Ministrul Transporturilor: Va asigur ca vom avea tren intre Gara de Nord si Otopeni pana in 2020. In mandatul meu!

Marti, 02 Octombrie 2018, ora 22:47
3696 citiri
Ministrul Transporturilor: Va asigur ca vom avea tren intre Gara de Nord si Otopeni pana in 2020. In mandatul meu!
Foto: Facebook / Lucian Sova

In orizontul anului 2020 se va putea circula cu trenul de la Gara de Nord la Aeroportul Otopeni, studiul de fezabilitate urmand sa fie gata in mai putin de o luna, a declarat marti ministrul Transporturilor, Lucian Sova.

"Va asigur ca vom avea tren intre Gara de Nord si Otopeni. O sa avem tren in mandatul meu la Otopeni. (...) Stiu precis ca in orizontul lui 2020 vom merge cu trenul de la Gara de Nord la Aeroportul Otopeni - si va spun foarte sigur ca da. In cateva luni de zile, despre acest proiect acum trei luni nu vorbea nimeni, am facut procedura de achizitie pentru studiul de fezabilitate. Am contractat studiul de fezabilitate. Terminam studiul de fezabilitate in noiembrie.

Am obtinut certificat de urbanism si multumesc primarului de la Otopeni, care ne-a dat tot sprijinul fara a fi PUZ pe un sector de acolo, asumandu-si primaria de acolo sa faca PUZ. Este un primar foarte bun, cu care m-am inteles foarte bine. A dat sprijin unui proiect important pentru un proiect care e important si pentru locuitorii din Otopeni si pentru cei din Bucuresti si pentru toti cei care calatoresc prin Aeroportul Otopeni.

Am avut o discutie cu dumnealui la Ministerul Transporturilor, invitandu-l acolo, si mi-a raspuns cu foarte multa deschidere. Am infiintat un grup de lucru care functioneaza pe langa Consiliul Judetean Ilfov. Am participat la sedinte acolo. Acel grup de lucru este foarte eficient, asa ca azi lucram la obtinerea avizelor pentru certificatul de urbanism dedicat autorizatiei de constructie, iar cele mai multe avize le astept de la institutii care se afla in subordinea Ministerului Transporturilor", a afirmat Sova, la Antena 3.

El a explicat ca proiectul prevede dublarea aliniamentului existent in prezent, care va fi realizata de CFR Infrastructura, si traversarea pe viaducte a DN1.

"Exista o legatura feroviara rudimentara si care nu vine pana in aeroport. Este vechea linie de cale ferata ce merge de la Bucuresti, traverseaza Otopeni. Acolo e facuta o gara, e facuta o improvizatie, o scara rulanta... Deja se lucreaza la implementarea partii de proiecte de dublare a caii ferate pe aliniamentul existent.

CFR Infrastructura va construi singura dublarea, inca un segment de cale ferata, pe aliniamentul paralel cu cel care exista. Studiul de fezabilitate este gata in mai putin de o luna de zile. Solutia care se prefigureaza a fost discutata, nu e un secret, de mai multe ori intr-o saptamana cu cei care lucreaza si raspund de acest proiect. Este, desi pare mic, este un proiect de 90 milioane euro, dar este extrem de important pentru ceea ce inseamna el ca si serviciu. Este vorba de vreo 16 kilometri de cale ferata, dar pe un segment, pentru a putea incrucisa trenuri pe aliniamentul vechii cai ferate, se construieste inca un fir, care va coti spre dreapta, spre aeroport, traversand pe deasupra, pe estacade, pe viaducte, DN 1 si toata infrastructura rutiera", a spus ministrul Transporturilor.

Oficialul MT a precizat ca proiectul va fi licitat, dar exista o strategie de contractare diferita de ceea ce a fost pana acum, respectiv un dialog competitiv, iar ofertele vor fi selectate nu neaparat pe pretul cel mai mic.

"Termenul de executie va fi foarte strans, dar posibil de realizat, pentru ca este vorba pana la urma de multe prefabricate, de niste piloni care se toarna si de cale ferata care nu e ca asfaltul, sa-l torni din metru in metru, poate fi cumparata", a subliniat Sova.

Acesta a mentionat ca le-a adresat o invitatie marilor constructori din Romania pe cale ferata de a face o asociere prin care mai mult sa-si promoveze imaginea decat sa castige sume importante.

"Le-am spus, eu pot sa spun lucrul acesta, directorul companiei de cai ferate nu poate pentru ca e autoritate contractanta, dar e un proiect ce poate fi facut impreuna de cei mai importanti cinci constructori, in opt luni, sa-si puna toti steagurile acolo. Le-am promis ca voi fi in fiecare saptamana pe acest santier, desi oarecum as contrazice strategia mea de a nu iesi pe santiere", a adaugat ministrul Transporturilor.

Marele declin al creșterii economice din România în 2024, susținută doar de consum și gâtuită de împrumuturi făcute de Guvern pentru a „petici” deficitul
Marele declin al creșterii economice din România în 2024, susținută doar de consum și gâtuită de împrumuturi făcute de Guvern pentru a „petici” deficitul
Privind înapoi la datele creșterii economice a României din 2024, situația pare să se fi schimbat dramatic față de ultimii ani. Economia țării noastre a fost susținută aproape exclusiv...
La ce trebuie să fie atent viitorul Guvern pentru a scoate România din impas. Avertismentul economiștilor: ”Au schimbat taxele mai ceva decât cotele apelor Dunării”
La ce trebuie să fie atent viitorul Guvern pentru a scoate România din impas. Avertismentul economiștilor: ”Au schimbat taxele mai ceva decât cotele apelor Dunării”
Încep negocierile pentru formarea majorității parlamentare și pentru noul Guvern. Provocarea cea mai mare care le revine decidenților este economia țării, care și-a mai revenit odată cu...
#tren Gara Nord Otopeni 2020 , #infrastructura
  1. Marele declin al creșterii economice din România în 2024, susținută doar de consum și gâtuită de împrumuturi făcute de Guvern pentru a „petici” deficitul
  2. La ce trebuie să fie atent viitorul Guvern pentru a scoate România din impas. Avertismentul economiștilor: ”Au schimbat taxele mai ceva decât cotele apelor Dunării”
  3. Lovitură din partea unor persoane: Îmbogățire colosală cu 26.000 de miliarde dolari
  4. Europa se ciocnește cu Trump: Oamenii președintelui îl împing de la spate să intervină brutal
  5. 2024, cel mai cald an înregistrat vreodată. Avertismentul oamenilor de știință
  6. Firmele rusești din România, afectate de războiul început de Putin. Pentru afacerile directe, veniturile sunt mai mici cu sute de milioane de lei
  7. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
  8. La români se scumpește, la americani se ieftinește. La ce preț derizoriu a ajuns benzina în SUA
  9. Ministrul Energiei anunță modernizarea Complexului Energetic Oltenia: ”În faţa agresiunii cu care România se confruntă, răspundem cu cele mai bune arme”
  10. UPDATE Atac cibernetic ransomware la Grupul Electrica. Avertisment cu privire la posibile mesaje suspecte primite de clienți