N-avem autostrazi, iar calea ferata e jalnica, dar Guvernul ia sume uriase de la Transporturi. Ce se putea face cu acesti bani

Vineri, 23 Noiembrie 2018, ora 09:39
3782 citiri
N-avem autostrazi, iar calea ferata e jalnica, dar Guvernul ia sume uriase de la Transporturi. Ce se putea face cu acesti bani
Foto: Arhiva Ziare.com

In ciuda faptului ca avem putine autostrazi, iar pe calea ferata circulam astazi in conditii mai proaste decat in comunism, Finantele se pregatesc sa taie, la urmatoarea rectificare bugetara, 1,16 miliarde de lei din bugetul Transporturilor.

Astfel, in loc sa fie investita in dezvoltarea infrastructurii, uriasa suma se va duce, printre altele, pe plata pensiilor si salariilor bugetarilor, majorate iar si iar, in ultima perioada.

Ministerul Finantelor a anuntat, inca de pe 21 noiembrie, ca a pregatit proiectul celei de-a doua rectificari bugetare din acest an. Potrivit informatiilor sumare publicate de Finante pe aceasta tema, ministerul de la care se vor lua cei mai multi bani este cel al Transporturilor. Mai exact, acestuia i se vor taia din buget nu mai putin de 1,16 miliarde de lei, echivalentul a circa 287 de milioane de euro.

Corect planificata, suma ar fi suficienta pentru constructia a cel putin 23 de kilometri de autostrada sau pentru realizarea a mai bine de jumatate din podul peste Dunare de la Braila.

In aceste conditii, e greu de inteles de ce considera Guvernul ca - in loc sa investeasca acesti bani in infrastructura durabila - e preferabil sa ii foloseasca pentru a-si acoperi cheltuielile curente.

Pe de o parte, ne-am gandit ca, poate, cei 1,16 miliarde lei incapusera pe mana unor functionari care nu se pricepeau sa-i investeasca. In acest caz, era normal sa fie realocati.

La fel de posibil este, insa, ca banii sa fi fost de mare folos la Transporturi, iar realocarea lor sa fie o greseala cu consecinte imprevizibile.

Atat Finantele, cat si Transporturile evita sa spuna ce destinatie aveau banii taiati

Ministerul Finantelor n-a dat detalii cu privire la destinatia initiala a celor 1,16 miliarde de lei pe care ii taie de la Transporturi. In consecinta, am incercat sa aflam chiar de la Ministerul Transporturilor pe ce ar fi trebuit cheltuiti banii.

Din pacate, in ciuda insistentelor noastre, Lucian Sova - care joi a demisionat, la cererea PSD, din functia de ministru - nu a raspuns la telefon.

Ne-au raspuns, in schimb, cativa dintre secretarii de stat. Nici ei nu ne-au lamurit, insa, cu privire la destinatia intitiala a banilor.

Spre exemplu, secretarul de stat Mircea Florin Biban ne-a spus ca se afla intr-o sedinta in care se analizeaza tocmai aceste aspecte, dar ca detalii nu ne poate da.

Calin Fort, pe de alta parte, ne-a transmis ca nu e in tara si deci nu are detalii. Cu toate astea - ne-a spus secretarul de stat - am putea afla mai multe de la Directia Economica din Ministerul Transporturilor.

Am sunat, asadar, la Directia Economica, de unde am aflat doar ca Finantele au discutat cu specialistii de la Transporturi inainte sa stabileasca de unde si cat sa taie. Cu toate astea, au mai spus sursele din Directie, cel mai probabil nimeni n-ar sti sa ne spuna exact care era scopul initial al banilor care se taie.

Pe de alta parte, secretarul de stat Ovidiu Marcel Sirbu ne-a spus ca din punctul sau de vedere orice taiere de buget, fie ea mica sau consistenta, este de rau augur pentru activitatea de la Transporturi. Iar in acest caz, Compania de Autostrazi ar trebui sa stie mai multe despre obiectivele de la care se taie bani, a mai spus secretarul de stat pentru Ziare.com.

Constructii intarziate si o executie bugetara slaba

Purtatorul de cuvant al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Alin Serbanescu a declarat pentru Ziare.com ca, de fapt, nefiind ordonator principal de credite, institutia pe care o reprezinta afla mai tarziu cati bani s-au taiat si de unde.

