Ziare.com

Nu un proiect de tara, ci o necesitate: Autostrada Targu Mures - Iasi - Chisinau

de Cezar Petre, specialist constructii
Marti, 04 Octombrie 2016, ora 07:43

   

Nu un proiect de tara, ci o necesitate: Autostrada Targu Mures - Iasi - Chisinau
Cezar Petre
Presedintele Romaniei se afla in cautarea unui proiect de tara. Incercarea pare a fi laudabila, dar arata starea in care se afla clasa politica, incapabila in a urmari proiectul de tara initiat de inaintasi: o tara romaneasca pentru toti romanii si in care resursele sa fie folosite in interesul poporului roman.

Citeste toate textele scrise de Cezar Petre pentru Ziare.com

Este rusinos ca trebuie sa o spun: dar va trebui sa nu ne mai propunem un proiect de tara, ci sa facem ceva mai putin: cel putin o autostrada care sa lege Targu-Mures de Chisinau trecand prin Iasi.

Eu spun sa nu mai dam bani pe nimic altceva decat pentru plata salariilor si haideti ca in doi ani de zile sa vedem acest obiectiv realizat. Si, apoi, cand il terminam pe acesta, ne propunem sa il facem pe urmatorul si tot asa pana simtim ca nu mai este nimic de facut.

Fiecare ministru si partid politic vine cu propriile interese. Obiectivele de investitii se opresc, deoarece nu a castigat cine trebuie licitatia, firmele sunt impinse de multe ori in faliment ca urmare a intarzierilor de plata si a procedurilor complicate. Ce ieri era aproape gata se opreste si noul ministru vine cu o alta idee. O investitie nefinalizata face ca utilitatea ei sa nu existe, iar banii si munca noastra sa fie pur si simplu aruncate.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Nu ar trebui sa fie permis ca un obiectiv odata pornit sa mai fie oprit. Si asta prin lege. Sa se acorde finantarea pana la finalizare si sa nu se dea drumul la noi proiecte pana ce nu se identifica noi surse de finantare, altele decat cele pentru obiectivele in curs.

Acesta ar fi un proiect de tara care ar lega nu doar Ardealul de Moldova, dar si cele doua Moldove despartite prin forta.

Nu il pot numi proiect de tara, deoarece ar fi rusinos sa spun ca realizarea unei autostrazi ar putea reprezenta un astfel de deziderat. Dar exact in situatia aceasta penibila ne aflam.

In China, in fiecare zi se construiesc cam atatia kilometri de autostrada cat am avea noi nevoie in total.

Blocarea acestor investitii nu poate fi considerata o consecinta a slabei pregatiri, ci un act voit de subminare a tarii.

Cineva a avut grija ca aceste obiective sa nu fie implementate, desi ele afecteaza chiar siguranta nationala a statului roman.

Astazi Ardealul este mai legat de Ungaria decat de Bucuresti, iar estul Romaniei este complet rupt de rutele comerciale ale Europei.

Vrem sa legam Romania de Polonia prin Ucraina: un proiect la fel de ambitios, dar momentan departe, desi necesar.

Moldova are nevoie de cel putin o autostrada ca sa poata fi scoasa din saracia in care se afla. Iasiul, un puternic centru universitar, ar putea deveni un pol economic daca ar fi legat de Bucuresti si de Cluj. Dar este evident ca cineva nu isi doreste acest lucru.

Ni se cer bani pentru Cumintenia Pamantului in timp ce sume colosale reprezentand valoarea a sute de astfel de obiective de patrimoniu sunt furate zilnic. Ma simt, dincolo de furat, prostit de atitudinea Guvernului, ce mimeaza ca nu ar avea alta solutie...si nu vorbesc de acest guvern pus doar sa administreze tara, ci de cele de dinaintea lui si care vor avea sa vina.

Ce fel de proiect de tara cautam noi cat timp nu suntem in stare sa intretinem mostenirea ce am avut-o? Romania arata in marea ei parte ca o tara parasita.

Obiectivele imobiliare aflate in proprietatea statului se afla intr-un grad avansat de degradare si necesita intretinere. Functionarii publici isi desfasoara activitatea in cladiri improprii, neconforme si in unele cazuri si cu pericol de prabusire.

Haideti sa nu ne mai propunem nimic, ci doar cate un lucru de facut si sa nu incepem altul pana nu il terminam pe acesta.

Continuitatea ar trebui sa fie proiectul nostru de tara.

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10462 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Moldova ,in drumul Rusiei spre Constantinopol !!!

