O chestiune de dus in CSAT: 7 harti ale izolarii Romaniei din cauza infrastructurii

Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 08:51

   

O chestiune de dus in CSAT: 7 harti ale izolarii Romaniei din cauza infrastructurii
Asa cum chestiunea coruptiei a fost dusa in CSAT - si lucrurile au inceput sa se miste - o alta problema a Romaniei a depasit deja masa critica a prejudiciului: Infrastructura.

Deja progresele de competitivitate, obtinute prin capital, tehnologie, dezvoltarea spiritului antreprenorial si libera circulatie a persoanelor, marfurilor si capitalurilor, sunt subminate de lipsa infrastructurii.

De asemenea, unele dintre avantajele comparative ale Romaniei - iesire la mare prin portul Constanta, forta de munca inalt calificata si ieftina din Moldova si Oltenia, sectoarele cu potential agricol exceptional de dincoace de Carpati - sunt neutralizate pur si simplu de lipsa infrastructurii in primul rand rutiere.

Un om de afaceri povestea in urma cu ceva vreme ca a decis sa-si cumpere avion: calculele sale aratau ca deplasarea echipelor de audit din compania sa intre punctele de lucru deschise de-a lungul si de-a latul tarii costa mai mult (ca timp si bani) decat costurile - nici ele mici - ale unui avion cu tot ce presupun acestea.

Un detaliu: Distanta Constanta - Szeged (urcarea pe autostrada ungureasca) se face intr-un timp mai lung decat distanta Szeged-Berlin (care strabate Ungaria, Slovacia, Cehia si o buna parte din Germania). Am ales Constanta pentru ca acest port ar fi putut deveni nod comercial - unul din avantajele comparative ale Romaniei.

La data de 1 decembrie 2018, cand se vor implini 100 de ani de la Marea Unire, Transilvania va fi racordata la Europa prin autostrazi: Romania va fi, prin macar o autostrada care sa traverseze Carpatii?

Citeste mai multe despre O chestiune de dus in CSAT: 7 harti ale izolarii Romaniei din cauza infrastructurii pe Curs de guvernare
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2668 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor