Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ministrul de Externe cere autostrazi: Nu e normal, tine de securitatea nationala

Vineri, 13 Mai 2016, ora 22:45
5389 citiri
Ministrul de Externe cere autostrazi: Nu e normal, tine de securitatea nationala
Foto: Captura Youtube/MAE Romania

Ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, a considera ca nu este normal ca, la 26 de ani de la Revolutia din 1989, Romania sa nu aiba o autostrada care sa traverseze Carpatii, aratand ca aceasta este "pana la urma o chestiune de securitate nationala".

Lazar Comanescu a precizat, insa, ca nu vorbeste in calitate de ministru de Externe, ci "ca persoana care pretinde ca a urmarit si mai intelege cate ceva din procesul european".

"Una dintre cauzele, dupa parerea mea, ale acestui deficit de leadership deriva din hiperelectoralizarea politicilor, nu numai la nivel european, ci si national. Daca totul se priveste prin ciclul electoral, obiectivele pe termen lung sunt mai greu de fixat si de implementat", a spus Comanescu, vineri, in cadrul unei dezbateri organizate cu ocazia Zilei Europei de catre Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania.

El a vorbit despre nevoia de dezvoltare a infrastructurii, aratand ca aceasta poate deveni o tema prioritara a presedintiei romane a Consiliului UE.

"In perspectiva viitorului, intr-adevar Romania pe plan intern are un interes deosebit si poate sa transforme asta si intr-o tema, eventual pentru perioada presedintiei romanesti a Consiliului Uniunii Europene: infrastructura. Nu este normal ca in tara asta, la 26 de ani dupa '89, la 10 ani aproape dupa aderarea la Uniunea Europeana sa nu avem o autostrada care sa traverseze Carpatii.

E o chestiune de securitate nationala, pana la urma. Dezvoltarea infrastructurii poate sa devina o tema (...) in partea de centru si est a UE, pe care Romania sa si-o fixeze ca tema prioritara in perioada presedintiei sale si sa o pregateasca pentru ca (...) nu trebuie sa venim cu nu stiu cate teme, pentru ca avem acest obicei", a aratat Lazar Comanescu.

Pe de alta parte, el le-a transmis ca fac "o greseala" celor care mai au rezerve legate de faptul ca Romania este in Uniunea Europeana si care ar fi preferat ca tara sa se indrepte "in alte parti".

"Cred ca exista resurse sa putem sa stabilim mai bine si mai pragmatic obiective atunci cand ne propunem sa beneficiem din plin de calitatea de membru al UE. (...) Noi tot vorbim ca putem sa devenim o tara pe masura faptului ca suntem a saptea demografic din UE. (...) Sa nu devenim intr-un fel ostaticii unor abordari strict cantitative. Sa ajungem la un nivel de dezvoltare pe orizontala, asa cum ne dorim si probabil ca atunci va fi mai putin relevant ca suntem a saptea sau a nu stiu cata suntem", a spus seful diplomatiei romane.

Comanescu a vorbit si despre modul in care sunt utilizate fondurile europene, apreciind ca atunci cand se pune problema faptului ca banii puteau fi mai bine folositi, trebuie discutat mai mult "din perspectiva identificarii responsabilitatilor".

"Incercam o mai buna gestionare a intregului mecanism al afacerilor europene, dar acest lucru e valabil si la alte institutii. Eu intreb, de exemplu, daca n-ar fi mai eficient ca la nivelul Parlamentului Romaniei sa avem o singura comisie pentru afaceri europene, si nu doua. (...) In felul acesta se poate asigura o mai buna corelare a obiectivelor si o mai buna proportionare a resurselor si eforturilor", a opinat Lazar Comanescu.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Lazar Comanescu autostrazi securitate nationala , #infrastructura