Pasajul de la Piata Sudului, un cosmar: Cati bani am pierdut de la UE si de ce intarzie atat de mult lucrarile

Joi, 04 August 2016, ora 08:28
11430 citiri
Pasajul de la Piata Sudului, un cosmar: Cati bani am pierdut de la UE si de ce intarzie atat de mult lucrarile

Bucurestenii care trec zilnic prin Piata Sudului mai au de indurat ceva vreme traficul infernal si praful. Lucrarile la pasaj treneaza, iar termenul de finalizare a fost amanat de cateva ori. Insa in ce stadiu se afla proiectul? Cati bani vor fi cheltuiti? Vom pierde finantarea europeana pentru ca nu a fost gata la timp?

Pentru a raspunde la aceste intrebari, Ziare.com a cerut informatii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), care este responsabil de lucrare.

Care a fost termenul initial pentru finalizarea pasajului?

Pasajul de la Piata Sudului din Capitala a avut perioada initiala de implementare de 26 de luni, ceea ce inseamna ca trebuia terminat pana la data de 26 decembrie 2014.

Insa termenul a fost amanat de doua ori, odata cu 12 luni, pana pe 26 decembrie 2015, iar apoi cu inca cateva zile, pana la 31 decembrie 2015, "pentru a asigura indeplinirea in bune conditii a obiectivelor si indicatorilor proiectului", arata Ministerul Dezvoltarii.

Problema a fost ca proiectul a intampinat mai multe obstacole. Pe de o parte, unele proceduri au fost anulate, altele au fost contestate, iar multe au fost reevaluate. In plus, ce era in hartii nu s-a potrivit cu realitatea de pe teren, astfel ca a fost nevoie sa se faca niste devieri de retele, potrivit Ministerului Dezvoltarii.

Mai exact - dupa cum spunea primarul general Gabriela Firea in iunie - intarzierea lucrarilor a fost cauzata in principal de avizele gresite emise de furnizorii de utilitati, care nu au stiut exact pe unde trec propriile retele subterane.

Edilul a explicat atunci ca abia dupa inceperea sapaturilor s-a constatat ca tevile, cablurile si celelalte utilitati ar trebui deviate.

Valoarea proiectului

Conform contractului de finantare incheiat in 2012, bugetul proiectului este in valoare totala de 127.140.761,05 de lei, cu TVA.

Din aceasta suma, valoarea eligibila (adica fara TVA) este de 98.410.946,11 de lei, obtinuta astfel:

  • - fonduri europene: 85.125.468,39 de lei
  • - bugetul de stat: 11.317.258.80 de lei
  • - co-finantare din bugetul Primariei Capitalei: 1.968.2018,92 lei

Alte amanari si bani din bugetul Primariei

Ideea e ca la 31 decembrie 2015, data pana la care trebuia finalizat pasajul de la Piata Sudului, progresul lucrarilor estimat de Primaria Capitalei era de doar 20%. Asa ca institutia a fost nevoita sa prelungeasca contractul de finantare pana la 30 iunie 2016 si a alocat suma de 108.739.719,17 lei pentru finalizarea acestuia.

Asta pentru ca din fondurile UE au ramas doar acele sume decontate sau trimise la decont pana la finalul anului trecut, asa ca diferenta a fost pusa din buzunarul Primariei.

"Masura (prelungirea contractului - n.red.) a fost luata pentru a se evita rezilierea contractului de finantare si pierderea valorilor eligibile platite/solicitate la rambursare.

Astfel, cheltuielile aferente asistentei financiare nerambursabile au fost considerate cheltuieli eligibile numai daca au fost angajate si platite pana la data limita de eligibilitate a Programului Operational Regional 2007-2013 (fonduri UE - n.red.), respectiv 31 decembrie 2015, precum si daca au fost solicitate la decontare conform instructiunilor", arata Ministerul Dezvoltarii in raspunsul remis Ziare.com.

Din punct de vedere financiar, au fost autorizate si rambursate sume totale in valoare de 13.897.691,82 lei, din care:

  • 12.021.503,42 lei - fonduri UE,
  • 1.598.234,56 lei - buget de stat,
  • 277.953,84 lei - contributie proprie.

Asta inseamna ca am reusit sa atragem din fondurile UE cu 73 de milioane de lei mai putin decat ne propusesem initial.

Mai mult, avand in vedere ca in iunie 2016 lucrarile erau finalizate doar in proportie de 60%, proiectul a fost introdus pe lista proiectelor nefunctionale si prelungit pana la 31 decembrie 2018.

E crucial ca pasajul de la Piata Sudului sa fie gata pana la aceasta data. In caz contrar, vom fi nevoiti sa dam inapoi si putinii bani din fondurile UE pe care am reusit sa ii atragem in cazul acestui proiect, adica cele 12 milioane de lei.

Afla de ce Gabriela Firea vrea sa cheme Curtea de Conturi pentru a verifica proiectul

Citeste si:
Fostul prefect al Capitalei, despre congresul PNL: ”Nu poţi permite organizarea în spaţii închise cu 5.000 de oameni, când limita pentru spectacole în aer liber este de 1.000”
Fostul prefect al Capitalei, despre congresul PNL: ”Nu poţi permite organizarea în spaţii închise cu 5.000 de oameni, când limita pentru spectacole în aer liber este de 1.000”
Fost prefect al Capitalei, Alin Stoica, afirmă că organizarea Congresului PNL, nu ar trebui permisă, în condiţiile în care limita pentru spectacole în aer liber este de 1.000 de persoane, la...
Stelian Ion îl atacă dur pe Klaus Iohannis: „Președintele ajută PSD să revină la putere. Adevăratul artizan al USL 2.0”
Stelian Ion îl atacă dur pe Klaus Iohannis: „Președintele ajută PSD să revină la putere. Adevăratul artizan al USL 2.0”
Fostul ministru USR PLUS al Justiției Stelian Ion a lansat miercuri 22 septembrie un atac dur la adresa președinteului Klaus Iohannis după ce acesta din urmă a anunțat că îl susține pe...
Sursa: Ziare.com