Ministrul Cuc vrea autostrada "la reducere" in Moldova. Ce sanse de reusita ii dau specialistii in infrastructura

Sambata, 11 Mai 2019, ora 12:53
15759 citiri
Ministrul Cuc vrea autostrada "la reducere" in Moldova. Ce sanse de reusita ii dau specialistii in infrastructura
Foto: Arhiva Ministerul Transporturilor/Editare Alexandru Nistor

In loc sa acelereze constructia Autostrazii Unirii, un contract semnat joi de oficialii de la Transporturi cu o societate spaniola risca sa amane momentul in care romanii vor circula, in sfarsit, pe soseaua de mare viteza.

Autostrada A8 - care momentan exista doar pe hartie - ar urma sa plece de la Targu Mures, sa treaca prin Targu Neamt si Iasi si, in cele din urma, sa ajunga la Ungheni (in Republica Moldova) . Pentru ca ar urma sa plece din Ardeal si sa strabata Moldova, aceasta sosea de mare viteza a fost numita si "a Unirii".

Toate guvernarile Romaniei din ultimul deceniu au promis ca vor construi aceasta sosea de mare viteza. Din pacate, in afara unor studii de fezabilitate contractate prin 2010, nimeni n-a facut, de fapt, nimic in acest sens.

Atunci cand, in sfarsit, s-a ivit posibilitatea accesarii de fonduri europene nerambursabile pentru constructia drumului, Compania de Drumuri a constatat ca studiile pe care le facuse nu erau suficient de amanuntite. In consecinta, a contractat societatea care le realizase sa le revizuiasca. Ulterior, Compania de Drumuri a reziliat respectivul contract, la inceputul lui 2018, de teama Curtii de Conturi. In consecinta, proiectul s-a intors in sertar.

Ministrul Cuc: Moldova va avea autostrada!

In cele din urma, la initiativa Opozitiei, Parlamentul a adoptat si o lege care obliga Guvernul sa construiasca Autostrada Unirii. Si sub presiunea romanilor - care au organizat in intreaga tara miscarea #sieu - in cele din urma, guvernarea PSD/ALDE a inceput sa accelereze procedurile pentru constructia soselei de mare viteza.

Ca sa fie mai usor de construit, autostrada a fost impartita in 4 tronsoane:

Tronsonul 1 (circa 200 km): Targu Mures - Targu Neamt;

Tronsonul 2 (circa 30 km): Targu Neamt - intersectia cu DN2, langa Pascani;

Tronsonul 3 (circa 60 km): Pascani - Letcani, din vestul Iasiului;

Tronsonul 4 (circa 10 km): Letcani - Ungheni.

Inca din februarie Compania de Drumuri a inceput sa caute, la licitatie, o companie care sa revizuiasca studiul de fezabilitate pentru Tronsonul 1 al autostrazii, care este si cel mai greu de construit, pentru ca va trece prin munte.

Joi - in ziua in care PSD a organizat un miting la Iasi - in oras au ajuns si ministrul Transporturilor Razvan Cuc, alaturi de directorul Companiei de Drumuri, Narcis Neaga, pentru a semna contractul de revizuire a studiului de fezabilitate pentru lotul 1 al Autostrazii Unirii.

Acest contract a fost semnat, potrivit Ministerului Transporturilor, cu societatea spaniola Ingineria Especializada Obra Civil Industrial. Interesant este ca - desi initial estima ca revizuirea studiului de fezabilitate va costa intre 29,9 si 35,6 milioane de lei - in cele din urma, Compania de Drumuri i-a contractat pe spanioli sa faca revizuirea pentru doar 17,5 milioane de lei.

Pro Infrastructura: Revizuirea, in acesti termeni, e o veste proasta! Asa, in vecii vecilor nu vom vedea autostrada!

Presedintele Asociatiei Pro Intrastructura (API) a explicat de ce suma mica alocata revizuirii studiului de fezabilitate pe tronsonul Targu Mures - Targu Neamt al Autostrazii Unirii risca sa tina in loc intregul proiect.

"Haideti sa ne amintim ca, in 2014, Compania estima ca revizuirea acestui studiu de fezabilitate va costa circa 77 de milioane de lei. Dupa 5 ani - timp in care am avut inflatie si forta de munca s-a scumpit - Compania a decis ca aceeasi revizuire mai costa doar circa 30 de milioane de lei. Si in cele din urma s-a semnat pe 17 milioane de lei.

Ati putea intreba: si care-i problema? Doar si 17 milioane de lei inseamna tot o gramada de bani, nu? Ei bine, nu pentru cate lucrari sunt de facut acolo.

Jumatate din tronsonul Targu Mures - Targu Neamt va trece prin zona de munte. Asta inseamna lucrari de constructie foarte dificile si probleme de mediu. Deja s-au gasit vizuine de ursi chiar pe culoarul autostrazii.