Intre Ardeal si Banat pe de o parte si Moldova este o diferenta vizibila de bogatie. Taranii din Banat sint mult mai asezati,au case mai mari si mai frumoase si gospodarii bine inchegate. Aceasta situatie nu poate fi contestata. Dar ce a facut sa apara aceasta diferenta ?? Eu ma abtin in a da explicatii. Va rog sa cititi urmatoarele si sa judecati singuri. Din rapoartele consulilor si agentilor francezi:
Rusia cere Moldovei să predea 24.000 cetverturi de făină, 58.500 de ovăz, 2450 de crupe, 560.000 oca de carne si 4.000 vedre de rachiu.
"Numărul trupelor care in acest moment este evaluat la 90.000 oameni. Dacă se tine seama de faptul că o armată atat de numeroasă n-a fost pană astăzi urmată de nici o casă de bani, de nici o subzistentă, nici măcar de o singură cutie de medicamente, si că toate trebuintile ei, pană chiar si solda trupelor, sunt indestulate pe cale de rechizitie militară, isi poate face cineva o idee de impovărarea locuitorilor acestei nenorocite tări? " (Hugot către Laferronnays, 30 mai 1828)
Pe lingă rechizitiile de hrană, tăranii au fost si ei rechizitionati pentru transporturi si săpatul transeelor, chiar in perioada lucrărilor de pe camp, asa incat recolta a fost compromisă. Rusii au mai cerut, in plus, si 5.500.000 puduri de fan, confectionarea a 80.000 potcoave, pentru a potcovi 40.000 boi rechizitionati tot de la tăranii romani in scopul transportării prin Balcani, a artileriei rusesti, după care, boii insisi trebuie să servească drept hrană soldatilor rusi…
" toate aceste lucruri nu costă Rusia nimica. Sunt rechizitionate si alcătuiesc numai o mică parte din ceea ce romanii sunt indatorati să furnizeze.. Dacă Ţara Romanească n-ar fi inchisă din toate părtile, n-ar mai rămane intr-insa după 24 ceasuri nici un locuitor altul decat boierii si grecii "(Hugot către Laferronnays, 23 iunie 1828)
Satele aflate in calea armatei ruse incep a fi pustiite, tăranii - cu granele rechizitionate si vitele omorate de căratul proviziilor sau lovite de epidemii - fugind in Transilvania.. . Generalul rus Jeltuhin pretinde chiar ca Ţara Romanească să suporte in totalitate armata rusă si după ce aceasta va trece Dunărea in Bulgaria.
" Cand boii lipsesc sau, ceea ce se intamplă des, mor sub jug, se injugă in locul lor tărani" (Viollier către Polignac, 30 iulie 1829)
Moldovei I se mai cer 24 - 25.000 de care pentru transportul a 100.000 cetverturi de făină de pe malarile Prutului pe acelea ale Dunării.. toate carele din tară vor fi rechizitionate.. pentru acest transport. Lipsa oricăror produse va duce la scumpiri excesie "o cărută de lemne de foc va ajunge, de la 3 lei la 24.
"Generalul Jeltuhin administra prin lovituri de sabie, intemnita, sughiunea, maltrata pe toti cei care nu erau rusi" (Hugot catre Portalis, 6 iulie 1829) Banatul si Transilvania nu au trecut prin asa ceva !8my99q

 

Domnule Cezar Petre, specialist in constructii.

Cand veti putea pleca dumneavoastra de la Bucuresti la Timisoara numai pe autostrada, sau de la Bucuresti la Brasov numai pe autostrada, sau de la Bucuresti la Cluj numai pe autostrada, da, ar fi interesant sa mergem pe autostrada si de la Targu-Mures la Iasi si mai apoi la Chisinau pe autostrada desi, dupa stiinta mea Chisinaul este intr-o tara romaneasca, dar politic o tara inca straina, deci nu prea vad eu cum si-ar incorda muschii Romnania sa faca autostrazi in Republica Moldova, care inca nu s-a decis ce vrea. Azi noi le facem autostrada, maine pleaca ei cu tot cu autostrada noastra la Moscova. Da, n-ar fi rau sa fie bine, vorba lui Hagi. Sa avem autostrazi peste tot. Dar in momentul de fata avem autostrada macar de la Bucuresti spre Europa?

 

Mda.. incep si pustiii sa ne fluture tricolorul pe sub nas

Bineinteles ca Romania are nevoide de infrastructura, dar investitii simbolice gen autostrada Iasi-Kishinev cred ca se afla mai la coada pe lista urgenetelor. Despre descentralizare, absorbtia fondurilor UE, educatie, instruirea surselor umane, atragere investitii=crestere economica, bunastare si prosperitate ai auzit?

 

Duceti-o pana la Moscova...

...daca tot ati ghicit directia.
Constat ce Uniunea Europeana nu mai place nimanui.
Cu durere pentru Basarabia, Republica Moldova nu are cum sa intre in Uniunea Europeana (si obligatoriu in NATO, la fel ca toate statele foste comuniste) decat dupa o noua impartire a zonelor strategice intre marile puteri (militare). In actuala situatie, cu o Uniune Europaena in criza si NATO de asemenea (si nu numai din cauza Turciei), o renegociere strategica nu este posibila.

 

O lovitură extraordinară ar fi dacă s-ar incepe cu un tunel-două, ca

re pot fi și de competența județelor. Ar fi o lovitură extraordinară pentru sistemul centralizat, care, ulterior, va trebui iși vor orienta planurile după acestea.

 

de ce tocmai tg mures?

corect ar fi bors-iasi-chisinau.

 

Stimabile!

Eu inteleg din articolul tau ca noi romanii sa strangem cureaua si sa le facem o autostrada la moldovenii care isi zic Ripublica Moldova, si sa nu mai construim autostrada spre Bucuresti! De ce? Ca sa ajunga moldovenii din RM ... unde?

 

Subscriu in totalitate

...fara alte comentarii.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor