Romania reala: O tara fara drumuri ca lumea, dar cu regi ai asfaltului

Duminica, 12 Decembrie 2010, ora 19:58
2260 citiri
Romania reala: O tara fara drumuri ca lumea, dar cu regi ai asfaltului

Romania n-are asfalt suficient si nici de calitate, dar are regi ai asfaltului. E un paradox sa faci averi fabuloase dintr-o activitate care nu lasa in urma valori pe masura. Adica retea de sosele si autostrazi cel putin la nivelul sumelor alocate drumurilor din Romania. Discutam cu un director de... rege. Si-mi povestea ca asfaltul turnat in curtea unei multinationale costa de vreo trei ori mai putin decat la stat.

De ce, de 20 de ani, marii specialisti politici in constructia de drumuri, din Ministerul Transporturilor, consilii judetene si primarii nu au facut un calcul corect al costului pe unitatea de masura si tip de lucrare?

Simplu. Fiindca nu a existat niciodata acest interes. Cica spaga ajunge cam la 30% dintr-o lucrare. Exista, candva, o gluma: si din acest drum cate vile s-au facut? Multe, cred, poate pret de-un orasel.

Ministerul Transporturilor a postat pe site un cost unitar orientativ pentru lucrarile din infrastructura: reabilitare drum national - 761.000 euro/km; DN nou - 3.860.000 euro/km; autostrada ses - 5.050.000 euro/km; autostrada deal - 5.050.000 euro/km; autostrada munte - 6.100.000m euro/km.

Pentru un drum national din Republica Moldova, americanii platesc 133 milioane de dolari, pentru 90 km. Autostrada Burgas-Sofia se realizeaza cu 2,2 milioane de euro/km, iar in Ungaria, kilometrul costa sub 2 milioane de euro.

In Romania, nici macar acel cost orientativ nu este respectat. Un kilometru din autostrada Arad-Timisoara costa 9 milioane de euro, Medgidia-Constanta - 6,5 milioane de euro, Cernavoda-Medgidia- 7 milioane de euro, Bucuresti-Ploiesti -9,4 mil. euro/km, Transilvania a ajuns la 8 milioane de euro/km.

Pasajul Basarab (1,9 km) va costa 285 de milioane de euro (150 de mil.euro/km). La el se lucreaza de vreo sapte ani. Spre comparatie, al doilea cel mai inalt pod din lume, construit in Franta (Millau- 2,46 km), s-a terminat in trei ani si a costat 400 de milioane de euro (162,6 mil. euro/km). Ca si complexitate, cele doua obiective nu suporta comparatie.

Autostrada Comarnic-Brasov ar fi ars statul roman, cu exproprieri cu tot, cu 82 de milioane de euro/km (intra si intretinerea pentru 26 de ani). La o dificultate a constructiei similara, Franta plateste 46 de mil. euro/ km, Anglia-32,4 mil. euro/km, Slovacia -34,51 milioane de euro/km.

De ce Dumnezeu suntem noi mai cu mot decat tot restul Europei, sa avem autostrazi de doua sau trei ori mai scumpe decat Bulgaria, Ungaria, aud ca si decat Muntenegru? Poate pentru ca trebuia sa avem regi ai asfaltului!

Constructorul autostrazii Transilvania are peste 100 de ani de existenta si experienta. Ai nostri s-au transformat in nababi in 15-20 de ani!

Si iar intreb: de ce nu pune preacinstitul guvern (si cele din trecut, dar acelea au fost, mortul nu se mai intoarce din groapa, dar acesta de azi poate actiona pentru maine, poate intra in istorie, curmand furaciunea) ordine in nebunia asta din infrastructura?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#regi asfalt Romania, #drumuri Romania, #proiecte infrastructura , #infrastructura