Iar in aceste conditii - daca totusi vrem autostrada asta - este esential ca studiul de fezabilitate - asa cum va rezulta el din revizuire - sa ofere absolut toate informatiile de care este nevoie despre constructia drumului. Va trebui sa ofere raspuns la toate intrebarile importante. Iar pentru asta e nevoie de studii topo, de geologie, de hidrologie (ca ploua suficient, in zona) . Si toate facute ca la carte!

Daca facem compromisuri acum, riscam sa avem o multime de probleme mai tarziu. Ne bucuram ca nu dam decat 17 milioane de lei pe revizuire? Eu as zice sa nu ne bucuram. De cati bani dam, de atat vom primi. Chiar sunt curios: pe bani putini, la ce calitate a studiului si la ce nivel de detaliu ar trebui sa ne asteptam...", a declarat Ionut Ciurea.

Acesta sustine ca, daca dupa revizuire studiul de fezabilitate pentru tronsonul Targul Mures - Targu Neamt al A8 nu va fi impecabil, riscam o multime de probleme.

"Pe de o parte, riscam sa nu obtinem acord de mediu, daca problemele de profil nu sunt lamurite si nu se gasesc solutii.

Apoi, cu o documentatie slaba, riscam sa nu obtinem bani europeni. Iar fara bani europeni, n-o sa facem noi autostrada asta in vecii vecilor! Sau poate o sa o facem, pana la urma, dar o sa ne ia 50 de ani!

Apoi, daca din documentatia asta nu va rezulta un cost corect al lucrarilor, ne vom trezi, la licitatie, cu constructori de mana a doua sau a treia, veniti, cum spunem noi, 'la furat'. Vorbim despre genul de constructori care se bazeaza pe faptul ca - daca vor reusi sa castige contractul - vor gasi pana la urma si o cale sa faca ceva lucrari.

Dar pot aparea si alte situatii. Sa luam cazul lotului Nadaselu-Mihaiesti (de pe A3) . Constructorul nu avea nicio lopata in teren, acolo.

Dar dupa ce a luat contractul s-a dus in teren, si-a facut propriul studiu geotehnic si a constatat ca rezultatele nu se potriveau cu cele din studiul de fezabilitate. Ce s-a intamplat? Simplu, a zis: ori dati bani in plus, ori rupem contractul, dar cu penalitati pentru stat. Acum urmeaza sa ne judecam ani intregi cu el si sa-i dam bani, chit ca nu a lucrat nimic. De ce? Din cauza ca documentatia a fost proasta!

Si tot o documentatie proasta risca sa puna probleme chiar si mult mai tarziu, in cadrul unui proiect de infrastructura. Va mai aduceti aminte ca, in anii din urma, s-a demolat o autostrada (o portiune a unui lot de pe Autostrada Sibiu-Orastie - n.red.) . De ce s-o fi demolat? Oare nu tot si din cauza ca documentatia n-a fost bine intocmita si, in consecinta, lucrarile au fost de proasta calitate? Ba fix din aceasta cauza!

Si-atunci, v-ati putea intreba: de ce am semnat o revizuire ieftina, daca ea e atat de importanta? E simplu: pentru ca si cei care conduc Transporturile trebuie sa le arate romanilor ca fac ceva. Si in loc sa faci lucrurile cum trebuie, e mai simplu sa lansezi licitatii pe care sa le anulezi sau sa inchei contracte pe care apoi sa le reziliezi", a declarat pentru Ziare.com Ionut Ciurea.

Probleme majore si pentru celelalte tronsoane ale soselei

Potrivit directorului executiv al Asociatiei Pro Infrastructura (API), exista si alte obstacole in calea constructiei Autostrazii Unirii.

"Tronsonul care incepe la Targu Neamt si ar trebui sa ajunga pana la intersectia cu DN2 (in apropiere de Pascani) e in plop. Nimeni nu vrea sa spuna nimic despre el.

Tronsonul de la intersectia cu DN2 pana la Letcani (in vestul orasului Iasi) ar urma sa fie facut in parteneriat public-privat (PPP) . Aceasta metoda nu se potriveste nici la Comarnic-Brasov, din cauza valorilor scazute de trafic si a faptului ca privatul, care ar trebui sa construiasca pe banii lui, nu si-ar recupera investitia intr-o perioada rezonabila. Ei, imaginati-va ca pe A8 traficul va fi si mai redus. Deci sansele sa se poata construi in regim PPP sunt zero!

Tronsonul Letcani-Ungheni, care va juca si rol de centura a Iasiului, in partea de nord, ar urma sa fie construit ca si primul Targu Mures-Targu Neamt. Numai ca acest sector ar urma sa se finalizeze cu un pod peste Prut. Iar podul ridica niste probleme de mediu carora inca nu le-a dat nimeni de capat", a mai spus pentru Ziare.com Ionut Ciurea.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Autostrada Unirii contract semnat Razvan Cuc, #revizuire studiu fezabilitate Autostrada Unirii, #Autostrada Unirii Razvan Cuc Pro Infrastructura , #infrastructura