasca un astfel de drum, asa ca nu mai are cum sa dea inapoi. Practic, e prea tarziu acum pentru autostrada, pe acest traseu...

Cine si in cat timp trebuie sa termine prima jumatate a soselei

Potrivit informatiilor Companiei de Drumuri, pe 3 decembrie s-au semnat contractele cu societati care urmeaza sa construiasca, plecand din Craiova, 57 dintre cei 120 de kilometri de drum expres.

Compania informeaza ca primul tronson de drum, lung de 17,7 kilometri, va fi construit de Tirrena Scavi (Italia) . Aceasta societate va primi 7,8 milioane de euro per kilometru de drum realizat. Nu vor fi, insa, bani castigati usor, in conditiile in care portiunea de sosea este dificil de construit, avand un traseul alcatuit, in proportie de 57%, din curbe. In plus, drumul va mai cuprinde si 5 poduri, dar si 4 pasaje. Cu toate astea, pe acesta portiunue de drum de 17,7 kilometri, soferii ar trebui sa poata circula, incepand din 2022, cu 120 de kilometri pe ora.

Al doilea tronson al drumului expres, lung de aproape 40 de kilometri, va ajunge pana aproape de Slatina si va fi impartit in 2 loturi de 18,5 kilometri si, respectiv, 21,35 kilometri. Intregul tronson va fi construit de Asocierea SA&PE Construct SRL - Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL - Consitrans SRL. Constructorul va primi 7,6 milioane euro pentru fiecare kilometru de sosea din lotul I si 7,8 milioane euro pentru fiecare kilometru din lotul II.

Lucrarile - care includ proiectarea si constructia efectiva a soselelor - ar urma sa se termine in 36 de luni. Cu alte cuvinte, la finele anului 2021 sau inceputul lui 2022 ar trebui sa putem circula prin zona, evitand aglomeratia din jurul oraselor Bals si Slatina. Asta, daca lucrarile nu vor intarzia si aici cu anii, asa cum s-a intamplat deja pe cele mai multe dintre santierele autostrazilor din Romania...

Citeste si:
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
Co-preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, joi seară, că poate conta pe parlamentarii formaţiuni, deşi i s-a spus că toţi îl vor trăda. ”Tentative au fost”, afirmă parlamentarul,...
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Fostul preşedinte al PNL Luovic Orban a anunţat, joi seară, 21 octombrie, că nominalizarea lui Nicolae Ciucă, impus liberalilor de preşedintele Klaus Iohannis, este ”picătora care a umplut...
Sursa: Ziare.com