Podurile spre litoral, bombe cu ceas?

Joi, 11 August 2011, ora 09:38
3611 citiri
Podurile spre litoral, bombe cu ceas?
Foto: Arhiva

Slaba finantare a sistemului feroviar din ultimii 20 de ani a transformat cele doua poduri noi peste Dunare, Borcea si Cernavoda, intr-o amenintare pentru calatorii pe calea ferata.

Primele probleme importante la podurile dunarene noi Borcea si Cernavoda au aparut in 1992, la sase ani dupa ce au fost date in functiune, potrivit CFR SA, compania care are in administrare infrastructura feroviara.

Un raport intrat in posesia Evenimentului Zilei arata ca cele doua poduri prezinta 311 fisuri, 1.220 de nituri si alte elemente de structura slabite, iar 313.615 de metri patrati sunt restanti la revopsire.

Inginerii avertizeaza ca nerezolvarea acestor probleme duce la o degradare continua a podurilor si face iminenta producerea unui accident feroviar.

Doar trei dintre fisurile existente la podul Cernavoda au fost stopate pana in prezent. "Vopsirea este si ea o operatie de intretinere care are scopul de a tine departe rugina de poduri. Acolo unde rugina patrunde apar fisuri, iar in timp aceste probleme se vor extinde", au declarat surse din Ministerul Transporturilor.

Existenta acestor probleme a fost pusa de compania feroviara pe seama lipsei de fonduri.

"Podurile dunarene au nevoie cat mai urgent de reparatii capitale pentru asigurarea parametrilor de siguranta si a unei viteze tehnice in linie cu cea care va fi pe Coridorul IV (160 km/h - n.r.), ne-a declarat si Stefan Roseanu, secretarul general al Asociatiei Industriilor Feroviare. Podurile dunarene nu au fost incluse in lucrarile de reabilitare si modernizare a liniei de cale ferata care leaga Bucurestiul de Constanta, desi are aceste probleme care determina reducerea vitezei.

Pe cele doua poduri trenul merge cu cel mult 30 de kilometri pe ora, deoarece pe o distanta de 5,3 kilometri exista patru restrictii de viteza "datorate aparatelor de compensare si defectelor (fisuri, nituri slabite, SIPR-uri)", se arata in raport.

Desi nu au deocamdata asigurata finantarea pentru lucrarile de reabilitare si modernizare a celor doua poduri, reprezentantii CFR SA au declarat, pentru EVZ, ca lucrarile se vor finaliza in noiembrie 2013.

Potrivit CFR SA, costurile lucrarilor la cele doua poduri se ridica la peste 207 milioane lei. Din acesti bani, 142 milioane lei ar putea reprezenta finantare nerambursabila acordata de Comisia Europeana prin Fondul de Coeziune, restul sumei urmand sa fie asigurat de guvern din bugetul de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#poduri litoral, #stare poduri romania, #infrastructura Romania , #infrastructura