De vina pentru lipsa autostrazilor din Moldova este Guvernul Romaniei, a apreciat presedintele Klaus Iohannis, in timpul unei intalniri cu reprezentanti ai asociatiilor "Moldova Vrea Autostrada", "Impreuna pentru A8" si "Pro Infrastructura".
In cadrul intalnirii, presedintele si specialistii din mediul ONG au discutat, printre altele, despre posibile solutiile de realizare a Autostrazii Targu Mures-Iasi-Ungheni. In context, seful statului a declarat ca, desi bani pentru autostrazi exista, Guvernul nu depune suficiente eforturi pentru a-i atrage.
"Presedintele Klaus Iohannis a evidentiat ca, in pofida sustinerii constante din partea Comisiei Europene si a disponibilitatii fondurilor europene necesare, nu exista vointa la nivel guvernamental pentru materializarea proiectului. Guvernul Romaniei a dovedit lipsa totala de implicare si viziune in privinta acestei investitii, ca si a tuturor celorlalte mari proiecte de infrastructura.
Referitor la realizarea tronsonului de autostrada Iasi-Targu Neamt prin parteneriat public-privat (asa cum propune cabinetul Dancila - n.red.), presedintele Romaniei a precizat ca decizia este criticabila atat la nivelul Comisiei Europene, cat si la nivelul altor structuri de specialitate de la nivel european, pentru ca dovedeste o deprioritizare a investitiei", se arata intr-un comunicat al Presedintiei remis joi Ziare.com.
Comisarul european Corina Cretu acuza, in urma cu putin timp, acelasi lucru. Mai exact, intr-un raspuns dat fostului sau coleg de partid, europarlamentul Sorin Moisa, Cretu informa ca "Uniunea Europeana poate finanta pregatirea tehnica si apoi constructia autostrazii, inclusiv dupa 2020, in masura in care autoritatile romane prioritizeaza acest proiect, il includ in lista pentru finantare si pregatesc, in mod profesionist, partea tehnica pentru a-l face efectiv finantabil si implementabil".
Printre autostrazile care pot fi finantate din bani europeni se numara si cele din Moldova, potrivit Corinei Cretu.
Compania de Autostrazi a inceput, inca din 2007, sa intocmeasca documentatia necesara pentru constructia Autostrazii A8, care ar trebui sa faca legatura intre Targu Mures si Iasi.
Pana in 2010 - cu o cheltuiala de aproximativ 4,8 milioane de euro - institutia intocmise deja studiul de fezabilitate. In consecinta, de la acel moment, n-ar mai fi trebuit sa mai treaca mult timp pana la inceperea lucrarilor la constructia soselei.
Doi ani mai tarziu, moldovenii primeau o veste si mai buna: Comisia Europeana accepta sa cofinanteze constructia autostrazii. Singura problema era ca, pentru a obtine banii europeni, statul trebuia sa imbunatateasca studiul de fezabilitate.
In 2015, Compania de Autostrazi a contractat Aecom Ingenieria SRL - Consitrans SRL - Search Corporation SRL sa revizuiasca studiul de fezabilitate pe care il intocmise in 2015. Apoi a suspendat contractul, din lipsa de bani.
Abia in 2016 s-a reluat lucrul la documentatie. Si doar pentru cateva luni, pana in 2017, cand Curtea de Conturi a sesizat DNA cu privire la faptul ca se cheltuiesc multi bani pe revizuirea unui studiu de fezabilitate care costase deja o avere.
La acel moment, societatea care facea revizuirea a acceptat inclusiv sa renunte la parte din suma pe care o incasase in 2010, numai sa fie lasata sa isi continue lucrarile.
Lucrurile nu s-au petrecut, insa, deloc asa. Dimpotriva, la inceputul acestui an, Compania de Autostrazi a reziliat contractul, asa ca totul trebuie luat de la capat!
Pana astazi, autoritatile n-au reusit nici macar sa mai lanseze vreo licitatie pentru vreun segment din Autostrada A8. Ba dimpotriva, au rupt un sector de drum - anume cel dintre Targu-Neamt si Iasi - si au hotarat sa-l scoata de sub coordonarea Companiei de Autostrazi, pentru a-l realiza in parteneriat public privat (PPP).
Din pacate, asa cum a explicat pentru Ziare.com Catalin Drula - membru in Comisia de Transporturi si Infrastructura a Camerei Deputatilor - in Romania nu se pot construi drumuri in baza PPP, din cauza ca, pur si simplu, nu e rentabil.
Nici in ceea ce priveste constructia Autostrazii A7 - care ar fi trebuit sa lege de multa vreme Buzaul de Botosani - lucrurile nu stau mai bine. De fapt, autoritatile nici nu mai planuiesc sa construiasca autostrada A7, ci vor sa faca doar un drum expres, in locul ei. Or, un drum expres nu ofera conditii la fel de bune ca o autostrada!
Din pacate, nici macar realizarea drumului expres nu merge bine, singurele portiuni pentru care s-au contractat pana acum studii de fezabilitate fiind Ploiesti-Buzau si Buzau-Focsani. Cu alte cuvinte, nici macar mica parte dintre hartiile necesare pentru constructia drumului nu sunt gata inca!