Opinii: Ce este nou la metrou

Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 20:24
3336 citiri
Opinii: Ce este nou la metrou

Din pacate, nimic nu este nou la metrou. Magistralele noastre sunt vechi, toate construite rapid, cu sula-n coaste, intr-un interval de zece ani.

In urmatorul interval de douazeci de ani, n-am mai avut sula-n coaste. Ca urmare, s-a terminat o linie veche (Nicolae Grigoescu-Angel Saligny) si o jumatate de linie veche (Gara de Nord-1 Mai). In rest, tacere.

Cealalta jumatate, prevazuta sa fie terminata acum douazeci de ani, nu s-a putut ispravi acum cinci ani, lucrarile au avansat acum trei ani, au cam stagnat acum doi ani, iar, in prezent, s-a amanat terminarea din 2010 in 2011.

Pe hartie, avem de toate

Linii noi nu avem, cele vechi nu sunt inca toate terminate dar, pe hartie, avanseaza rapid retelele viitorului, care vor face sa misune metrourile in subteranele capitalei. In 2009, s-a prelungit, bineinteles pe hartie, o magistrala de la statia Laromet (statie care inca nu exista), pana la gara Progresul (care exista, pentru trenuri).

Mai este pusa pe hartie o magistrala noua, M5, din Drumul Taberei la Universitate si inca una, de la Universitate la Pantelimon, plus inca o magistrala, din piata Victoriei la Aeroportul Otopeni.

Pe hartie mai figureaza si autostrada suspendata a doctorului Oprescu, despre care nu stim in prezent daca s-a prelungit, s-a prescurtat sau porneste de la un punct care nu exista si duce la altul care nici nu va exista vreodata.

Poate toate acestea sunt proiectele Guvernului Boc pentru anii urmatori sau poate prevederile pentru urmasii urmasilor nostri, ca sa aiba si ei de lucru in deceniile ce urmeaza, in secolele care vin si chiar in mileniul patru, cand suntem programati sa iesim din criza.

Cam la atata se rezuma tot ce mai e nou la metrou dar n-as vrea sa inchei fara sa ma opresc si la ce a fost vechi, macar pro memoria.

Metroul, cel mai bun adapost antiaerian

Putina lume stie ca cel mai vechi metrou de pe spatiul continentului european a fost construit la Budapesta, aprobat in 1870 si executat in doi ani, intre 1894-1896. Nu s-a folosit metoda tunelului, ci metoda santului acoperit.

Metroul din Budapesta a fost primul de pe continent, dar nu si primul din lume. La aceasta performanta, trofeul se afla langa continent, la Londra, unde primul metrou de pe glob a fost inaugurat la 10 ianuarie 1863.

In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, metroul din Londra a folosit ca adapost antiaeriran, dar si ca aplasament pentru ateliere de produs munitii.

Tot ca adapost a fost folosit si metroul din Moscova (inaugurat in 1935), faimos prin statiile sale bogat ornamentate cu basoreliefuri, statui, mozaicuri si lucrari artistice pretentioase, reprezentand oameni, peisagii, imagini stilizate dar si potretele fruntasilor comunisti.

Apocalipsa din adapost

Istoria nu uita tragedia din metroul berlinez, petrecuta tot in timpul razboiului. In primavara 1945, cand orasul era bombardat nu numai din aer, ci si cu tirurile artileriei rusesti, metroul era singurul adapost pentru populatia flamanda si ingrozita, dar si calea unica de acces pentru trupele rusesti care inaintau cu greu in oras.

Atunci, un ordin disperat al lui Hitler, menit sa intarzie accesul rusilor, a dispus deschiderea stavilarelor raului Spree, inundand toate galeriile - fara sa crute viata nenorocitilor adapostiti inauntru. Nici astazi nu se cunoaste numarul celor inecati in galeriile metroului berlinez.

Sunt sanse sa avem o premiera

Ar mai fi da adaugat ca astazi, in Europa, 17 tari dispun de orase cu linii de metrou. In unele tari, sunt chiar mai multe orase, cu linii proprii de metrou: in Franta 5, in Germania 5, in Anglia 2, in Rusia 7, in Spania 5, in Ucraina 3.

La noi, in timp ce Bucurestiul se opinteste sa termine o linie scurta inceputa acum doua decenii si isi face planuri marete pentru un viitor invaluit total in ceata, Clujul are toate sansele sa-si construasca o linie proprie de metrou, care sa lege parcurile Tetarom II si Tetarom III, unde se afla investitiile Emerson, respectiv Nokia.

Daca se materializeaza programul, am fi prima tara din estul Europei, unde doua orase ar figura dotate cu metrouri. Parca-parca ar fi si la noi o premiera.

Dar numai daca se materializeaza. Cum spune si vorba: daca si cu parca se plimbau intr-o barca...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#infrastructura metrou Bucuresti, #investitii infrastructura Romania, #linii metrou Bucuresti, #statii metrou Bucuresti , #infrastructura
Comentarii
Poza florescumihairo
florescumihairo
rank 4
"un ordin disperat al lui Hitler, menit sa intarzie accesul rusilor, a dispus deschiderea stavilarelor raului Spree, inundand toate galeriile - fara sa crute viata nenorocitilor adapostiti inauntru. Nici astazi nu se cunoaste numarul celor inecati"