"Din experienta anilor trecuti, insa, nu vad sa se taie bani de la lucrarile care sunt in plata acum sau de la bugetele pentru interventii. Spre exemplu, noi avem bugetul pentru deszapezire. De acolo n-ai cum sa tai.

In cazul lucrarilor mari, finantarea curenta se face oricum din Titlul 58 (un capitol bugetar - n.red) care e alimentat cu fonduri europene din proiecte in derulare sau finalizate si pentru care UE deja trimite bani.

Bani se pot taia, este adevarat. Iata de ce. Noi, la inceput de an, ne facem bugetul dupa ce vorbim cu constructorii. Ei ne spun cat vor progresa si ce lucrari si-au propus sa termine, in acel an. Iar noi trecem in buget toate acestea, ca sa ii putem plati pe constructori. Daca ei - din varii motive - intarzie cu lucrarile, nici noi nu-i platim. Iar intarzieri, mai ales pe lucrari mari, cum sunt loturile de autostrada, au tot fost, in acest an. Asa ca este posibil sa ramana bani necheltuiti la un moment dat.

Aici mai este, insa, o discutie. Daca un constructor emite acum o factura, plata i se face la 60 de zile. Deci in 2019, cand deja vorbim despre un alt buget", a declarat Alin Serbanescu.

De fapt, lucrurile sunt putin mai complicate. Daca primeste o factura acum, CNAIR va trebui sa o considere cheltuiala aferenta bugetului pe 2018. Iar daca Finantele ii taie prea mult din buget, nu va avea cum sa mai inregistreze factura. Iar intr-o astfel de situatie, cel care pierde e constructorul, obligat sa astepta pana in 2019 ca sa vina cu factura la CNAIR.

Cert este ca, potrivit informatiilor postate pe site-ul propriu, CNAIR a reusit sa cheltuiasca putin din banii pe care i-a avut la dispozitie, fie ca vorbim despre fonduri de la bugetul national sau fonduri europene.

Puteti citi intregul document privind executia bugetara a CNAIR aici:

Din document se poate vedea, spre exemplu, ca pentru modernizarea Centurii rutiere a municipiului Bucuresti pe sectiunile A1 - DN 7 si DN 2 - A2 (pozitia 16 din executia bugetara) au fost prevazuti in bugetul initial, conform Legii bugetului pe 2018, 98.520.000 lei. Dupa actualizarea de buget aprobata de Ministerul Transporturilor, finantarea a fost stabilita la 69.767.00 lei. Din intreaga suma prevazuta initial s-au cheltuit efectiv, pana la 31.10.2018, doar 2.970.000 lei, adica putin peste 3%.

Pentru Autostrada Targu Mures - Cluj - Oradea (pozitia 33 din executia bugetara), potrivit Legii bugetului pe 2018 erau prevazuti 508,5 milioane de lei. Ministrul Transporturilor, la actualizarea de buget, a stabilit ca se vor investi 428,9 milioane de lei. Pana la 31.10.2018, insa, se cheltuisera doar 259,8 milioane de lei.

Per total, potrivit datelor din executia bugetara a CNAIR, suma totala aprobata pentru proiectele din acest an fusese intital, potrivit Legii bugetului pe 2018, de 2,29 miliarde de lei. Ministerul Transporturilor a aprobat chiar cheltuieli mai mari, in cuantum de 2,33 miliarde de lei.

In realitate, insa, pana la 31.10.2018 se cheltuisera doar 1,04 miliarde de lei.

Urmeaza sa aflam de la care dintre investitii s-au taiat banii necheltuiti si daca vor mai fi ei realocati, in bugetul pe 2019. N-ar fi exclus totusi ca, pana atunci, Guvernul sa stabileasca alte prioritati la capitolul infrastructura si sa dea bani pentru alte proiecte, lansandu-le pe unele dintre cele incepute in asteptare sau alocandu-le mai putini bani decat ar trebui in mod normal.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#rectificare bugetara Ministerul Finantelor Ministerul Transporturi, #bani autostrazi pensii salarii, #rectificare bugetara , #infrastructura