O statiune faimoasa acum 150 de ani, readusa la viata de apele miraculoase din zona. Ce boli sunt tratate

Duminica, 28 Martie 2021, ora 00:04
28162 citiri
O statiune faimoasa acum 150 de ani, readusa la viata de apele miraculoase din zona. Ce boli sunt tratate
Macheta viitoarei statiuni FOTO: Primaria Vizantea Livezi

Vizantea Livezi era o localitate celebra in Romania inainte de Primul Razboi Mondial, cunoscuta pentru izvoarele cu apa tamaduitoare. Inca de la 1886, aici a existat in mod oficial o statiune balneoclimaterica, cu izvoare certificate pentru proprietatile lor curative, valoarea terapeutica a apelor sulfuroase rivalizand cu cele din statiuni celebre din lume, precum Weisbaden, Karlovy Vary sau Enghien Les Bains.

Dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial, statiunea nu a mai existat, dar izvoarele cu apa miraculoasa au rezistat, iar autoritatile locale se gandesc sa le puna din nou in valoare, incercand sa resusciteze ceea ce a existat in acest loc din legendara Tara a Vrancei in urma cu mai bine de un secol.

Primaria din localitate a facut in ultimul an pasi importanti pentru demararea unei investitii impresionante ca valoare, peste 39 de milioane de lei, care se va realiza prin Compania Nationala de Investitii. Deja zilele trecute a fost stabilita prin licitatie firma care se va ocupa de constructia Complexului Balnear de Tratament, asteptandu-se depasirea perioadei de contestatii pentru inceperea executiei propriu-zise.

Potrivit primarului localitatii, este vorba despre un complex care poate primi pana la 400 de pacienti zilnic, practic o baza de tratament in adevaratul sens al cuvantului, cu piscina de kinetoterapie si fizioterapie cu apa minerala, dedicata bolilor reumatologice. Vor fi amenajate saloane de bai pentru mai multe afectiuni, tratamente de electroterapie si fizioterapie, precum si o sala de sport.

Apele sulfuroase de la Vizantea, judetul Vrancea, sunt certificate si pentru tratarea bolilor de stomac, de ochi si chiar a celor ginecologice si urmeaza sa fie exploatate in cadrul bazei de tratament.

Investitia va dura doi ani

"Este un proiect care va revitaliza zona noastra. Speram ca in urmatorii doi ani sa finalizam investitia. Odata cu inceperea efectiva a lucrarilor vom demara si cateva proiecte de dezvoltare a agroturismului in sistem integrat. Pe aceasta parte dorim sa sprijinim cetatenii pentru deschiderea de mici afaceri care vor ajuta la dezvoltarea zonei si la asigurarea multor locuri de munca ", ne-a spus Dragos Ciobotaru, primarul comunei Vizantea-Livezi.

In complexul turistic va exista si o piscina exterioara, un restaurant, precum si baza hoteliera cu o capacitate de 60 de locuri.

Primarul ne-a mai spus ca pana sa se ajunga la situatia de azi, au fost zece ani grei inainte, in care s-au obtinut licentele de exploatare pentru cele 17 izvoare cu apa minerala, certificata prin buletine de analize care indica volumul si proprietatile fizico-chimice.

Prin urmare, se doreste includerea locatiei pe lista bazelor de tratament care au contract cu Casele de Pensii, unde pensionarii merg la statiune cu bilete de stat subventionate.

Mai bine de un secol si jumatate de la vindecarea primului pacient

Documentele arata ca primul pacient care s-a vindecat cu apele de la Vizantea Livezi a fost un barbat din Panciu, care suferea de reumatism cronic. Se intampla la 1869, iar dupa o luna de tratament omul s-a pus pe picioare cu ajutorul apelor sulfuroase. In timpul ocupatiei germane din Primul Razboi Mondial, soldatii nemti au considerat aceste izvoare drept o "mina de aur".

In anii comunismului, statiunea a murit. Doar localnicii au pastrat traditia de a-si aduce in gospodariile proprii apa de la izvoare, carata cu bidoane, pentru a se trata, lucru care se mai intampla si azi la scara foarte redusa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
#statiune, #primarie, #apa minerala, #tratament, #boli , #infrastructura
Comentarii